Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Mléčné toustové žemličky

Mléčné toustové žemličky - hotovoMáte li ten dojem že česká máma vynalezla buchtu, dala ji Honzovi do uzlíku a tím to zhaslo nenechte mýlit. Já nemám nejmenší tušení zda ji ten Honza odnesl do světa a tam si ji přispůsobili či snad to bylo úplně naopak. Fakt ale je, že zatímco u nás tou tradiční buchtou v různých podobách tak nějak končíme, v USA například je jen začátkem pro přípravu parádních sendvičů doplněných v podstatě čímkoliv. A opět musím připomenout pořad Man vs Food z New Yorku jež je Mekkou parádních sendvičů typu Pastrami. Ty bych si jednou také rád vyzkoušel. Jenomže to uzení masa doma v kuchyni mi nějak nesedí. Prozatím.

 

 

Jak na ty žemličky

 

>> Jejich velikou výhodou oproti skvělým brioškám je naprostá jednoduchost přípravy a fakt, že se pečou stejně jako buchty pěkně pohromadě. Spojené v jeden velký celek. Tím pádem si zachovají dokonalou vláčnost napříč celým kusem. Tvarování je dané pouze tvarem nádoby ve které pečeme a není v nich dokonce ani vajíčko. To je výhra pro alergiky.

 

– 400g polohrubá mouka
– 200ml mléko plnotučné /nebo smetana – té méně a více vody/
– 80ml voda
– 20g máslo plus kousek na vymazání
– 20g cukr
– 5g sůl
– 5g instantní droždí /půl sáčku/

 

 

Těsto si připravíme tím úplně nejjednodušším postupem

 

>> Do teplého mléka s vodou přidáme měkké máslo a cukr.

>> Do prosáté mouky sůl a droždí.

 

Já na míchání používám už výhradně robota. Myslím si, že nikdy tak dobře nevymícháme těsto jako právě v něm s použitím klasického háku a na stupeň číslo 2 (BOSCH).

 

>> Mouku s droždím a solí tedy začneme míchat a přilijeme tekutinu. Deset minut je až až. Těsto bude sice lepivé, nicméně kompaktní. Rukou, nebo jen přotřepáním nádobou je vytvarujeme do celistvé koule a přikryté utěrkou necháme kynout 30 minut.

>> Připravíme si nádobu na pečení a vymažeme kouskem másla. Ne oleje prosím. To máslo je základní chutí houstiček. V nejhorším případě tedy Herou.

 

Pozastavím se u nádoby či pekáče. Jeho tvar totiž určí výsledek. Jak vidno níže na obrázku, já něčím odpovídajícím nevládnu a tedy jsou žemličky krásné, ovšem ne stejnotvaré. Naopak máte li k dispozici klasiku, nebo dokonce jednoznačný tvar obdélníku, můžete experimentovat.

 

>> po půlhodině těsto rozdělíme na tři stejné části a rozkrájíme na 12 stejných kousků. A tady je ten experiment. Klidně udělejte 6. Z těch dvanácti je možné připravit buchtičky které naskládáme jednu vedle druhé, ze šesti pak válečky které vedle sebe položíme. Výsledek je asi jasný… Opět necháme 30 minut kynout. Netřeba jakkoliv tvarovat. Připravíme kouličky, nebo válečky a prostojednoduše položíme vedle sebe.

 

Tady malá finta. Pod utěrkou je to klasika. V igelitovém pytlíku jako Jamie lehká inovace. Já ale preferuji logiku. Jelikož jsem použil víko k pekáči a právě zapnul troubu aby se rozehřála, nechám v ní na tu chvíli než nasázím buchtičky do nádoby rozehřát pekáč samotný a tím přikryju celý výsledek. Kynutí je zaručeno a výsledek impozantní dík předanému teplu.

 

>> Nádobu s buchtičkami vložíme do trouby rozehřáté na 180C a pečeme do zlatava. Mně stačilo 20 minut. Nemusí být příliš vypečené. Ty tmavší jsou zbytečně sušší. A to je v tomto případě opravdu nežádoucí.

 

 

Malý fotorománek

 

 

nasázeno do pekáčku (víka) a připraveno kynout

Mléčné toustové žemličky - druhé kynutí

 

krásně vykynuté putují do trouby

Mléčné toustové žemličky - vykynuté

 

upečené a sexy – k nakousnutí

Mléčné toustové žemličky - hotovo

 

nebo nakousnuté

Mléčné toustové žemličky - ochutnáno

 

tady prosím slíbené překvapení z minula – konfit z krůtího krku – obrané maso lehce prohřáté v troubě, nebo klidně studené z lednice v sendviči s pořádnou oblohou

krůtí sendvič - maso,salát,cibule

 

krůtí sendvič jako malovaný – namísto hořčice, kečupu, kysané smetany můžete použít ??? minule jsem naznačil a bude později, nebojte se experimentovat a tuhle housku klidně napařujte jako knedlík, budete překvapeni

Mléčné toustové žemličky - krůtí sendvič

 

 

Jasně nejlepší je ale hodinu po vytažení z trouby. Jako ta česká buchta.

 

Tak. A je hotovo. Co tady ještě chybí? Z minula a slíbeno? Kdo se zeptá jako první dostane osobní odpověď. Ostatní si počkají až nafotím…

 

 

6.2.2014 – Jak jsem slíbil, tak i činím – napařená žemlička s krůtím konfitem a cibulovým sosem

 

Tyto houstičky se nechají napařovat jako knedlík. To už jsem zmínil a dnes ráno jednu z posledních, tři dny starých takto upravil. Dík tomu že jsou původně měkké a ne křupavé jí opravdu jen pomůžete. Co do ní? Něco už jsem popsal výše, mnoho nápadů zajisté máte sami a dnes jen popíšu parádní sendvič z New Yorku, kde takto v některých bistrech připravují nejen dokonalé Pastrami sendviče.

 

>> Primárně teda ten slíbený cibulový sosík – jak už popsáno tady, karamelizovanou a ze sádla po konfitování vycezenou cibuli znovu rozehřejeme v kastrůlku, lehce zaprášíme maximálně lžičkou mouky a po promíchání zalijeme vývarem. Opravdu vývarem. V tomto případě nějaké náhraždy výsledek jen pokazí. Varem zredukujeme na asi polovinu a vycedíme. Toť vše! Snad jen, já si šťávu dost opepřil.

 

Chcete li chuť opravdu maximální, zelijte cibuli s moukou nejdříve deckou červeného vína a až po chvíli vývarem. Lžička medu hned na začátku také není od věci.

 

>> Dále už jen sestava – napařenou houstičku poklademe masem obraným z konfitu (já stále ten krůtí krk) na chvíli namočeným v horkém sosu. Tím i trochu polijeme a přidáme něco křupavého. Použil jsem pouze cibuli a sterilovanou kapii. Moc mi chyběla čerstvá rukola.

 

 

Hotovo. Uděláno. Viděl jsem jak američani celou sestavu sosem doslova zalijí, nebo už při přípravě žemli do něj namočí. Tak to tedy nemusím. Každopádně bude li vám američan tvrdit že nezná knedlík s omáčkou nevěřte mu. Tady máte názorný příklad.

cibulový sos01

 

Žemlička s krůtím masem a cibulovým sosem01

 

Tak jak? Dáte si to po americku? (Y)

 

 

 

MDMP

Sdílejte...

3 Responses to “Mléčné toustové žemličky”

Komentáře