Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Na grilu – Anticuchos, grilované kousky hovězího srdce

04Odkud: tento recept pochází z Peru, kde je velmi oblíbený. Špízy si můžete koupit na každém rohu v "anticucherias", nebo jen tak na ulici u stánku. Pro nás trochu neobvyklé, ale určitě to stojí za vyzkoušení. Tolik o originálu.

Suroviny: hovězí srdce, 2 lžíce pasta de ají panca, 5 velkých stroužků česneku jemně posekaných, sůl, pepř, 1/2 lžičky cuminu (římský kmín), 2 lžičky oregáno, 5 lžic vinného octa, čerstvá koriandrová nať, jemně posekaná. Tolik o originálních surovinách.

Doma: nevěděl jsem, neměl jsem. Tedy ty suroviny. Ale fantazii ano. Takže ihned po ochutnání u stánku s peruánskými specialitami letos v dubnu na Náplavka Street Food, jsem měl jasno. Skvělá pasta původně určená k přípravě světoznámého salátu Kimchi.

 

Co a jak

 

Pasta

– 160g cibule
– 80g zázvor
– 1PL chilli pasta
– 2PL rybí omáčka
– 3ks stroužky česneku

 

Omáčka

– 70g majonéza
– 70g jogurt
– 1ks stroužek česneku
– 1ks paprička jalapeno
– 1čl hořčice dijon

 

Příloha

– brambor vařený ve slupce
– krájený na plátky a grilovaný
– potřený česnekovým olejem

 

Jak na špízy

Srdíčko je zapotřebí očistit s maximální pečlivostí. V tomto případě není žádoucí ani jen minimální množství tuku. A toho je na povrchu vrchní části srdíčka opravdu hodně. To stejné platí pro vnitřní úponky. Všechno pryč.

 

01

 

Nakrájíme napříč (ne nutně) na plátky do půl centimetru tloušťky. Hovězí, stejně jako vepřové srdíčko nemá klasicky směrovaná vlákna. Takže je jedno jak je filetujeme. Já zvolil spíše ty příčné plátky.

 

02

 

Promícháme s marinádou (pastou) a necháme v lednici minimálně přes noc. Já tak trochu nestíhal, takže 48 hodin. Napícháme samotné kousky na špízy a velmi rychle grilujeme. Takže opravdu dost žhavé uhlíky (brikrty) a opravdu postačí 5 minut z každé strany.

 

03

 

Budete překvapeni! To maso známé jako velmi libové, jemné, lahodné, ovšem až po opravdu dlouhém dušení, je v tomto případě dokonalé za 10 minut. Beze srandy. Když jsem na Food Eventu toto od Perú Gastro ochutnal, program na domácí pokusy byl jasný.

 

anticuchos_postcard01

 

A o tom to je – krásný text na téma oheň v kuchyni. Pro mne srdeční záležitost. Shodou okolností v sobotu Apetit piknik na Grébovce, tam několik autorů toho článku, kuchaři z Kantýny. Nejlepší jídlo akce a shodou okolností – pastrami z hovězího srdíčka. A to mne rozmlátilo na kousky!

 

pastrami srdeční_Fotor

 

A hotovo, grilujte. MDMP

 

Sdílejte...

7 Responses to “Na grilu – Anticuchos, grilované kousky hovězího srdce”

  • HannaH says:

    Teda tohle vypadá naprosto úchvatně. To musím zkusit.

    Víte, co nechápu? Že Vám na ty úžasný recepty skoro nikdo nereaguje. Já jsem obvykle všude jen mlčící čtoucí, ale u Vás prostě nemůžu.

    • Moje Dobroty says:

      Je to vážně hrozně dobré. A jinak neřeším. Asi dnes lidi jen rychle prochází weby a klikají. Návštěvnost mi lítá mezi 4. až 8. tisíci týdně. Ale asi to nečtou. Tak si píšu pro sebe…

      • Martas38 says:

        Náhodou já to čtu a jste pro mě obrovskou inspirací a většina vašich receptů mně sedne jak pr… na hrnec.

      • Lenka says:

        Četla jsem, a musím napsat, nedá mi to…. Také jsem to ochutnala na náplavce a pak jsem úplně zapomněla odkud to bylo, z jaké země, ale vzpomínala jsem na tu chuť dlouho…. Až mě nakonec napadlo zadat do vyhledávače prostě grilované hovězí srdce a vykoukl na mě Váš příspěvek. Takže děkuji, že jste o tom napsal! Konečně mám recept a jdu to naložit a zítra bude mňamka 🙂

  • Hannah12 says:

    Já, samosebou, taky pravidelně čtu 🙂
    Ale to ty asi víš, že jo.
    Jen spíš komentuju na FB.

  • Hana says:

    Tak musim taky okomentovat 🙂 V Peru jsem byla mesic a tohle byla velikanska dobrota.. Prodavali to tam treba i babicky s malym grilickem u silnice, na konci byla vzdycky napichnuta ta jejich brambora. Ted jsem si dovezla hovezi srdce v Makru, chtela ho udelat na smetane, ale asi to prehodnotim a zavzpominam na neuveritelnou nadheru peruanskou. At se dari :))

Komentáře