Mléko z Pragolaktosu – exkurze opravdu přínosná
V roce 1870 byla v Hostivicích založena první mlékárna v Praze – nejstarší průmyslová mlékárna v Čechách. V průběhu dalších let vznikaly další mlékárny: v Radlicích, ve Vysočanech, v Nuslích a v Tróji. V letech 1945-48 došlo v Praze k postupnému znárodnění jednotlivých mlékáren, které se staly základem národního podniku Pražské mlékárny.
K nim byly postupně připojeny další znárodněné mlékárny. V roce 1953 vznikl Pražský mlékárenský trust, pod který spadaly všechny mlékárenské podniky v Praze a Středočeském kraji. Tyto podniky se v roce 1963 administrativně spojily a byl vytvořen jediný n.p. Laktos se sídlem v Praze. Po listopadu 1989 se Laktos rozpadl na 13 samostatných státních podniků, což bylo prvním krokem k začátku privatizačního procesu v mlékárenství.
Jedním z osamostatněných podniků se stal i Laktos se sídlem Praze 9-Kyjích, který byl v době zahájení provozu v květnu 1981 nejmodernější a největší mlékárenský závod ve střední Evropě.
Tento podnik byl následně 1.1.1991 zaregistrován jako státní podnik Pragolaktos. K jeho privatizaci došlo 1.12.1992, byla založena společnost Pragolaktos a.s.
Následně došlo ke sloučení společností Alimpex spol. s r.o. a Pragolaktos a.s., kterým vznikla společnost ALIMPEX FOOD a.s.. V roce 2004 byla zapsána do obchodního rejstříku nová výrobní společnost Mlékárna Pragolaktos, a.s..
Společnost byla postupně majetkově propojována se skupinou Müller. Od roku 2010 je Mlékárna Pragolaktos a.s. ve 100% vlastnictví Sachsenmilch Leppersdorf GmbH a specializuje se na produkci trvanlivého mléka a smetany vyráběných na špičkových technologiích firem Tetra Pak a SIG Combibloc. V současnosti patří k nejvýznamnějším zpracovatelům mléka v ČR. S využitím nejmodernější technologií zpracování a balení mléka je zajištěna nejvyšší jakost výrobků a zároveň maximální možná efektivita výroby.Kvalitativní úroveň výroby dokladuje i certifikace dle standardů IFS.
Tolik slova z firemních stránek. A proč? V sobotu 11.10. jsem navštívil provoz moderní mlékárny a vybaven znalostmi dnes už letitými, protože můj kamarád a spolubydlící Jano tam pracuje mohl jsem zblízka nahlédnout takřka pod pokličku celému procesu. Mohu vás ujistit, že i s nemálo vědomostmi jsem chvílemi doslova zíral.
Celé je to o představivosti. Já jsem zvyklý přijímat technologie stejně tak malé jako jsou moje milované mikroprocesory a dík jim funkční počítačové technologie a stejně tak velké jako je vysoká pec na tavbu oceli a všechny provozy za ní. Válcovny trubek, plechů z nichž se kompletují zaoceánské parníky, či drátů jež kdekdo považuje jen za kus železa průměru palce. V malém i velkém jsou to stále jen technologie. Díky těmto si ale my, běžní uživatelé a zákazníci můžeme užívat výdobytků moderní doby. Pravda, ne vždy přesvědčivě rozumných. Mléka se toto ale netýká. To má rozumu samo o sobě více než dost.
Takže mléko
Jsme jediní tvorové, savci na světě vezdejším, kteří na rozdíl od ostatních mléko nejen že pijí jen proto že to jde a chutná, ale dokážeme jej přetvářet a dík tomu vytvářet další hodnoty. Za všechny budiž příkladem v kuchyni české dokonalá koprová omáčka, kulajda, nebo svíčková na smetaně. O výrobcích typu sýr či jogurt netřeba se obzvláště zmiňovat. Známe všichni. A jak čím dál častěji sleduji, téměř všichni máme v oblibě. Popravdě, lidí kteří nemají rádi alespoň sýry moc neznám. Horší je to s mlékem jako takovým. Legračním příkladem budiž Honza který mne do mlékárny jako zaměstnanec a kamarád dostal. Sýry miluje, ovšem mléka by se nenapil ani omylem. Naštěstí jen proto, že jej prostě nemá rád. Nechutná mu. Je to ale paradox.
V mlékárně
V zemi české je zvykem nazývat mlékárnou prodejnu mléka a výrobků z něj. Od tvarohu přes sýr až po pečivo. To vše může nebo musí mléko obsahovat. Pro mne a v tomto dnešním případu ale je mlékárna místo, provoz, kde mléko dostane tu vlastnost a konzistenci, která z něj dělá nápoj v první řadě a surovinu k dalšímu použití v té druhé. Prostě na vaření. Spousta z vás to bere naopak. Viďte. V mlékárenském provozu Pragolaktos to nerozlišují tak složitě. Je to továrna na zpracování suroviny jíž si opravdu váží a přesně tak s ní nakládají. To snadno pochopí i největší ignorant když jejich provozem prochází. Bez zbytečných otázek se dozvíte věci jimž nejenže rádi uvěříte, ale přesvědčí vás o veliké zodpovědnosti a chuti dodat něco opravdu dokonalého. A to se jim každopádně daří. Jsem zpět na začátku. Psát o mlékárně jen proto že jsem jí prošel? Nebojte, to bych si nenaložil. Já ji prostě už znám. Takže v bodech několik faktů a pak v obrázcích jak to šlo.
1/ Stejně tak jako já s přehledem vymluvím svému spolubydlícímu, kamarádu Honzovi do hlavy díru ohledně možností počítačů a jak vlastně na ně, i on umí to stejné v oboru mlékárenském. Nakonec není se čemu divit. Je v tom nejen praktikem, ale i primárně vzdělán.
2/ Mléko v krabici. Braňte se mu jak chcete, je to jen o chuti a zvyku. Bohužel i bohudík, mohu srovnávat dík náhodě. Každopádně jak níže uvidíte v několika testech které jsem dohledal na webu, to z Pragolaktosu je jedno z nejlepších jaké u nás a zdá se že i ve světě dostanete. Oni totiž expandují a právě nedávno zprovoznili mlékárnu v USA ve státu New York. Ve všech testech se drží na prvním a druhém místě primárně dík chuti a zachování důležitých látek ve složení. Já si vybírám ve dvou řetězcích jedině jejich produkty už nejméně tři roky.
Možná jste v TV Nova nedávno viděli jak se Hanka Mašlíková rozkošně motala po farmě odkud nám dnes a denně rozvážejí produkty mléčné do města. Jejich malá dodávka huláká "vezeme vám mléko, mléko z farmy…". Já jej ochutnal poprvé a naposled v úterý 7.10.2014 Možná je to oblíbené, ale já tu kravskou pachuť prostě nesnesu. Je s podivem, že se mi to kde kdo snaží vymluvit a já nechápu. Mléko přímo od kravky jsem totiž pil mnohokrát u sestry když ještě farmařili a neměl jsem problém. Tohle ale ne. Je lehce cítit a má takový chuťový ocas, že mi bylo na zvracení.
3/ Testy a tedy opět technologie. Jedno z prvních pracovišť které jsem viděl byla laboratoř příjmu. Vzorky odebrané z tříkomorové cisterny přitažené kamionem od několika producentů (farmářů) najednou mají otestované za tři, opravdu 3 minuty. Rychlost reakce na jakoukoliv nesrovnalost v obsahu nežádoucích látek, v první řadě kalů a antibiotik je doslova blesková. A jediný kdo na to doplatí je právě a jen dodavatel.
4/ Odstředivky, zařízení jež nejen že oddělí nepatřičné zbytky od primární suroviny, ale dokáží zároveň oddělit tučnější část, prostou smetanu tak, abychom ve výsledku dostali právě ten nápoj zvaný mléko ve stavu a konzistenci ideální pro už dávno navyklé jazýčky jsou opravdu sofistikovaná zařízení. Kdybych měl popisovat jejich funkčnost jen tak jednoduše, jak nám ji tam vysvětlili, byl by tento text obsahem roven knize. Takže zjednodušeně. V prostoru velkém jako tři tělocvičny s mnohem vyšším stropem je rozestaveno několik strojů v krásném nerezovém provedení na podlaze z níž klidně můžete jíst. Téměř sterilní prostředí a fakt že vše vypadá jako stavebnice již můžete rozebrat a odvézt jinam, do nového provozu jsou až zarážející. To je ta sofistikovanost. Snad jediná nepříjemnost: na konci tohoto procesu a právě v tom prostoru je několik zařízení UHT jež ošetří mléko po pasterizaci. To poslední je ale super veliké a výkonné. No a okolo něj bych vám, citlivějším nepřál se pohybovat. Jednoduše? Smrdí to. Fakt a dost. Je to bohužel vedlejší produkt této výroby. Každopádně téměř ojedinělý. Stejný a vlastně horší už je jen v části kde ještě předtím probíhá čištění a odstředění od zbytků přímo z dovezené cisterny.
5/ Provoz a balení. Je jednoznačně nejzajímavější, nejhlučnější a nejsložitější. Vím opravdu spolehlivě, že také nejporuchovější. Každopádně když pochopíte během průchodu ostatními předprodukcemi základ, můžete přes skla jednotlivých strojů (ano vše je hodně skleněné a dostatečně dohlížitelné) vidět jak to celé funguje. Mne samozřejmě zajímala nejvíce balení krabic s víčkem jež doma odšroubujete a odtrhnete smyčkovou pečeť. Podle mého názoru nejlepší a bohužel na výrobu také nejsložitější systém. Samozřejmě určen často na vývoz, nebo do obchodů německých řetězců jako je Lidl!
Postřehy obecně
– Protože vím, už léta beru nejlepší mléko právě v Lidlu pod označením Pilos. Nebo v Kauflandu Milblu.
– Ano, kolem mléka to opravdu smrdí. Obzvláště je-li v takové koncentraci jako tady, v mlékárně. Ve stáji když jej nadojíte si toho ani nevšimnete. Krom jiného proto, že smrdí celá. Logické ne?
– A dost už. Neberu to příliš odborně, spíše jako několik postřehů. Tak raději koukněte na fotky. Pokud ale máte nějaké dotazy které jiní nezodpoví, ať už proto že nevědí, nebo nechtějí, zeptejte se. Musím přiznat, že se sestřenkou jsme paní průvodkyni v tom provozu na pozici jedné z nejvyšších, tedy kvalitářky, vyzpovídali opravdu důkladně a pokud vím, byla se následně zeptat kamaráda Jana, cože jsme to vlastně zač 🙂
Takže obrázky
krabici v lednici tak…
anebo tak…
Pilos pro Lidl, tady nadnárodně…
pro další obchody, vzpoměňte si kde jste které balení viděli…
některá balení ani neznám…
tahleta ale ano, a rovnou upozorním – v Tesco ta lepší, mají jiná, občas levnější a chuťově doslova strašně rozdílná mléka, nesnáším je…
Dr.Halíř – rozhodně si dám raději než clever, aro, ah basic, tam už je to o obalech – čím levnější technologie, tím horší mléko, to s modrou krávou neznám, myslím že je do rakous…
veliká rodina chuťověk pod značkou Müller, v podstatě neznám, nemám to rád…
několik obrázků z historie mlékárny v jejich prezentaci…
jedna za všechny z provozu – stáčírna…
technologie – přeprava není o jen tak nějakém autu a cisterně, tahle hračka stojí 175 tisíc, euro…
bylo občerstvení v prudce českém stylu 🙂 velmi poctivý gulášek a k němu všeo co hrdlo ráčí, klasické klobásky grilované na uhlí a tedy nejlepší, když v mlékárně tak tedy mléčné koktejly s čokoládou, jahodami, banány, točené pivo, kofola a malinovka, opravdu neblo co vytknout, protože takto já si představuji češtinu…
byla tam má hezká moudrá sestřenka…
byl jsem tam já…
my oba…
Inspirace
Tady jsem hledal a doporučuji pročíst i shlédnout…
Peklo na talíři, 46.díl, Mléko
TEST TRVANLIVÉHO MLÉKA: VYHRÁLO TO NEJLEVNĚJŠÍ!
prozatím končím, váš MDMP
PS: díky, díky, díky, vám všem.
8200 návštěv týdně je číslo o kterém jsem ani nesnil. Jste úžasní a já opravdu moc děkuji.
Bráško,těžko říct,proč ti mléko z farmy nechutnalo.U nás jsme dojili dojačkou,ne ručně,protože právě při ručním dojení do mléka přecházejí pachy z okolí,při strojním ne.A jistě si pamatuješ,jak já nesnášela teplé mléko již v dětství,takže toto putovalo ihned po nadojení do lednice aspoň na 3 hodiny,ale nejlepší bylo,když jsem litřík dala ve skleněné lahvi na hodinku na mrazák.Nevím,asi to rychlé kratší zchlazení bylo lepší,i to bylo na chuti znát.Jinak, větší farmu měli známí v Petrovicích u Karviné,takže velkoprovoz znám (dojnice kvůli dotacím),jednu dobu tam měli i skoro stovku dojnic,ale když začali dotovat i býky,přešli na býky masných plemen a s mlékem skončili,prý s dojnicemi více problémů než se skotem na maso.
Ona otázka nestojí na slovu proč. To já vím. Lehce páchlo amělo takový chuťový ocas, že to já opravdu nesnesu. Nehodlám to nějak zvlášť rozebírat. Ať si každý vybere sám. Já už mám jasno.
Tak a tady prosím Vaňkovo putování za velkovýrobci. Jak na konci jistě postřehnete, i odtud je odváženo mléko do Pragolaktosu který jsem navštívil osobně. Je to ta cisterna označená logem Müller:
https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10003737-mleko-a-mlecne-vyrobky-1-kravin