Na grilu – rychlá letní fazolačka
Cožeee? Fazolačka na grilu? Ale no tak, no tak jo jako. Je to o tom špekáčku. Já totiž se snažím šetřit i na tom grilu. Jaksi mi vadí, že pro ideální rozpálení potřebuji uhlíky v množství, které vydrží doutnat půl hodiny, ale steak na tom připravuji sotva 6 minut. A protože se tohle nedá ukecat, snažím se zbývající teplo nějak využít. Takže nejčastěji vypnu ventilátor a položím na rošt pořádný kus buřtu. No a ten pak, spíše zauzený než grilovaný, skvěle pasuje do polévek, nebo buřtguláše. A tak tedy na grilu. Fazolačka.
Příprava
1/ Na oříšku tuku, já z uzeného vývaru, orestujeme základ na lečo. Papriky, rajčata, cibuli, česnek, pálivá paprička.
2/ Zasypeme to lžicí jáhlových vloček a přidáme plechovku fazolí. Zalijeme tím vývarem, přivedeme k varu a vedeme 10 minut.
3/ No a to je celé. Dochutíme dle potřeby a vlastní chuti. Rovnou do talíře je skvělá čerstvá majoránka. A je to skvělé.
Překvápko
Na něco lehčího z fazolemi jsem měl chuť celý den. Rozhodně bez mouky a s minimální chutí složitě vařit. Takže jsem jen doma vyhodnotil obsah nákupu a bylo jasno. Musím přiznat, že výsledek mne dost překvapil.
Jen doporučím, pokud chcete výraznější rajčatovou chuť (a ta není od věci), přidejte si k čerstvému i rajče z plechovky. Já připravuji polévky většinou z litru a půl vývaru. To by vylepšily asi 3 lžíce. A stejně tak do základu je zajímavé přidat stejné 3 PL bílého vína.
Jáhly jsou fajn. Bezlepkové. Není to sacharidová bomba jako mouka. Můžete vynechat i je a použít pohanku, rýži. Nebo nakonec zahustit rozšlehanými vajíčky. Nebo krupicovým drobením.
Patnáctiminutová polívka
Fofr, fotky narychlo mobilem a dva talíře během desíti minut. Mňam. MDMP