Hledat
Vše na vaření.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Reklama

Mořské řasy, Miso pasta, Kimchi salát…

04Neskutečná trojka a doslova bomba nabitá tím nejzdravějším, co můžete sníst pohromadě.

Kimchi – tady už máme asi jasno že? Parádní, chutná a velmi zdravá záležitost. Já ten salát miluju, ale nedokážu jíst ve velkém. On je totiž, mírně řečeno, docela trhač úst. Chcete to jasnější? Ta síla v chuti, kyselost, vám prostě roztrhne hubu.

Miso pasta – tak tu jsem tady a tady už popisoval. Ovšem jak se mění časy, tak i názory a chutě. Ty moje tedy každopádně. Takže nyní to vypadá náledovně: každé ráno, mám li čas a nejdu do práce, porce vývaru s Kimchi a mořskými řasami.

Mořské řasy – nějaké základy si pročtěte zde. Já k nim našel cestu dík náhodě. Tu miso pastu jsem totiž používal instantní a obsahovala kousky řasy. A mně to chutnalo. Dnes už nakupuji jedno i druhé v původním stavu a používám tak, jako japonci.

 

 

Mořské řasy, Miso pasta, Kimchi salát – kdo to zná?

No, povídejte. A nehlaste se všichni. Já totiž mám ověřeno. Nikdo. Tedy krom jednoznačně vyhraněné skupiny vyznavačů zdravého životního stylu, stravování. Jakmile se zeptám jen tak namátkově kohokoli ve svém okolí, výsledek je na úrovni nula. Prd.

 

03

 

Mořské řasy

Tak ty znají takřka všichni. Jako součást sushi. A tím to tak nějak končí. I já prozatím končím u sushi a sušených Wakame, které pouze máčím a vařím a přidávám do polévky. Tady už mám ověřeno (ale záleží možná na výrobci a kvalitě), že postačí 15 minut máčení ve studené vodě a poté 15 minut mírného varu. Výsledek nechám zase zchladnout a vrazím do ledničky. Používám klidně další tři dny, dokud nedojdou. No a tím ušetřím denně půlhodinu přípravy.

 

Daesang Dried Seaweed (Wakame)

 

Miso pasta

Upřímně řečeno, já si vůbec nevzpomínám, že bych s někým hovořil o této superpotravině. Nejspíše jsem ji kdysi kdesi zmínil. Ale vzpomínám si, jak jsem měl doma první půlkilové balení půl roku a nevěděl co s tím. Nechutnalo mi. A obcházel jsem kolegy, jestli ji někdo nechce. Abych nemusel vyhodit. Nevěděli o co se jedná a tehdy opravdu skončil téměř plný sáček v odpadcích. Každopádně zásada: Miso se nevaří. Tím pozabíjíte vše to dobré (živé) v obsahu. Takže jen rozmíchat v trošce teplého vývaru a dalším dolít na talíři.

 

Hikari Miso Soybean Paste White 400g

 

Kimchi salát

Taky popelka. Mám pocit, že u nás to lidi znají leda tak z televize a jako konzervu v asijských prodejnách. A nevědí ani jak se to konzumuje. Potíž je možná i v tom, že je kvašený – fermentovaný. A tím pádem docela silně zavání. Mně se to líbí, ale když jsem přinesl košt do práce, všichni se ode mne distancovali s takovým tím výrazem "smrdí, smrdí, toto smrdí". Nakonec ale dva z kolegů opravdu ochutnali, a byli spokojeni, a jeden z nich plus jeho kamarádka (která si pro už druhou várku přijde dnes večer) zůstali věrni té zdravé dobrůtce.

 

99

 

Mořské řasy, Miso pasta, Kimchi salát – všechno pohromadě

Kdysi, když jsem přivyknul na famózní vietnamskou polévku Phở Bò, pochopil jsem, proč oni to nejen jedí několikrát denně, ale hlavně jí začínají den. No a dnes nejen že jsem na tom stejně. Mám i obměnu. Protože neznám lepší životabudič a nabíječku, než je právě Phở Bò, nebo Miso polévka k snídani. Popravdě? Já jsem na tom doslova závislý. Takže mám li volný den, snídám to. Většinou jednu či druhou polévku, nudle Pho či Bún do první a Soba či Udon do té druhé. Do obou přidávám Wakame a Kimchi. Maso už je jen věcí volby a nemusím ho mít.

 

Mořské řasy, Miso pasta, Kimchi salát – tak nějak obecně

Univerzální příprava Miso polévky – namočíme řasy na 15 minut do vody (400 ml). Zcedíme, přičemž vodu z nich použijeme do hrnce na polévku. Wakame pokrájíme na menší kousky. Do polévky přidáme řasy. Mezitím si odebereme trochu vývaru do misky a rozmícháme v něm miso pastu, odstavíme hrnec z ohně a jemně vmícháme rozpuštěnou miso. Neměla by projít varem, aby se neznehodnotily živé enzymy. Toto je rada z webu. Ne moje. To až níže.

 

04

 

Info

Dashi – japonský rybí vývar, vyráběný z mořských řas a ryb makrelovitého typu. Instantní verzi, obvykle granulát dashi no moto, můžete použít podle návodu na obale, ale přibližně 1 lžička na 4 porce. Tip: Pokud nemáte zrovna dashi, můžete ho výjmečně nahradit rybí omáčkou, 1 lžíce na porci.

Miso – je fermentovaná pasta, která se vyrábí ze sójových bobů, rýže nebo obilí, rýžových kvasnic, a dalších surovin. Existuje mnoho druhů, barevností a intenzit chutí. Miso shiro je chuťově jemnější, sladší a světlejší, Aka miso je tmavší, slanější a chuťově výraznější. Neměla by projít varem, aby se nezničily živé enzymy, které napomáhají trávení, obsahuje vyvážené složení vitamínů, minerálů, esenciálních olejů a proteinů. Také podporuje látkovou výměnu, je bohaté na minerály, vyživuje pokožku a krev a tím podporuje tvorbu buněk a kožní tkáně, pomáhá při srdečních chorobách, rozpouští v krvi cholesterol, cévy jsou pak pružnější, pomáhá jako prevence proti alergiím a tuberkulóze. Má široké použití, tak stojí za to si jí koupit a vyzkoušet například do dresinků na salát, hlavních jídel, v podstatě kamkoli vás napadne, můžete jí používat místo soli. Vydrží dlouho, jen po otevření uchovávejte v lednici.

Wakame – mořská řasa dorůstající 2 m délky, sbírá se ručně v březnu. Díky vysokému obsahu kyseliny glutamátové zvýrazňuje chuť téměř všech pokrmů, kam jsou přidány. Má vysoký obsah minerálů jako je vápník, železo, jód, také vitamínů skupiny B a C. Nevařte je déle než 15 – 20 minut, zbytečně ztratí cenné látky. Zajímavý je projev při kychuňské úpravě. Když to otevřete, praští vás do nosu tak výrazný pach moře, že to já nedávám. Máčené ve vodě jsou je to maličko jemnější. Vařené ještě více. Ale stále síla. No a co se týče množství, to je opravdu zajímavé. Balení 50 gramů zdá se být nic moc. Ovšem máčené je pak veliká hromada.

 

03

 

Nejjednodušší kombinace polévek

1/ Vývar – kuřecí a hovězí je jasný. Rybí výborný a co mne překvapilo, v kombinaci s Miso vynikající jemný vepřový, který jinak nemám příliš rád. Klidně může být předem ochucený lžicí octa. Nejsnadněji se připravuje ze žebra od kotletky s kouskem kůže, nebo nožičkou. To pak trochu želíruje, což je žádoucí a dík přítomnosti kolagenu zdravé.

2/ Pasty – pokud se vám nechce trávit spoustu hodin přípravou Pho, lze použít kostku, nebo instant. Už jsem tady obojí zmoňoval několikrát. Není to vono, ale mnohem lepší, než český masox a spol. Na miso je také instant, ještě lepší, ale zbytečný. Jakmile si oblíbíte tu chuť, kupte minimálně 400. gramové balení a prostě lžicí odebírejte.

3/ Kyselé – do těchto polévek patří nějaká kyselost. Nejjednodušší je citrónová šťáva. Lepší ale Kimchi. Není od věci dva v jednom. Tím myslím nakládanou cibuli. Je kyselá a je to cibule, která tam tak jako tak patří. No a fungují také octy. Ovšem tady nejlépe rýžový.

4/ Nudle – už jsem je popsal. Jedno zda instantní, nebo vařené. Je to o vaší chuti. Časem ale stejně zjistíte, jako já, že kvalitní nudle nejsou o jen tak pytliku ze supermarketu. Platí to pro rýžové, to ano, ale proUdon několikanásobně. Nejlepší jsou chlazené ve vákuu balené z dovozu.

5/ Maso – různé vařené, krájené, nebo natrhané z kuřete, to je prostě klasika. Nejsou od věci droby jako srdíčko či krky. Takový krůtí je opravdu parádní a je na něm hromada masa. Já dávám často hovězí předem připravené jako Sous Vide. No a samozřejmě ryba. Tu si lehce nasolte a nechte 10 minut ležet. Pak jen v talíři zalijte vroucím vývarem.

6/ Drobnosti – jasné jsou bylinky počínaje koriandrem. Ten ale nemusíme mít po ruce. Já ho nahrazuji mraženým z Icelandu. Jedna z použitelných věcí v tom obchodě. Dále musím mít pažitku, jarní cibulku, někdy kousek utřeného česneku. Něco pálivého. Většinou omáčku s kohoutem. Čerstvě mletý pepř. Klíčky, bambus, různě upravená zelenina.

 

05

 

Okrajově bych ještě zmínil, znovu, Tom Yum pastu. V podstatě ji používám naprosto stejně jako Miso. Menší množství a méně často. V polévce stejná kombinace jako Pho a Miso. Co se prospěšnosti zdraví týče, je už trochu mimo. Ale používá se stejně. Tak jen do počtu prosím…

Více fotek jako vždy na FB. Přidám také nové album Vývary a polévky z nich 2017. Tam se můžete inspirovat až až…

 

MDMP

 

Sdílejte...

Komentáře