Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Mléčné toustové žemličky s roastbeefem, karamelizovanou cibulkou a hořčicovou majonézou

Mléčné toustové žemličky s roastbeefem, karamelizovanou cibulkou a hořčicovou majonézou09Dokonalá svíčková od Blahuty a možnosti které v kuchyni nabízí mne přivedly k pokusu. Připravit si malý steak a nechat vychladit. Výsledkem měl být kousek roastbeefu který bude použitelný na sendviče. A byl. Naprosto skvělý a já dík jemu zjistil že to co nemám v přílišné oblibě zatepla, tedy steak jako takový je opravdu výborné a mně vyhovující v podobě nářezu na housce či jen tak na talíři kdy housku a salátek přikusuji. Takže malé opakování a výsledek vpravdě parádní.

A ještě pro upřesnění – mohl jsem si samozřejmě připravit pořádný kus roastbeefu, jenomže tak moc rád jej nemám a taky by mně bylo líto si to maso neužít ještě jinak. Tak jdeme na to.

 

Nejdříve opakování žemliček

– 300g polohrubá mouka
– 150 ml mléko
– 60ml voda
– 15g máslo
– 15g cukr
– 4g sůl
– 4g instantní droždí

 

>> Jejich velikou výhodou oproti skvělým brioškám je naprostá jednoduchost přípravy a fakt, že se pečou stejně jako české buchty pěkně pohromadě. Spojené v jeden velký celek. Tím pádem si zachovají dokonalou vláčnost napříč celým kusem. Tvarování je dané pouze tvarem nádoby ve které pečeme a není v nich dokonce ani vajíčko. To je výhra pro alergiky.

 

Těsto si připravíme tím úplně nejjednodušším postupem

 

>> Do teplého mléka s vodou přidáme měkké máslo a cukr.

>> Do prosáté mouky sůl a droždí.

 

Já na míchání používám už výhradně robota. Myslím si, že nikdy tak dobře nevymícháme těsto jako právě v něm s použitím klasického háku a na stupeň číslo 2 (BOSCH).

 

>> Mouku s droždím a solí tedy začneme míchat a přilijeme tekutinu. Deset minut je až až. Těsto bude sice lepivé, nicméně kompaktní. Rukou, nebo jen protřepáním nádobou je vytvarujeme do celistvé koule a přikryté utěrkou necháme kynout 30 minut.

>> Připravíme si nádobu na pečení a vymažeme kouskem másla. Ne oleje prosím. To máslo je základní chutí houstiček. V nejhorším případě tedy Herou.

 

Pozastavím se u nádoby či pekáče. Jeho tvar totiž určí výsledek. Jak vidno níže na obrázku, já něčím oddpovídajícím vládnu pouze ve velikosti 18x27cm. Proto jsem udělal menší dávku než posledně. A vyšlo to akorát.

 

>> po půlhodině těsto rozdělíme na tři stejné části a rozkrájíme na 12 stejných kousků. Naskládáme jeden vedle druhého. Opět necháme 30 minut kynout. Netřeba jakkoliv tvarovat. Připravíme kouličky a jednoduše položíme vedle sebe.

 

 
Tady malá finta. Pod utěrkou je to klasika. Pokud ale máte k pekáčku víko nechejte jej chvíli rozehřát v troubě a přklopte.

 

>> Nádobu s buchtičkami vložíme do trouby rozehřáté na 180°C a pečeme do zlatava. Mně stačilo 20 minut. Nemusí být příliš vypečené. Ty tmavší jsou zbytečně sušší. A to je v tomto případě opravdu nežádoucí.

 

žemličky – pekáč a máslo

žemličky - pekáč a máslo01

 

žemličky – kynou si

žemličky - vykynuté01

 

žemličky – upečeno

žemličky - upečeno02

 

 

Steak na roastbeef si zopakujeme taky

– 130g svíčková
– máslo
– česnek
– olivový olej
– citronový pepř
– demi glace
– sůl a pepř

 

>> Nejdříve maso a máslo – bifteček jsem pouze zlehýnka potřel oliváčem a nechal v lednici odpočívat čtyři hodiny ne úplně uzavřený. Ať si dejchá. Máslo, měkké jsem vyšlehal do pěny s utřeným stroužkem česneku a lžičkou citronového pepře. Zabalil zpět do fólie z másla a vytvořil váleřek. Ten putoval na dvě hodiny do mrazáku a pak do lednice.

>> Maso jsem vyndal z lednice hodinu před použitím a nechal temperovat. Posypal tentokrát hustě citronovým pepřem. Pak na grilovací pánvi ten 3 centimetry vysoký kousek nechal opéci tři minuty z každé strany na středním plameni. A šoupnul do trouby na 90°C / 10 minut s plátkem česnekového másla na povrchu a také s kouskem sádla se škvarečky z poctivé slaniny. Po vyjmutí rovnou do alobalu a po asi půl hodince do lednice. Dále až zítra.

 

bifteček – připravený kousek

bifteček na roastbeef

 

bifteček – opečený 3+3 minuty – do trouby na 90C + česnekové máslo a slaninka

bifteček na roastbeef - z pánve

 

bifteček – z trouby rovnou do alobalu a vychladit

bifteček na roastbeef - z trouby

 

 

Majonézu si dohledáte jistě sami tady

Dnešní kombinace

– 2dl olej slunečnicový
– 1dl plnotučné mléko
– 3čl hořčice dijonská
– 1čl jablečný ocet
– sůl, pepř, cukr

nebo

– 1,5dl olej
– 1ks vejce či 2ks žloutky

 

>> Věc volby. Udělejte si ji jak chcete anebo klidně mázněte žemličku hořčicí. Je to na vás.

 

 

Karamelizovaná cibulka

– Oříšek másla
– Lžička oleje
– Lžička cukru nebo medu
– Půl deci červeného vína
– Půl deci vývaru

 

>> Příprava je snadná převelice. Na oleji s máslem prohřejeme ale nerestujeme zprudka cibuli nakrájenou na kolečka – červenou, bílou, podle chuti a možností. Přidáme raději med než jen cukr a po chvíli zalijeme vínem a pak i vývarem. Na minimálním plamínku necháme vše pomalu vařit až se tekutina vstřebá a zůstane poměrně soudržná cibulová hmota ve které ale stále vidíme jednotlivé kousky cibule. Bude stále lehce křupat. A nebudeme si nic namlouvat. Absolutně dokonalá by byla cibulová zavařenina kterou já ještě nevyzkoušel připravit.

 

 

Kompletace byla velmi fádní. Žádné extra parádičky.

Mohu si myslím neskromně přiznat jedno. Dík několikanásobné přípravě steaků v poslední době i v té poměrně nedávné rád a snadno věřím že jsem se stal téměř mistrem v tomto vaření. Jednoduše řečeno, teď ty steaky z hovězího masa opravdu ovládám v míře nemalé. Hvězdy snad časem 😛

 

A až budu velkej naučím se také toto. Takovou svíčkovou Wellington jak ji umí snad jen mistr nad mistry, pan Gordon Ramsey.

 

 

ale včil už výsledek dnešního snažení

Mléčné toustové žemličky s roastbeefem, karamelizovanou cibulkou a hořčicovou majonézou04

 

anebo si to parádní masíčko dejte jen tak – křen by v té majonéze udělal jistojistě parádu

roastbeef z plátku svíčkové s hořčicovou majonézou01

 

 

No a tak jsem to hovězí, nejdražší, pokoušel a ještě neskončil. Uvidíme co dál. Dveře do spíže jsou stále připraveny otevřít a moje chuť připravit vám něco pro chuť i zábavu neméně.

 

 

MDMP

Sdílejte...

Komentáře