Na grilu – Anticuchos z krůtích srdíček
Jak jsem je viděl v pultu, tak jsem je musel koupit a vyzkoušet. Krůtí srdíčka jako Anticuchos nedávno tady uvedené. A rozhodně se vyplatilo. A ještě jsem si porovnal rozdíly. Protože část připravena klasicky. Tedy dušená na slanině. A protože někdy mám chuť jíst hrozná svinstva, nakonec ještě taková lehce hororová kombinace. Tož kuknite. A do toho…
Krůtí srdíčka
Stojí to v průměru 60,- korun za kilo. Jsou dost veliká, takže se s tím dobře pracuje a velmi jemná, tedy na přípravu mnohem rychlejší než vepřová a hovězí. Stejně jako kuřecí. No a úprava před přípravou? Nádhera. U většiny kousků pouze stačí odříznout asi půlcentimetrový kousek z horní části.
Fazole
Tady vycházím ze dvou věcí. Jihoamerická kuchyně je o luštěninách a černé fazole jsou klasika. No a shodou okolností jsem vyzkoušel indické Dal Makhani. Takže byla přímá návaznost.
Salsa
Původně jsem si chtěl k tomu masu připravit tradiční chimichuri pastu. Jenže nikdy nemám pohromadě správné bylinky a koupit si celé svazečky pro jednu porci ve výsledku je pitomost. Takže další klasika. Salsu v základu z rajčat, papriky a cibule mám stejně radši.
Suroviny
Maso – krůtí srdíčka, slanina, kimchi pasta s oliváčem a rajčaty
Fazole – česnek, cibulka, fazole, oliváč, sůl, pepř, chilli omáčka sriracha
Salsa – okurka, paprika, rajče, česnek, cibulka, fenykl, petrželka, oliváč, sůl, pepř, ocet (jablko a švestka)
Postupy
U mne už stálici, pastu, jsem doplnil olivovým olejem a rozsekaným pečeným rajčetem. V tom promíchal podélné čtvrtinky srdíček. Takže vyšlo jedno na špíz. K tomu jsem pak napichoval střídavě klasickou slaninu.
Fazole jsem měl připravené od minula. A to doporučuji. Uvařit jich více a pak co zbude nacpat i s vývarem do sklenice ještě horké. Uzavřít a chladné odložit do lednice. Dojdou a jsou pak ihned k použití.
Takže fazole – na oliváči orestujeme drobně pokrájenou cibuli, česnek a papričku. Na to vařené fazole a pod poklicí prohříváme deset minut. Pak rozmačkáme šťouchadlem na brambory, dochutíme a je hotovo.
Salsa je jen o fantazii co se týče zeleniny. Vše pokrájíme na drobno, česnek spíše najemno posekáme. Dochutíme a promícháme. Necháme v lednici deset minut odpočinout. Octů je na výběr mnoho, takže je to jen o chuti.
No a gril. 2×6 minut na střední teplotu. To je taková, že vše se viditelně barví od žhavé mřížky, ale nehoří. Je trochu nižší než na steak, nebo burger, které musí být hotové za polovinu času, ale taky s otiskem mřížky. Nakonec pokapeme vše na talíři limetkou a posypeme maldonem. Pozor, lehce, slanina totiž…
Anticuchos
Dušené na slanině
Sviňárna
Už nejednou jsem přiznal, že čas od času neodolám guláši z konzervy. Tak tady vylepšený a usnadněná práce. Srdíčka jen doměkka dušená na cibuli doplněná konzervou. A aby toho nebylo málo, tak jsem to druhý den v devět ráno snídal :O
A dobrou chuť i vám, MDMP