Máslové těsto zadělávané pivem
Z něj pórkový koláč a masové taštičky. Okamžitý nápad, rychlý následek a opět odložené dopisování jídel, která už byla připravena. Tak to u mne dopadá, když mám na něco chuť a výsledek je zdařilý. A tohle těsto zdařilé je. Ba co víc. Je mimořádné a nádherně kompaktní. Ve výsledku ohromně křehké a, jen pro zajímavost, ideální k využití postupně. Vysvětlím později. Každopádně, pro hračičky s těsty skvělá parádička, pro nás, ostatní a k těstům odtažitá paka ideální start do světa pečení. protože tohleto si prostě zamilujete. Jak pro jeho univerzální jednoduchost, tak pro výslednou křehkost. Ta je skoro tak úžasná, jako můj zamilovaný croisant. I když stále na hony vzdálená…
Máslové těsto zadělávané pivem
Recept pro začátečníky i lenochy jako dělaný. Vše je připraveno během několika málo minut a následně dík chladu v lednici použitelné na další tři dny. Po odležení se kvalita primárního těsta pozvedne doslova úžasně a během následujících dnů je takřka neměnná.
Suroviny na těsto
– 350g hladká špalda
– 250g máslo
– 150ml pivo
– 1/2čl sůl
!!! pokud to chcete nasladko, pak jen špetka soli a cukr, med, melasa…
Suroviny na náplň
– mleté maso
– paprička
– česnek
– libeček
– víno č.
– sůl a pepř
– cumin
!!! cumin je římský kmín, kombinací nespočet, jen si vybrat…
Suroviny na koláč
– pórek
– mozarella
– smetana
– vejce
!!! smetana a vejce jsou jistota v tomto provedení. Jaký sýr a další doplněk použijete namísto stávajících, je jen na vás. U Pepíčka jisto jistě, že s pórkem je takříkajíc propojen 🙂
Máslové těsto zadělávané pivem
Těsto
1/ Máslo – hákem na stupeň číslo 4 v robotu. Doměkka, ale ne nutně pěny. Už nyní doporučuji přidat sůl, nebo i cukr pokud to chcete sladké…
2/ Mouka hladká, ideálně špadlová. Ta je opravdu skvělá. V této fázi není od věci do slané verze přidat 30-50 gramů strouhaného Gran Moravia…
3/ Přidáme pivo a vymícháme na stupni číslo 2 do hladké pasty. Ta je otravně lepidlózní, ale to nic…
4/ V lednici to za půl hodiny parádně ztuhne a pak při válení stačí jen malinko podsypávat. A to hlavní! Těsto si klidně rozdělte na tři díly a použijte jednu část každý den…
Náplň
1/ Mleté maso, ideálně hovězí s jehněčím. Toto ale je tradiční hovězí a vepřové 2:1. Orestujeme nasucho, přidáme sůl, cumin, česnek, libeček a papričku…
2/ Promícháme a zalijeme deckou červeného vína. Jakmile se odpaří, přidáme 3 decky vroucí vody. Pod poklicí pak dusíme pomalu doměkka. Hoďku a klidně čtvrt k tomu. Ale to záleží na kvalitě masa…
Taštičky
1/ Vykrajování z rozváleného těsta jde nejlépe originálním tvořítkem. Nejříve doporučuji potřít okraje vodou, či vyšlehaným vajíčkem. Pak naplníme a uzavřeme. Stiskneme tak, aby těsto povylezlo přes okraje a po otevření vyjmeme na plech…
2/ Stejného výsledku ale dosáhneme vykrojením sklenicí, přeložením ručně a okraje utiskneme vidličkou. Dále už pečeme na silikonové fólii v troubě při 190°C/ asi 18-22 minut…
3/ Potírání vyšlehaným vajíčkem, sypání makem a podobné doladění je už jen věcí osobní volby. Jako doplněk je skvělá zakysaná smetana, nebo jako u mne fajnový salát Coleslaw…
Cumin
1/ Římský kmín. Je velmi odlišný od našeho tradičního a jednou ze základních součástí kari. Sám o sobě ovšem, přestože velmi výrazný v chuti, ne tolik brutální jako kompletní směs kari. Moc doporučuji…
2/ Protože jej až tak často nepoužijete, ideální je celý a v případě potřeby utřený v moždíři. Trvá to ručně sotva minutu a výsledek je dokonalý. Navíc, zůstane li vám trochu na dně, nechejte ho jen tak ležet. Provoní celou kuchyni…
Koláč
1/ Pórek, pořádný kus i na tak malý jako jsem připravil já, jen šoupneme na teplou pánev, posolíme a pod poklicí na mírném plamínku necháme prohřívat. Ve vlastní šťávě je během nějakých 8. minut skoro měkký. Těsto dáme do formy, ořízneme okraje přes a dno popícháme vidličkou. Na 10 minut zapečeme při 190°C…
2/ Pět minut odpočaté poklademe chladným pórkem a zalijeme směsí sýra, vajec a smetany. Na jednu Mozarellu jedno vejce a deci smetany. Sůl, pepř, muškátový oříšek. Jo a sýr! No ten si vyberte. Nivu, Goudu, Parmazán, Čedar…
3/ Peče se stejně jako těsto nebo kapsičky výše. 190°C/20-25 minut. Servis opět s Coleslawem a určitě doporučuji rukolu…
Řezy
1/ No a to je těsto třetí den. Náplň původní, masová. Vyšlehaná s bryndzou a posekanou rukolou. Zavinuto jako závin a pokrájeno rádýlkem na kousky. Ty kousky byly při 190. hotové za 18 minut…
Servis
1/ Takto pro spolubydlu. Bez masové rolády Pepíkovi do hospody. Jen hromádka taštiček do řeznictví holkám…
Hotovo. Podělil jsem se. Všude spokojenost veliká a tradiční připomínka: “bylo toho málo”. Co na to říct? Jsem rád že chutnalo. Jsem rád že chybělo. Páč to je známka kvality. Spousta dotazů na postup a styl přípravy. Takže co? No? No článek. Nechať chutná i vám…
MDMP
PS: Ještě doporučení. Klidně potírejte vyšlehaným vajíčkem s mlékem a sypejte. Co opravdu doporučuji, je černý sezam. K cuminu opravdu skvělý na dokončení.






Hmmmm, to těsto vypadá opravdu blbuvzdorně, takže ho určitě vyzkouším i já, známý antitalent na těsta 🙂
Myslím, že začnu slanýma dobrotama a pak to prubnu i na sladko.
Díky, Náčelníku, za tip.
Jsem rád že se ti líbí Hanico. Je přesně takové, jak ho popisuješ. Jednoduché, snadné a upravitelné. Sám už přemýšlím o smetaně a hutnější konzistenci. Maj še Hančko a něrob cipoviny…