Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Naše maso = české maso

10-steak naše maso detajlJe to tak a já si dovolil po delší době zase jeden opravdu kvalitní nákup. Krom toho že jsem chtěl konečně ochutnat fajnovou sekanou mistra Kšány a stejně tak i jeho pražskou šunku, jednoznačně jasná volba bylo opět hovězí hrudí pastrami. Pro mne to nejlepší co mají v nabídce uzenin a výrobků z masa. No a protože byl u pultu sám pan mistr, vybral jsem si k večeři kousek hovězího na steak. No, kousek…

František Kšána je, jak známo, tvor znalý, srdečný a upovídaný. Nikdy nešetří radou, ponaučením a srdečným projevem. Mne například včera po otázce co z masa máte nejraději a odpovědi že doměkka dušené hovězí vysvětlil, že takzvaná hovězí veverka zvaná též řeznická panenka, maso z vrchní části pupku známá v posledních letech u nás hlavně pod anglickým názvem hanger steak, byla ještě koncem devatenáctého století u nás řezníky nazývána "maso z teplý". A to proto, že téměř ihned po porážce, ještě teplá a maximálně čerstvá orestovala se v kouscích na cibulce a dík vysokému prokrvení pustila tolik vlastní šťávy, že vznikla parádní, hustá přírodní omáčka. Prý opravdu dokonalá specialita. No koukal jsem.

Podpoříte mne v anketě křiťálová lupa?

  

A stejně tak posléze doma

Vybral jsem si totiž bez velkého pemýšlení steak. Vysoká roštěná s kostí, padesát dnů vyzrálá a půl kila vážící. Co vám budu povídat. Až doma jsem si uvědomil, že ten jediný kousek stál rovných 640,- kč. No cococo? Projednou..??..

 

Kdybych já ty steaky alespoň měl tak rád

…jakože vlastně nemám. Jen čas od času a ne příliš velký kousek. Tentokrát mne k nákupu tlačila více nutnost než chuť. Když jsem totiž toto zkoušel poprvé, příliš se nedařillo a já maso udělal příliš. Kolega v práci, veliký nadšenec pro steaky z hovězího mi to pak dal jasně najevo už jen při pohledu na fotky. Takže znovu a lépe. Tentokrát opravdu paráda. Podívejte se.

 

Naše maso = super steak

Ne že bych si nemohl koupit stejnou kvalitu v TRMS. Nebo klidně svíčkovou za 350 u Blahuty na Edenu. Ale tohleto je prostě srdeční záležitost. Maso z českého strakatého skotu, vyzrálé 50-72 dnů a to v suchém prostředí. Tedy bez krve jako "nálevu" při zrání v igelitu (vakuu). Když tohle maso jen lehce promnete v dlaních, rozvoní se tak, že jej chcete sníst rovnou. Proto tam také připravují excelentní tatarák právě z něj. A stejně tak hamburgery.

 

Fotoreport – stále oblíbenější a proto nový standard

 

1/ nákup – skoro osm stovek za nákup když si domů nesete papírovou tašku zavěšenou na jednom prstu není právě idelní, natož inspirativní, pobral bych to u dámského prádla, ovšem jídlo???

01-steak vysoká roštěná sk 502g-640kč

 

2/ steak – vysoká roštěná s kostí, 50 dnů vyzrálá, 502 gramů vážící…

02-steak vysoká roštěná sk 502g-640kč

 

3/ já říkám – na velmi rozpálenou pánev kdy takzvaně zakouří, pan Kšána: 300°C – 2 minuty, pánev je litina a rozehřívám ji na středním hořáku, maximální plamen 5 minut…

03-2 minuty poprvé

 

4/ otočit a další dvě minuty – ještě před tím ale chvíli držte maso hranou s tukem půl minuty na žhavém povrchu, pěkně vám to rozpálí ruku pokud nepoužijete rukavici, ale vyplatí se…

04-2 minuty podruhé

 

5/ dopéci – trouba, 150°C/6 minut – položíme na cokoliv a na povrch oříšek másla, pak po šesti minutách vyjmeme a necháme jen tak ležet dalších 5 minut plus jednou otočíme aby se maso v máslové šťávě válelo z obou stran…

05-trouba 150C6M

 

6/ příloha – já maso bez ničeho nebo jen s pečivem nerad, takže: rychlé lečo z cibule, bílé papriky, rajčátek z balkónu a česneku s čertvou balkónovou majoránkou…

06-rychlé lečo

 

7/ příloha – když amerika, tak hranolky, opět opakuji, tajemství těch nejlepších není nutně v kvalitě brambor ale v čase, hranolky alespoň dvě hodiny ve studené vodě s octem, pak osušené v horkém oleji pomalu dobrých 10-15 minut aby se udělaly a teprve poté znovu do oleje na maximum – 2-3 minuty…

07-pomalé hranolky

 

8/ hotovo – když ppominu že se mi opět nepodařilo v té rychlosti připavit ukázkovou omáčku, je výsledek doslova úžasný, steak jak má být, trocha barevného peklíčka kolem a hlavně dobrota nenapodobitelná…

09-steak naše maso

 

Přestože i do budoucna zůstávám zastáncem dobře uvařeného, respektive dušeného hovězího s pořádnou silnou omáčou, toto nezatracuji a čas od času se vracím. Ta naprosto nenapodobitelná chuť masa v jeho nejpropracovanější podobě je jednoznačně úžasná. Těžko se nechá do slov nacpat fakt, že maso už za syrova voní jako hotové jídlo, že při přípravě cítíte louku na které se ta jalovička pásla, že stejně tak máte pocit karamelové vůně a chuti oříšků v cukru a na másle pražených.

Že prostě to nejlepší co Naše Maso (Ambiente) nabízí, je maso z českého strakatého skotu který má na našich pastvinách a v této zemi historii, kulturu, chuť a nepopiratelnou kvalitu. Stále jsem spíše jen “Kecal” na těchto stránkách. Jednoznačně ale také upřímný obdivovatel všech kteří nám toto dokáží zajstit jako primární surovinu (to slovo zní až hnusně technicky). Nicméně maso je surovina a stejně jako uhlí, dřevo či ocel je musíme umět použít a zpracovat. Myslím že tentokrát se to podařilo i mně.

 

Ještě fotky – výrobky a uzeniny

 

nakoupil jsem také zmíněné uzeniny, výrobky z masa, uprostřed sekaná – jsem moc rád, že mohu prohlásit jednoduše, není to nic jiného než velmi kvalitní sekačka kterou si klidně připravíte sami doma, navíc na vkus můj dost solená, nahoře pražská šunka, tady naopak to nejlepší co můžete v této zemi ochutnat, nepříliš napíchaná solným roztokem a dík tomu perfektně konzistentní maso s čistou strukturou, chutí a vůní, no a nakonec hovězí hrudí pastrami – absolutní pecka…

01-uzeniny naše maso

 

dnes ráno přišla Petra, kamarádka která mi pomáhá udržet domácnost takříkajíc nechlapsky funkční, čistou, jako vždy, připravil jsem jí snídani, neskutečně mne potěšilo když mi za několik hodin přinesla do hospody kde jsem čekal klíče a sdělení – nejlepší bylo to tmavší červené maso (pastrami) – jsme na stejné vlně…

02-uzeniny naše maso

 

Takže Naše Maso – základ české kvality

Když tam zajdete, klidně při výletu do Prahy a na nedávno zmíněné trhy s buřtíkem opékaným na dřevěném uhlí (světe div se), dočkáte se a počkáte si. Zájem je převeliký, kvalita nepopiratelná a lidé si zvykli na povídání. Já sám se malinko zastyděl že řadu zdržuji a popravdě mi to bylo skoro jedno. Při povídání s Fandou Kšánou snadno zapomenete že stojíte ve frontě na maso. Naopak, těm spěchajícím stejně jako já, místo klidně postoupíte protože i jen to zaslechnuté při čekání stojí za chvilku navíc.

 

PS: kdysi doma v Havířově jsem stejně vykecával s v podstatě každým ve frontě na maso. V Hypermarketu Tesco. Hádejte co mi to vyneslo..??..
1/ zájem – ti lidé se chtěli vracet
2/ nabídku práce – já ji odmítnul
3/ vyhazov – krom ostatního jsem nestíhal to, co rádoby superpodnik v této zemi nepodporuje – asertivitu

 

Dík tomu si dnes připadám asertivní jako bodlák na okraji pole…

 

27.8.2015

Dá se říci, že tímto dnem začíná se psát historie mé nové kariéry u nového zaměstnavatele. Kde? To si zatím nechám pro sebe. Každopádně doplňuji jednu fotku a jednoznačné přesvědčení.

 

jak už jsem několikrát poznamenal, půlkilový steak rovnou z pánve není právě to, co bych si nutně chtěl dávat k jídlu, ovšem takto, 24 hodin odleželý, podávaný vlažný stejně jako šťouchačky s troškou libečkového pesta a másla, a k tomu mladá cibulka s kouskem kvašené okurky – paráda, výše zmíněnému kolegovi jsem do práce odnesl porcičku s domácím chlebem a hořčicí, zmizela asi za minutu…

steak nastudeno s vlažnými šťouchačkami a kkvašákem

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
naše maso
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

3 komentáře to “Naše maso = české maso”

  • Lamka says:

    Vaše stránky sleduju pravidelně už několik let a moc se mi líbí. Ráda bych Vás podpořila svým hlasem v anketě Křišťálová lupa, ale nejde to. Vaše texty jsou plné chyb (pravopisných, tvaroslovných i stylistických). Obsah stránek je zajímavý, fotografie téměř profesionální, ale formě sdělení není věnována patřičná péče a pozornost. Např. v posledním příspěvku je více než čtyřicet chyb – od pouhých překlepů po fatální „hrubky“. Škoda. Sám brojíte proti šlendriánu (třeba v Aramarku, říkáte, šlo by to lépe…), ale podobných nepravostí se dopouštíte i Vy sám. Přeji Vašim stránkám, aby opustily školáckou pubertu, aby dospěly.
    Vaše věrná čtenářka

    • Moje Dobroty says:

      Jsem holt tvor nepříliš vzdělaný a jednoduchý. Píši jaksi od boku a jak to vyjde. Těch 40 chyb se pokusím najít a mohu li poprosit, nechcete mi dělat korekce? Možná to spolu někam dotáhneme..??.. Ve chvíli kdy se ponoříme do světa zájmen, příslovců či kontrapunkce staneme se snad i profesionály.

      Pavel Míček

Komentáře