Mrkvová polévka s hlívou a krupicovým drobením
Náhodná připomínka kolegy v práci, okamžité zalíbení v převelice jednoduchém receptu podpořené veskrze příjemnou zkušeností z první přípravy doma. Tři jednoznačné důvody proč se s vámi podělit o tuto dobrotu.
Kolega Robert si při povídání o houbaření vzpoměl na dvě podstatné věci. Že totiž u nich v rodině se několik lidiček vyzná i v houbách jako je Kotrč, nebo Čirůvka fialová a z těchto už jeho babička připravovala celou rodinou velmi oblíbenou polévku. A jak už jsem naznačil, je to až směšně snadné vaření.
Posuďte sami a tentokráte bez zbytečných gramáží
>> Na lžíci či dvou olivového oleje v kastrolu rozehřátého nasypeme plný hluboký talíř hrubě nastrouhané, nebo na julienne pokrájené mrkve. Promícháme a přidáme stejnou hromadu na proužky pokrájené hlívy. Opět promícháme a na mírném plameni pod poklicí chvíli dusíme ve vlastní šťávě.
>> Přidáme nadrobno posekaný stroužek česneku, zalijeme litrem a půl kuřecího vývaru a opět pod poklicí pomalu vaříme. Pak vsypeme připravené drobení a ještě jednou pět minut. Ochutíme pouze solí, pepřem a hrstí pažitky a petrželky.
No a to je celé. Ještě ale opakování.
>> Drobení je když – na suché pánvi orestujeme čtyři lžíce hrubé krupice (ne té dětské), odstavíme a po asi třech minutách vmícháme vajíčko. To pak postupně promícháváme a vzniklé hrudky drtíme až jsou přibližně stejně velké (či spíše malé). Vše pak necháme půl hodinky proschnout z čehož vyplývá že připravujeme jako první.
Nebo předem, více a necháme v pixle v mrazáku. Stačí pak jen odsypávat.
no a takhle to vypadá v detajlu…
Tož to je fofr viďte…
MDMP