Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Mozzarellart

90Ten základ je snadný. Vemte mozzarellu která vám chutná a krájenou na plátky ne silnější než centimetr proložte na talíři stejně silnými kolečky chutného rajčátka. Pocákejte dobrým oliváčem, poprašte pepřem a v rozumném množství třepněte fajnovou solí. Hrubou. Mořskou. Ideálně Maldonskou. A je to. Ještě několik lístků bazalky a na talíři máte Caprese. Italskou vlajku, vlajkovou loď mezi nejjednoduššími saláty.

Nebo!

Zajděte do toho obchůdku v Praze u náměstí Bratří Synků a prozřete! To, co jste léta považovali za mozzarellu zavrhnete a ochutnáte takřka božskou manu. Ovšem ještě předtím a pokud se vám poštěstí, zříte jak tato lahůdka vzniká pod rukama specialisty a neskutečně pohodového tvora. Pana sýraře Miguela (omlouvám se za nesprávně napsané jméno páč nevím).

 

Za sklem sauna

Přímo z ulice můžete pozorovat jak ručně připravuje a zpracovává velikou dávku českého mléka a přetváří je v italskou specialitu. Nejen mozzarellu jako takovou. Spíše bych to popsal jako čerstvý sýr mnoha tváří. Musím ale upozornit na smutný fakt. Je li venku kosa (chci říci zima) pak uvnitř neuvidíte nic. Jako já. Ta spousta vlhkého tepla totiž dokonale zapotí sklo výkladu skrze který koukáte dovnitř. Ale nic není ztraceno. Prostě svěřepě a sebevědomě nakráčejte dovnitř a začněte stejně tak vysvětlovat své potřeby a přání.

 

Sebevědomí

Sveřepě a sebevědomě? To tedy zcela jistě. Oni totiž uvnitř nejsou žádné ušlápnuté puťky. Personál, šéf Marco obzvláště, na vás doslova vystřelí dávkou uvítacích průpovídek, které v italštině, nebo česky a velmi zpěvně znějí jako palba výživné italské muziky. Jsou nesmírně srdeční a vy máte okamžitě pocit žádanosti, potřeby vás milovat a chuti věnovat vám to nejlepší ze svého života. Takže při vstupu klidně a nahlas pozdravte. Tak jak chcete, nebo rovnou buon giorno Marco. Buon giorno Tiziana. Buon giorno Miguele. Oni budou vážně rádi. Nadšeni.

 

Tohle v česku nepotkáte

No a pak už opravdu vybírejte. Mají tam nabídku relativně malou. Jenže! Je to o kvalitě. Prostě v daném sortimentu jen to nejlepší. Já pro začátek nejdříve ochutnal malou mazzarellku kterou vám ihned nabídnou jen tak na vidličce. A musím přiznat to ohromení. Prozření. Svíjel jsem jako had a nadšením vykřikoval něco jako buono. Molto buono, delizioso, bene. To mne kdysi dávno naučil ital v jedné z prvních postkomunistických restaurací v Ostravě kde jsem pracoval a jemu připravil úhoře s karamelizovanými kapustičkami.

91

 

Nakoupil jsem a nafotil

1/ Burrata domů. Spousta syrovátky a v ní utopený sýr. Určitě doporučuji: jakmile ji nakrojíte můžete co nesníte vrátit zpět do krabičky s nálevem. Ale už to není ani zdaleko to vono…

01

 

2/ Burrata jako taková. Krásný kousek vážící cca čtvrt kila. A to není málo. I za cenu 116 kaček za kus…

14

 

3/ Burrata bílé na černém. Nerisknul jsem to rozkrojení na bílém talíři páč bílá na bílé to jsou u mne blbé fotky. Takže takto a moc krásný sýr. Vidíte ty tři vrstvy? Každá je jiná v konzistenci i chuti. Já nejraději tu vrchní “kůrku”. ˇŽvejkací” střed je úplně jiný. Pro mne už méně přijatelný. Ovšem ta smetana! Uáu! Úžasná…

13

 

4/ Caprese. Salát z nejjědnodušších a takto klidně může vypadat. A nebo možná ne. Mně se ale líbil právě takový. Sůl, pepř, oliváč a protože už není bazalka, tak jen špetička sušené a petrželka…

12

 

5/ Sušená mozzarella na grilování. Tak to popsal prodavač v tom malém obchůdku. Takže já to rovnou šoupnul na domácí pizzu. Sýr skvělý už takto, moje invence strašná a já smutný. Páč už to neumím. Pizza je totiž něco, co potřebuje tréning a pravidelnost. Zapoměl jsem a byla jen průměrná. Tedy, krom toho sýra…

02

 

6/ Pizza porce. Kdo zná a ví, už vidí. Suché a tuhé těsto. Já si vnoci připravil základní těsto a to bylo řídké. Takže jsem ráno narychlo tak dlouho hnětl s další moukou, až bylo akorát. jenže už nedostalo možnost odpočívat. Výsledek je tak půl napůl. Těsto na prd, sýr úžasný a slanina jaká právě byla…

01

 

Závěrem

Když jsem o nich poprvé slyšel, přesněji řečeno viděl ten krásný díl od Romana Vaňka v Jídlo s.r.o., bylo mi to jasné. Tam musím zajít, ochutnat, nakoupit. Není to právě levné. No ale co byste chtěli. Ta kvalita je jednoznačná a ceny jí odpovídají. Jedna mozzarella Burrata mne vyšla na 116,- Kč a jedna na grilování, tedy na pizzu za 50,- Kč. Musím ale znovu upozornit, tohle je super kvalita. A chutě vás opravdu nadchnou. Nemluvě o faktu, že ta malá, sušená je sice tak na jednu domácí pizzu 33 cm v průměru. Ovšem ta velká Burrata, rovnou pro tři lidi na Caprese. Jo a ještě drobnost. Samozřejmě vám ji zabalí do krabičky se spoustou syrovátky. A tu lze použít jako skvělý základ těsta na chleba. Myslím ten fajnový, domácí, kváskový.

 

A hotovo! Zbytek z obrázků k tomuto tématu na FB a tady dnes pro vás toto a já. MDMP

 

Sdílejte...
Summary
product image
Author Rating
1star1star1star1star1star
Aggregate Rating
no rating based on 0 votes
Brand Name
Mozzarellart
Product Name
mozzarella
Price
CZK 116
Product Availability
Available in Stock

Komentáře