Na grilu – Anticuchos, grilované kousky hovězího srdce
Odkud: tento recept pochází z Peru, kde je velmi oblíbený. Špízy si můžete koupit na každém rohu v "anticucherias", nebo jen tak na ulici u stánku. Pro nás trochu neobvyklé, ale určitě to stojí za vyzkoušení. Tolik o originálu.
Suroviny: hovězí srdce, 2 lžíce pasta de ají panca, 5 velkých stroužků česneku jemně posekaných, sůl, pepř, 1/2 lžičky cuminu (římský kmín), 2 lžičky oregáno, 5 lžic vinného octa, čerstvá koriandrová nať, jemně posekaná. Tolik o originálních surovinách.
Doma: nevěděl jsem, neměl jsem. Tedy ty suroviny. Ale fantazii ano. Takže ihned po ochutnání u stánku s peruánskými specialitami letos v dubnu na Náplavka Street Food, jsem měl jasno. Skvělá pasta původně určená k přípravě světoznámého salátu Kimchi.
Co a jak
Pasta
– 160g cibule
– 80g zázvor
– 1PL chilli pasta
– 2PL rybí omáčka
– 3ks stroužky česneku
Omáčka
– 70g majonéza
– 70g jogurt
– 1ks stroužek česneku
– 1ks paprička jalapeno
– 1čl hořčice dijon
Příloha
– brambor vařený ve slupce
– krájený na plátky a grilovaný
– potřený česnekovým olejem
Jak na špízy
Srdíčko je zapotřebí očistit s maximální pečlivostí. V tomto případě není žádoucí ani jen minimální množství tuku. A toho je na povrchu vrchní části srdíčka opravdu hodně. To stejné platí pro vnitřní úponky. Všechno pryč.
Nakrájíme napříč (ne nutně) na plátky do půl centimetru tloušťky. Hovězí, stejně jako vepřové srdíčko nemá klasicky směrovaná vlákna. Takže je jedno jak je filetujeme. Já zvolil spíše ty příčné plátky.
Promícháme s marinádou (pastou) a necháme v lednici minimálně přes noc. Já tak trochu nestíhal, takže 48 hodin. Napícháme samotné kousky na špízy a velmi rychle grilujeme. Takže opravdu dost žhavé uhlíky (brikrty) a opravdu postačí 5 minut z každé strany.
Budete překvapeni! To maso známé jako velmi libové, jemné, lahodné, ovšem až po opravdu dlouhém dušení, je v tomto případě dokonalé za 10 minut. Beze srandy. Když jsem na Food Eventu toto od Perú Gastro ochutnal, program na domácí pokusy byl jasný.
A o tom to je – krásný text na téma oheň v kuchyni. Pro mne srdeční záležitost. Shodou okolností v sobotu Apetit piknik na Grébovce, tam několik autorů toho článku, kuchaři z Kantýny. Nejlepší jídlo akce a shodou okolností – pastrami z hovězího srdíčka. A to mne rozmlátilo na kousky!
A hotovo, grilujte. MDMP
Teda tohle vypadá naprosto úchvatně. To musím zkusit.
Víte, co nechápu? Že Vám na ty úžasný recepty skoro nikdo nereaguje. Já jsem obvykle všude jen mlčící čtoucí, ale u Vás prostě nemůžu.
Je to vážně hrozně dobré. A jinak neřeším. Asi dnes lidi jen rychle prochází weby a klikají. Návštěvnost mi lítá mezi 4. až 8. tisíci týdně. Ale asi to nečtou. Tak si píšu pro sebe…
Náhodou já to čtu a jste pro mě obrovskou inspirací a většina vašich receptů mně sedne jak pr… na hrnec.
Četla jsem, a musím napsat, nedá mi to…. Také jsem to ochutnala na náplavce a pak jsem úplně zapomněla odkud to bylo, z jaké země, ale vzpomínala jsem na tu chuť dlouho…. Až mě nakonec napadlo zadat do vyhledávače prostě grilované hovězí srdce a vykoukl na mě Váš příspěvek. Takže děkuji, že jste o tom napsal! Konečně mám recept a jdu to naložit a zítra bude mňamka 🙂
Já, samosebou, taky pravidelně čtu 🙂
Ale to ty asi víš, že jo.
Jen spíš komentuju na FB.
Tak musim taky okomentovat 🙂 V Peru jsem byla mesic a tohle byla velikanska dobrota.. Prodavali to tam treba i babicky s malym grilickem u silnice, na konci byla vzdycky napichnuta ta jejich brambora. Ted jsem si dovezla hovezi srdce v Makru, chtela ho udelat na smetane, ale asi to prehodnotim a zavzpominam na neuveritelnou nadheru peruanskou. At se dari :))