Na grilu – první kousky a postřehy
Pro začátek jen takový souhrn. Jak jsem v rychlém sledu za prvních 14 dnů zkoušel co se dalo. A na prvním místě samozřejmě špekáčky. Takto symbol letního grilování. Klasika dětských táborů a dobrota nejlepší. Samozřejmě ale i další dobroty. Co bych popsal jako nejzajímavější? Ten nesmysl s potřebou drobných uhlíků. Jak jsem popsal minule, tak po týdnu vyzkoušel. Tvrdé brikety. Zapalují se hůře a déle jim trvá prohořet. Pak ale i mnohem déle žhnou a grilují. A to se vyplatí. Půlhodina grilování s plnou nádobkou paliva se potvrdila u uhlíků. S briketami je to mnohem déle. A zajímavé je, jak výkon ovlivňuje ten malý úsměvný ventilátor. Původně mi opravdu přišel směšný. Nyní vím jak důležitou součástí je. Bez něj to ani nefunguje.
Takže prakticky a popořadě
1/ Zatopíme pod kotlem – naprosto bezkonkurenční je podpalovací gel. Stojí od padesáti do sta korun. Na misku jej stačí nalít maximálně dvě polévkové lžíce a doporučuji okolo středu. Podpálíme, pustíme ventilátor naplno a položíme na to nádobku s uhlíky. Hotovo, dokončíme sestavu, 5 minut počkáme a je připraveno.
2/ Ano, 5 minut! Opravdu je to na grilování připraveno tak rychle. Bohužel, tady to začíná být zajímavější, než popis v manuálu. Na rychlou přípravu hamburgeru, špekáčku, steaku, je potřeba spíše velký žár. A to znamená nutně použití středu, mřížky nad žhavým plechovým krytem uhlíků.
3/ Burger, nebo steak – to je příprava na asi 3-5 + 3-5 minut z každé strany a výsledek musí být vidět. Tím myslím otisk mřížky na mase. To se mi tedy tak rychle na okrajích velkého kruhu nepodařilo. Ale! Při použití briket které žhnou více, je to malinko lepší.
4/ Uhlí, nebo brikety? Více později, ale pro začátek – uhlíky rychle hoří a dost žhnou na běžnou přípravu. Je zapotřebí téměř nutně naplnit nádobku. Brikety pomaleji startují, ale stačilo mi na rychlovku třebas jen 4-5 kousků. Paradox pak je, že skončíte a ony další dvě hodiny žhnou marně.
Konkrétní příklady >>
Buřty a klobásky
>> špekáček – 6+6 minut a syrová masová klobáska – 8+8 minut, 1/2 výkonu. Tedy po pěti minutách rozpalování ovladač ventilátoru šipkou na střed.
Špízky po asijsku
>> vepřová krkovice marinovaná v Kimchi směsi, kousky 2×4 cm, 8+8 minut, přikryté. Nemá to ten poklop, takže používám starší, nerezovou, obrácenou pánev.
Kuřecí díly
>> špalíky s kostí a paličky s kostí naříznuté – 5 minut na kůži 1/2 výkonu, otočit, zakrýt a 2×10 minut na 1/3 výkonu. Pak ještě 2-3 minuty odpočinek vypnuté, stranou a přikryté.
Kuřecí křídla
>> Deset dnů ve vákuu s Kimchi. Poté hrst uhlí + dvě brikety a 10+10 okolo středu a 7+7 minut na středu pod poklicí. Chtěl jsem ušetřit palivo, tak tedy vyzkoušeno. Prvda, nejlépe to funguje plné.
Biftek ze svíčkové
>> Biftek z panenské svíčkové a fenykl na grilu, bylinkové máslo, sladký citrón, steakový pepř, himálajská sůl. 1,5cm – 55+55+veteřin a 5 minut odpočinek přikryté stranou. Maso – mikrofarma.cz, 1130,-/kg, 150g = 2 bifteky.
Vepřová žebírka
>> Týden ve vákuu s Kimchi marinádou plus Tikka Masala. 4×7 minut na 1/3 výkonu. Tedy z každé strany 2x. Pod pánev se mi to nevešlo, takže jen tak.
Miniklobásky na gril
>> Syrové grilovací, připravují se velmi snadno. 2+2 minuty naplno, pak 3+3 na vypnutém stranou a zakryté. Je to v podstatě jako steak, biftek.
Hamburgery – klasika rovnou na gril
>> Míchané – vepřové a hovězí 1:1, pórek, sůl a pepř, sušený česnek – 130g/3cm/5-7 min/strana/naplno.
>> Jehněčí – maso, cibule, česnek, bylinky (petrželka, libeček, majoránka), sůl a pepř – 2cm/7min/strana/naplno/méně paliva – vlastně vyloženě málo – pokus.
>> Míchané maso – 200g 1:1 vepřové a hovězí, 200g jehněčí a citrónový sirup, chilli omáčka, pažitka, sůl a pepř, 2cm/7min/strana/naplno/méně paliva – opět vyloženě málo. Tyto byly nejlepší.
Hamburgery – Sous Vide
>> tady všechny rady. Stránky, kde se o Sous Vide souhrnně naučíte dost.
>> Já je připravil 30 minut v troubě okolo 60°C. Pak na gril, poloviční výkon a 3+3 minutv. Pakliže se rozhodnete pro opravdu rychlovu, lze použít málo paliva a bez krycího plechu. To ožehneme pouze na mitu přímo plamenem. Sice dost kouří, ale výsledek je jiný. Výraznější v chuti.
Uzená makrela
>> Z vákua, jen ohřát. Ano, to má smysl. Pokud koupíte kvalitní uzenou rybu, tím myslím pevnou a ne bláto, pak ohřívání v kouři je moc dobrý nápad. Stačí malý výkon, určitě poklop.
PS: všechny ty teploty a časy berte s rezervou. Ještě to nemám vychytané. Taky dost záleží jak moc naplníte nádobku uhlím, nebo dokonce briketami. Jak výkonné jsou ještě baterky a tím pádem ventilátor. Ale přibližně to vše sedí.
A pro začátek dost. Postupně dodám další nápady jednotlivě, po skupinkách, průběžně. Každopádně gril v domácnosti je splněný sen. Vůně kouře v jídle, které pak dokončíte běžným postupem na konvenčním sporáku je nepřekonatelná, nenahraditelná. MDMP