Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

>> Máte rádi hořčici?

Moutarde de Dijon BornierJá popravdě používám na vaření či k párku jen jedinou. Po letech jsem prostě odvyknul té hnusné kyselé pastě zvané Plnotučná hořčice a kdysi milovanou Kremžskou používanou jen u nás a v Rakousku jsem nějak zasklil. Už mi nechutná. No co, Francouzskou Dijon Bornier prostě nenahradíte. Dík té jsem v kamarádově restauraci dokonce dostal přezdívku dižonek. To proto, že jsem ji používal a doporučoval opravdu často. Nešlo ani tak o zbytečné přeužívání. Spíše jen o rychlé přeškolení lidí, zaměstnanců na něco opravdu kvalitního. Třebas i dražšího.

 

 

 

 

 

Proč to píšu

Jak už jste si asi všimli, nakupuji čím dál častěji opravdu kvalitní suroviny do své kuchyně. Není to jen o zvědavosti či dokonce potřebě utrácet. Myslím že si zasloužíme, my všichni, alespoň malou sondu do kvalit těch nejlepších ve světě používaných a vychutnávaných potravin. A já jsem tentokráte natrefil v Intersparu na překrásně balenou hořčici od firmy Boneco. Myslím že české firmy. A koupil jsem. Rovnou říkám, za dost peněz málo muziky! V parádních sklenicích bratru skoro devadesát kaček za kus jsem si domů přinesl:

 

>> hořčici Dijon – s originálem má pramálo společného a je neskutečně pálivá. Spíše anglického typu. Dle mého názoru skvělá na vaření. Tedy do omáček a šťáv z masa. Já ji použil v minulém receptu a článku do sosíku z krůtího křídla. Paráda. Jako doplněk k párku či kusu uzeného si ji buďto navyknete, nebo už nikdy více…

>> hořčici Grilovací – příšerně přeslazenou s příjemně křupajícími zrníčky hořčičného semínka. Není vyloženě špatná, ale za ty peníze v podstatě zbytečná. Už nikdy si ji nekoupím. Ani nevím co dodat. Ne právě chutná srajda použitelná k čemukoliv a k ničemu. Vyberte si.

 

krásné sklenice od Boneco s obsahem doslova tristním – při placení jsem si, světe div se, česky a moc hezky popovídal s pokladní, češkou! o důvodu nákupu, myslím že jsem se jí líbil – tedy tou diskuzí 🙂

hořčice BONECO Dijon a Grilovací

 

 

Pozor ale! Na tradiční plnotučnou jsem tak úplně nezanevřel. Přestože mi nechutná a navíc absolutně nepochopím její běžné balení, totiž pixličky právě tak kvalitní aby téměř nutně buďto se otevřely nebo praskly v tašce s nákupem a jejichž provedení se od dob let osmdesátých minulého století změnilo jen v tom, že se nezavírají dík prolisům do plastu ale nově a stejně blbě promyšleným tepelným svarům je v mé kuchyni stále použitelná. Na jedinou věc! Míchání s doma připraveným křenem. Ten je v ní jako doma a tu neutrální chuť využije k obrazu svému.

 

Tak co myslíte? Máte rádi hořčici? Já zůstávám absolutně věrný kvalitce od Borniera. A kdybyste věděli kde a za kolik ji kupuji budete mi zavěšeni po patnácti kusech brečet na ramenou. A až tam dojde, budu plakat já!

 

PS: došla 🙂 proto zítra přes celou Prahu jedu na nákup… Snad už bude také vánoční nabídka jako loni – Smirnof Ice za patnáct lahvička. Znalí vědí kam mířím…

 

9.11.2013 – a jak jsem napsal, tak jsem nakoupil, zásobička…

Bornier Dijónská hořčice

 

 

MDMP

Sdílejte...

6 Responses to “>> Máte rádi hořčici?”

  • bL. says:

    Souhlas, souhlas, souhlas, jen já mám v lednici i tu českou klasiku v kelímku s příšerným víčkem, protože použít jinou chuť hořčice třeba do španělských ptáčků nebo dochucení omáčky štěpánské hovězí pečeně si nedovedu představit.
    Ale objevil se mi v lednici vetřelec, sklenička hořčice s medem, na etiketě pseudoznačka DeLuxe. Podezřelý se po pátrání s lupou změnil v pachatele, koupila to žena, po trojnásobném zvětšení písma jsem rozluštil nápis Lidl Stifung, ty nálepky pro Lídl asi dělá japonský malíř miniatur Uko Ješita… http://cs.wikipedia.org/wiki/Jáchyme,_hoď_ho_do_stroje!
    Ale píšu to proto, že chuť té hořcice mne dostala, přijde mi vynikající…

    • Moje Dobroty says:

      No tak to já popravdě i na ty španěláky používám dijonskou úplně klidně.
      A co se týče je Deluxe od Lidlu, je to paradox. Já jejich výrobky sotva nedávno objevil a jsem převelice spokojen. Ti němci to maj prostě v jiný kvaliě.

      • Hannah12 says:

        Tady si, Pavle, dovolím reagovat na tu „dižonku“ z Lidlu.
        Tak já teda opravdu nepoužívám jinou hořčici a fakt ji valim do všeho. Zrovna včera frčela do hovězích líček a majonéza z ní je par excellence a tuhne takovým fofrem, že je to k nevíře.
        Ano, Lidl je jediný řetězec, který jsem schopna pochválit a to nejen proto, že ho mám kousek od baráku. Dokonce překvapivě i jiné než potravinářské zboží zde zakoupené je poměrně kvalitní v poměru cena/výkon.

        • Moje Dobroty says:

          Majonéza Hani? Tak je vono. Ta je s dižonkou parádní a to i ta z mlíka. Jinak souhlas, kupuju tam šampot, gel na holení, snad jen aviváž je nějak moc mýdlová…

      • bL. says:

        Občas koupím i hořčici značky MAILLE, tu hrubozrnou.
        Jejich medová není špatná, ale v porovnání s tou lídlofskou je horší (jen můj názor).
        Ale příští doplnění ledničky bude Bornier, na počest objevení těchto stránek 🙂

        • Moje Dobroty says:

          Řekl bych, že Maille je jedna z nejslavnějších značek na světě. Balení má velmi podobné jako Bornier a to že ji nekupuji já je jen věcí náhody. Tu z Lidlu budu muset vyzkoušet když ji tak chválíte.

Komentáře