Mlíková polívka
Bílá tekutina v oranžové misce. Nic více na té fotce nehledejte. Stejně jako její obsah tak i příprava je absolutně jednoduchá. Zajímavost? Je to první polévka kterou jsem si dokázal sám připravit a to už někdy ve třetí třídě. Dík tomu že vlastnoruční náležitě jsem ji miloval a byl snad jediné dítě v širém okolí kterému tato dobrůtka tehdy nazývaná polévka z kyselého mléka chutnala.
Jak na to
Přivedeme k varu litr vody a osolíme. Zahustíme dvěma lžícemi jíšky, promícháme a přidáme kostičky brambor. Asi 250 gramů. Pomalu vaříme do měkka 15 minut. Přidáme půl litru smetany 12% a ještě pět minut necháme zlehka bublat.
Jediné úskalí
Polévku odstavíme a necháme chladnout asi 5 minut. Pak teprve za stálého míchání ochutíme octem. Přibližně třemi lžícemi. Pokud bychom toto udělali dříve, smetana se srazí a to je napravitelné jedině v mixéru.
Obměna
Místo jíšky můžete dát brambory rovnou do vody a přidat dvě lžíce krupice. Opět po 15. minutách pak smetanu. No máte řídkou krupičku naslano. Zatímco tu hutnou sladkou nedám do huby, tohle s velkou chutí.
krásná čistá chuť mléka a brambor doplněná špetičkou pepře
obměna a zvýraznění – s míchanými vajíčky na másle a lahůdkové cibulce – dík za inspiraci Peťko
MDMP