Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Mořský Ďas a k němu zeleninové lečo a slanina

Mořský ďas, zeleninové lečo a slaninaUpřímně? Nabídnout mi to v obchodě, v celku nebo snad živé nežeru ho ani trestajíc za to že mne kousnul do zadku. Tak je vošklivej.

Ale všechno pěkně postupně.

1/ typická ukázka hloupého ovšem časem a zkušenostmi bohužel opodstatněného předsudku – v obchůdku s rybami a drůbeží jsem na něj natrefil náhodně. Na dveřích zvenčí fixou na A3 čtvrtce upozornění na absolutně neodolatelnou nabídku. Uvnitř v mrazáku balíčky po dvou kusech za 130,- Kč/Kg. Pro mne reklama = provokace. Koupil jsem jeden s proslovem: „z mrazáku za 130? Hmm, 40% vody a zbytek bláto viďte?“ “Hezký den a na neshledanou.”

 

 

takto vypadal právě koupený

Mořský ďas zmražený

 

 

2/ hledání – Ďas mořský je rozšířený od jihozápadní části Barentsova moře až po Gibraltar a jeho výskyt zahrnuje také Středozemní a Černé moře. Vyskytuje se od mělkých vod až do hloubek okolo 500 m. Díky svému dokonalému maskování téměř úplně splývá s prostředím. Klidně si polehává na mořském dně a pokyvuje svojí udičkou sem a tam. Ryba která zabere na tuto nástrahu, se ocitne přímo nad obrovskými ústy, která ďas bleskurychle otevře a vzniklým podtlakem svou kořist jednoduše vsaje do tlamy.

Zploštělým tvarem těla je přizpůsoben životu na dně. Má velkou hlavu a obrovskou tlamu. Prsní ploutve leží horizontálně po stranách těla. Přední část hřbetní ploutve tvoří jednotlivé, volně pohyblivé tvrdé paprsky, přičemž konec nejpřednějšího paprsku visí přímo nad tlamou. Hřbet je olivově hnědý a skvrnitý. Ďas může dosáhnout až délky 2 m a váhy přes 50 kg, většinou však měří okolo 1 m.

Z kulinářského hlediska je ďas velmi všestraný. Jeho jemné a pevné maso se výborně hodí ke smažení a dušení v troubě. Patří k vybraným rybím delikatesám a v současné době se prodává za značně vysoké ceny. Velmi pozitivní je také fakt že kromě páteře nemá prakticky žádné kosti.

anglický název: Angler

latinský název: Lophius piscatorius

cena: 1000 a více Kč/Kg

 

 

přesně takový jako na obrázku ovšem za 130,- Kč/Kg

Mořský ďas rozmražený

 

 

3/ zjištění – ta ryba z mrazáku byla za tu cenu doslova ohromující. Konzistencí i chuťově. Žádná voda, dva poctivé kousky slušně připravené k dalšímu zpracování. Ta cena? Nechápu a jdu zítra pro další do mrazáku domů.

 

filátka – špalíky po očištění, poměrně slušný rozdíl v barvě, ne však ve výsledné chuti

Mořský ďas filátka

 

 

Co s tím

Podle rad na internetu jsem jej očistil a toto doporučuji i vám. Seříznout filátka z páteře je věcí okamžiku a poté nekompromisně sundat blanky! Ty totiž po úpravě dost ztuhnou a jsou doslova hnusné při kousání.

 

také jsem si připravil něco málo na lečo

na lečo

 

 

Mořský ďas, zeleninové lečo a slanina

 

Je obecně známo dle spousty rad kdekoho na internetu, že maso ďasa je velmi pevné a snese doslova brutální zacházení včetně různých ne právě tradičních úprav pro ryby vhodných. Dokonce se používá tepelně upravené a znovu vychlazené. To já ale odmítám dík zkušenosti níže zmíněné. Sám jsem jej:

 

>> Opravdu dobře očistil a nasolil asi deset minut před úpravou. Poté osušil ubrouskem a na másle s olivovým olejem obaleného v rýžové mouce (nenechá pachuť jen kvalitní krustičku) opékal ze všech stran asi 5 minut. Společně s ním plátky anglické slaniny. To vše jsem pak na 10 minut odložil do trouby předehřáté na 90C. Ano, jako steak.

 

Dík opravdu veliké šťavnatosti se filátka, a to i obalená v mouce docela snadno lepí k pánvi. Ne že by jim to vyloženě ubližovalo. Opět dík své pevnosti se snadno nechají odtrhnout. Jenomže ty více přilepené časti v příliš rozehřáté troubě zhnědnou více. A na to pozor.

 

>> Lečo jsem připravil tradiční české i s vajíčkem. Opět na oliváči s máslem zprudka opekl 100 gramů pokrájené papriky, přidal 100 gramů oloupaného a pokrájeného rajčete, 50 gramů hrubě překrájené cibule, sůl a pepř, zastříknul bílým vínem a pod poklicí dusil asi 5 minut. Kdybych měl po ruce jeden jediný čerstvý hříbek, byl by v tom taky účasten. Poté jsem přidal stroužek posekaného česneku, lžíci petrželky a libečku a kousek posekané papričky. Nakonec vajíčko, které ale nemusí být. Já ho tam ale rád.

>> Hotovo. Porce pro dva. Jednoduchý servis a veliké překvapení. U mne je mořský ďas rybou roku. Má velice výraznou příjemnou chuť, neuvěřitelně pevné maso které musíte opravdu krájet příborem a nerozpadá se. Jen ta blanka – zmínka výše a stprocentní pravda! Odstranit dokonale páč je nepříjemná. Losos může jít do…no zpět do sádek žrát si svoje vysoce proteinové granule s betakarotenem.

 

Původně vzhledem ošklivá ryba v jednoduše krásném provedení na talíři – kolega Honza by myslím krom té slaniny byl velmi spokojen

Mořský ďas, zeleninové lečo a slanina01

 

 

Mořský ďas – Angler je ryba všestranně použitelná a převelice chutná. Bez pachuti, pouze s příjemnou vůní moře. A ta zmínka o dalším použití za studena? To já nemusím. Jak nemám rád dík jejich konzistenci garnáty, krevety tak to platí i tentokrát. Studený a případně i ohřátý je dost připomíná. Jakousi gumovitostí. Je prostě žvejkavej. Naopak při tepelném zpracování si z něj dovedu opravdu snadno představit i klasické čínské Kung Pao. Myslím že je jednoznačně na řadě pokud se mi podaří zakoupit další kousky ĎASA.

 

MDMP

Sdílejte...

3 Responses to “Mořský Ďas a k němu zeleninové lečo a slanina”

Komentáře