Modré maso dík červenému zelí
To je ale blbej název viďte. Jenomže první co mne napadl když jsem viděl výsledek. Tento recept navazuje na zadělávané krůtí kousky v červeném zelí. Narozdíl od těch ovšem je z masa vepřového a zelíčka čerstvého. Postup ohromně jednoduchý, výsledek typicky parádní pro českou papulu. Navíc opět pokrm typu vše v jednom hrnci, tedy maximálně snadná příprava a výborné prolnutí chutí. A barev. Odtud ten název.
Tak do toho. Sezónní mladé červené zelíčko dušené s masem.
Suroviny
800g maso z plece
600g zelí
200g cibule
0,5l vývar
2ks stroužek česneku
1PL jíška
1PL jablečný ocet
1dl smetana
sůl, pepř a kmín
Postup
>> Maso pokrájíme na kousky 3×3 cm. Promícháme se solí, pepřem a kmínem, překrájenou cibulí a česnekem. Vložíme do trouby na 160C a 40 minut pečeme. Podlijeme horkým vývarem a dopečeme doměkka. Tedy skoro. Tak aby ještě drželo pěkně pohromadě.
>> Vmícháme nakrouhané zelí a pod poklicí pečeme dalších 30 minut. Přidáme jíšku (studenou) rozmíchanou v horké vodě, dobře promícháme a necháme v troubě dalších 20 minut.
>> Dochutíme octem, zjemníme smetanou, sladkou, nebo kysanou. Volba čistě osobní. Opět promícháme a v teplé vypnuté trobě necháme odpočívat. Já si to dal opět s knedlíkem (uhlohydrátové peklo), nicméně vůbec bych neodmítnul bagetku, nebo domácí bramborové krokety.
Tohle jídlo jsem schopen jíst i studené a myslím že by vůbec nebylo od věci naplnit směsí papriku nebo vydlabanou cibuli a zapéci. To bych ale vynechal tu jíšku.
Tak tohle vypadá velmi lákavě a šmačně!
Až totok ukuchtím chlopkovi, bude v sedmém nebi. On je totiž milovník „Eintopf(ů)“.
Dokonce jsem od něj dostala kuchařku s názvem „Vaříme v jednom hrnci“…asi mi tím chtěl něco naznačit. 🙂
Jen otázečka, vývar je libovolný? Zrovna mám v lednici uzený vývar, to by snad mohlo být, ne?
A ještě se zeptám, co bys řekl na přílohu malé bramboráčky?
Tuž ja, začinam od konca bo bramborak je vyzva jak cyp. V každym připadku dopuručuju. Stejnak aj vyvar z uzeneho babuťa.
PS: Tvojeho chlopa začinam mit raděj jak Tebe, bo nejenže vi co třeba, ale aj to umi fajně podať.
PPS: sem věděl že na totok budeš pisať 😀
Zdravím pane Pavle,
mým volacím znakem je „chlopek od Hany“ 😉 Lichotí mi, že má žena je u vás až na druhém místě v žebříčku oblíbenosti. Co se týče tohoto receptu, byla Hana povolána před nastoupenou jednotku s jednoznačným rozkazem: ZROB TO!!!!
Děkuji za inspiraci a rád vás uvítám v našem klubu „Přátel jednoho hrnce“.
Přeji krásný den a hodně fajnych receptu a neutuchajicí elán.
/marek
Tož fajny den chlope.
Sem nadšeny bo rodinne združeni sem tu eště neměl.
Vstup do klubu vitam a jak budu aj legitky (počitam jakosi červene) je to uplně dokonale.
Hodně štěstí a sledujte dále…
Pavel