Mořský Ďas a k němu zeleninové lečo a slanina
Upřímně? Nabídnout mi to v obchodě, v celku nebo snad živé nežeru ho ani trestajíc za to že mne kousnul do zadku. Tak je vošklivej.
Ale všechno pěkně postupně.
1/ typická ukázka hloupého ovšem časem a zkušenostmi bohužel opodstatněného předsudku – v obchůdku s rybami a drůbeží jsem na něj natrefil náhodně. Na dveřích zvenčí fixou na A3 čtvrtce upozornění na absolutně neodolatelnou nabídku. Uvnitř v mrazáku balíčky po dvou kusech za 130,- Kč/Kg. Pro mne reklama = provokace. Koupil jsem jeden s proslovem: „z mrazáku za 130? Hmm, 40% vody a zbytek bláto viďte?“ “Hezký den a na neshledanou.”
takto vypadal právě koupený
2/ hledání – Ďas mořský je rozšířený od jihozápadní části Barentsova moře až po Gibraltar a jeho výskyt zahrnuje také Středozemní a Černé moře. Vyskytuje se od mělkých vod až do hloubek okolo 500 m. Díky svému dokonalému maskování téměř úplně splývá s prostředím. Klidně si polehává na mořském dně a pokyvuje svojí udičkou sem a tam. Ryba která zabere na tuto nástrahu, se ocitne přímo nad obrovskými ústy, která ďas bleskurychle otevře a vzniklým podtlakem svou kořist jednoduše vsaje do tlamy.
Zploštělým tvarem těla je přizpůsoben životu na dně. Má velkou hlavu a obrovskou tlamu. Prsní ploutve leží horizontálně po stranách těla. Přední část hřbetní ploutve tvoří jednotlivé, volně pohyblivé tvrdé paprsky, přičemž konec nejpřednějšího paprsku visí přímo nad tlamou. Hřbet je olivově hnědý a skvrnitý. Ďas může dosáhnout až délky 2 m a váhy přes 50 kg, většinou však měří okolo 1 m.
Z kulinářského hlediska je ďas velmi všestraný. Jeho jemné a pevné maso se výborně hodí ke smažení a dušení v troubě. Patří k vybraným rybím delikatesám a v současné době se prodává za značně vysoké ceny. Velmi pozitivní je také fakt že kromě páteře nemá prakticky žádné kosti.
anglický název: Angler
latinský název: Lophius piscatorius
cena: 1000 a více Kč/Kg
přesně takový jako na obrázku ovšem za 130,- Kč/Kg
3/ zjištění – ta ryba z mrazáku byla za tu cenu doslova ohromující. Konzistencí i chuťově. Žádná voda, dva poctivé kousky slušně připravené k dalšímu zpracování. Ta cena? Nechápu a jdu zítra pro další do mrazáku domů.
filátka – špalíky po očištění, poměrně slušný rozdíl v barvě, ne však ve výsledné chuti
Co s tím
Podle rad na internetu jsem jej očistil a toto doporučuji i vám. Seříznout filátka z páteře je věcí okamžiku a poté nekompromisně sundat blanky! Ty totiž po úpravě dost ztuhnou a jsou doslova hnusné při kousání.
také jsem si připravil něco málo na lečo
Mořský ďas, zeleninové lečo a slanina
Je obecně známo dle spousty rad kdekoho na internetu, že maso ďasa je velmi pevné a snese doslova brutální zacházení včetně různých ne právě tradičních úprav pro ryby vhodných. Dokonce se používá tepelně upravené a znovu vychlazené. To já ale odmítám dík zkušenosti níže zmíněné. Sám jsem jej:
>> Opravdu dobře očistil a nasolil asi deset minut před úpravou. Poté osušil ubrouskem a na másle s olivovým olejem obaleného v rýžové mouce (nenechá pachuť jen kvalitní krustičku) opékal ze všech stran asi 5 minut. Společně s ním plátky anglické slaniny. To vše jsem pak na 10 minut odložil do trouby předehřáté na 90C. Ano, jako steak.
Dík opravdu veliké šťavnatosti se filátka, a to i obalená v mouce docela snadno lepí k pánvi. Ne že by jim to vyloženě ubližovalo. Opět dík své pevnosti se snadno nechají odtrhnout. Jenomže ty více přilepené časti v příliš rozehřáté troubě zhnědnou více. A na to pozor.
>> Lečo jsem připravil tradiční české i s vajíčkem. Opět na oliváči s máslem zprudka opekl 100 gramů pokrájené papriky, přidal 100 gramů oloupaného a pokrájeného rajčete, 50 gramů hrubě překrájené cibule, sůl a pepř, zastříknul bílým vínem a pod poklicí dusil asi 5 minut. Kdybych měl po ruce jeden jediný čerstvý hříbek, byl by v tom taky účasten. Poté jsem přidal stroužek posekaného česneku, lžíci petrželky a libečku a kousek posekané papričky. Nakonec vajíčko, které ale nemusí být. Já ho tam ale rád.
>> Hotovo. Porce pro dva. Jednoduchý servis a veliké překvapení. U mne je mořský ďas rybou roku. Má velice výraznou příjemnou chuť, neuvěřitelně pevné maso které musíte opravdu krájet příborem a nerozpadá se. Jen ta blanka – zmínka výše a stprocentní pravda! Odstranit dokonale páč je nepříjemná. Losos může jít do…no zpět do sádek žrát si svoje vysoce proteinové granule s betakarotenem.
Původně vzhledem ošklivá ryba v jednoduše krásném provedení na talíři – kolega Honza by myslím krom té slaniny byl velmi spokojen
Mořský ďas – Angler je ryba všestranně použitelná a převelice chutná. Bez pachuti, pouze s příjemnou vůní moře. A ta zmínka o dalším použití za studena? To já nemusím. Jak nemám rád dík jejich konzistenci garnáty, krevety tak to platí i tentokrát. Studený a případně i ohřátý je dost připomíná. Jakousi gumovitostí. Je prostě žvejkavej. Naopak při tepelném zpracování si z něj dovedu opravdu snadno představit i klasické čínské Kung Pao. Myslím že je jednoznačně na řadě pokud se mi podaří zakoupit další kousky ĎASA.
MDMP
To je tedy opravdu šeredná ryba! 🙂 Ale na talíři vypadá fajnově 😉
A na chuť fajnová je. Ovšem vizáž opravdu poněkud hororová. Každopádně za chvíli mažu koupit další…