Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa

Na grilu – krůtí a kuřecí plátky na mřížce i desce

oheňSolné desce prosím. Já na to úplně zapoměl. A dík své ukecanosti si opět připoměl. Páč jsem cosi popisoval kolegyni Kátě a už to bylo. Teda, spíše až ráno druhého dne. Taky to tak máte? Ty nejlepší nápady já dostávám ráno v posteli. Ale ne jen tak, když vstávám do práce. Brrr! To teda nee. Ráno, probuzení a ještě se zavřenými víčky první myšlenka. Dnes mám volno. A už to frčí. Už vymýšlím co, kde, s čím a s kým…

No a dnes to bylo jasné. Vzpomenul jsem si na to včerejší povídání, na grilování u sestry na lávovém kameni, na sdílený nápad Jirky Štifta před už delší dobou. Griloval na solné desce. A dal mi nějaké rady. Cink (to bylo v hlavě)…

Notebook do postele, pan Google poradí. V Praze například AH Stavebniny a jejick rozsáhlý solný sortiment. A víte proč vlastně jsem tu desku primárně chtěl? Nee, ne pro tu možnost grilovat na soli. Protože funkční prostor na tom drahém, ale nedomyšleném krámu od Tescomy je prostě malý. Takže tímto rozšířen na 20×20 centimetrů.

No netřeba to více okecávat. Za dvě hodinky jsem byl po snídani, prádlo v pračce, šutr objednaný a frčel si to na Palmovku. Na Segwayi samozřejmě. A cestou zpět, částečně busem, opět a zase, zjistil, jaký jsou lidi čuňata. Na podlaze kartáčem na spodku dvěří rozmázlý hovno na půl metru. Gut jak cip a pejskaři…

Jo, a cestou zpět na mne upadla paní se čtyřmi taškami plnými nákupů. Tak jsem ji usadil vedle sebe a dali sme řeč. Každopádně, důchodci by povinně ze zákona měli mít omezeno množství a objem nákupních tašek na jednu. A fertyk! Páč obecná slušnost je tady prostojednoduše zneužívána nenažraností a hamťáctvím.

 

A jedem na gril

 

1/ Krůtí řízek z stehenního plátku. Troška chilli oleje a sůl…

DSC_0001

 

2/ Naříznuté blanky aby se nekroutil a 3+3 minuty na mřížce…

krupr01

 

3/ Na dost rozpálené. Tak aby to bylo vidět na mase…

krupr02

 

4/ A je to. Šťouchačky a Salicornia k tomu…

DSC_0017

 

5/ Příprava, to je ten chilli olej a sůl…

krůtí a kuřecí plátky01

 

6/ Kuřecí na šutr. Vypadá to skvěle a funguje skoro jako na kovu. Jen to lépe drží a musíme opatrně sundavat, pokud nechceme příliš propečené…

kupr01

 

7/ Takže 2+2 minuty. Mimochodem, ten kámen je ideálně nahřátý za asi 8 minut na plném ohni…

kupr02

 

8/ Hotovo a vařený květák k tomu. Moje letošní letní úchylka. oud možno, každý večer kousek…

kuřecí filé na solné desce02

 

A je to. Ta solná deska je trošku, hmm, trošku dost nasírací. Je to drahé. Ne jako jednorázová investice. Ale jde o sůl. A ta nemá trvanlivost. Zkrátka, jakmile dogrilujeme, necháme ji chladnout. Ještě vlažnou přetřeme vlhkým něčím a pak stírámme připečený bordel až je pryč. Nebo to vezmeme silonovým kartáčkem. No a tady je ten problém. Ubejvá ten šutr, namísto přípečků. Takže jako jooo, maso je z toho fajn, ten průběh pečení skvělý, ale očistit a znovu použít? Trochu pakárna. Nejsem si jistý, že budu chtít další. Spíše žulu, nebo mramor…

 

Salicornia >> Salicorne >> Slanorožec

Řasa salicorne (Salicornia bigelovii, angl. salicorne) s českým botanickým jménem slanorožec (hovorově slanomil nebo mořský chřest) patří do čeledi merlíkovitých mezi tzv. halofyty. To jsou rostliny, jimž vyhovuje život ve slané vodě na březích moře. Rostou na bahnitých či písčitých pobřežních plošinách, ale i v deltách vodních toků především od kanadského Nového Skotska po Floridu a Texas, ale i v Evropě. Do ČR se zpravidla dovážejí z Portugalska, Nizozemska a Francie. Za nejchutnější je považován slanorožec z pobřeží anglického hrabství Norfolk, ostatně v Anglii má jeho konzumace velkou tradici.

Sezona této rostliny ručně sbírané při odlivu vrcholí v červenci a srpnu, koncem září začínají stonky dřevnatět. Při zálivce slanou vodou a troše zkušeností ji lze pěstovat v květináči ze semen. Vzhledem k vysokému obsahu oleje poutá pozornost vědců jako rostlina budoucnosti využitelná k výrobě oleje, jako krmivo i zdroj biopaliva.

 

Ještě jedna navíc. Přece netřeba extra článek. Kuřecí křídla. Stále jsem se k nim nemohl dopracovat. Tak konečně hotovo a byla naprosto skvělá. Přibližně 2×4+4 minuty. Topinky, položené na horký mastný kámen, na poslední 2+2 minuty. Asi nejlepší jaké jsem ochutnal…

kuřecí křídla na šutru02

 

Tak grilujte dokud to ještě jde a mějte se. MDMP

 

Sdílejte...

Komentáře