Nakládaná červená cibule
Já tomu říkám růžová cibulka. Jen velmi zřídka se mi podařilo někde to ochutnat. Vždy mne napadlo zjistit co a jak. Stejně tak vždy jsem na to rychle zapoměl. Až nedávno a dík Antonínu Bradáčovi, nebo možná Jardovi Kozdělkovi při ochutnávce jejich kuchyně na setkání foodblogerů s Electroluxem, jsem si slíbil že tedy konečně. A je to tady. Strašně snadné a strašně dobré. Nejzajímavější na tom jednoduchém postupu je fakt, že to může mít mnoho chutí a forem. Záleží jen na dvou věcech. Kombinace v marinádě a různé styly krájení či krouhání cibule.
Nakládaná červená cibule
Suroviny
– 1ks červená cibule (100g)
– 1/2dl voda (1dl)
– 1/2dl ocet
– 1čl citrónová šťáva
– 1čl cukr
– 1čl oliváč
– 1čl hořčičná semínka
– kulička nového koření
– sůl a pepř
Postup
>> Připravíme si marinádu. Základní je ta z výše uvedených surovin. Vody je ve dvou variantách. Na rychlou konzumaci po už půlhodině oužijeme jen půl deci. Na rozležení v lednici raději více. Ono to je jinak až moc kyselé. Určitě bych pro začátek doporučil med namísto cukru.
>> Cibuli nakrájíme nebo nakrouháme dle chuti a potřeby ve výsledku. Já napoprvé použil krouhač 1,5 milimetru. Příště už dám raději 3 a pak ještě klínky. Ty, myslím si, budou nejzajímavější dík různě velkým kouskům od středu k okraji.
>> Prudce svařenou a tak napolovic zchladlou marinádou zalijeme cibuli a necháme rozležet. Doporučuji nejméně hodinu. Ideální je to však po čtyřiadvaceti. Určitě nevycezujeme hořčičná semínka jak jsem někde četl. Jsou moc dobrá v tom propojení.
1/ Cibule – nakrouháme nebo nakrájíme. Tato je až příliš jemná. Má něco do sebe, ale výsledkem je poněkud kompaktní směs namísto jednotlivých kousků, které krásně křupnou…
2/ Zalijeme ještě horkým nálevem. Netřeba vroucí a už vůbec ne sterilovat. To snad jedině pokud chcete celé malé cibulky perličky…
3/ No a odložíme do a někam. Ideálně tedy do chladu lednice ve skle…
4/ Tady ještě týž den po sotva hodině se šťouchanými bramborami a slaninovým chipsem Gammon z TRMS. Skvělé a když uvážíte, že sotva 30 gramů masa k obědu, naprostá idea…
5/ Druhý den už skvěle rozleželé s bramborovou kaší a kouskem uzeného bůčku…
6/ Třetí den k nedávno tady zmíněnému nadívanému husímu krku. Tentokrát už nastudeno. Toto jsem odnesl ochutnat kamarádovi s dotazem, zda pozná co to jí. Nepoznal 😀
Opravdu snadné a co je pro mne na tom nejzajímavější, vhodné k takřka čemukoliv. A protože vlastně i zdravé, přidávám odkaz na stránku skutečně zdravá škola. Včetně vysvětlení. Každopádně jedna zajímavost tady nesmí chybět. Máte rádi fenomenální vietnamskou polévku Phở? Tak do ní je tato cibule naprosto skvělá. Nemusíte už přidávat ocet ani citrónovou šťávu.
Tak to zkuste. MDMP






Tak toto by ma v zivote nenapadlo (aj ked na hamburger si marinujem cibulku v octe). Dakujem za napad (recept), super! S priamnim krasnych sviatkov.
Alex.
Zkouška na gram přesně dle receptu – skvělá na ozdobu guláše, k pečenému stehnu i k vejci a slanině na snídani – aktuálně nakoupeno 1/2 kila cibule na další dávku
Výborně. Mohu jen doporučit, dobře si ověřit kde nuopujete. Bohužel příliš často je červená cibule, měkká, dřevnatá, hnusná…
Jen jeden dotaz recept se mi moc líbí jen nevím co má být jednotka čl vysvětlíte mi to prosím.
Děkuji
Dobrý den.
PL – polévková lžíce
čl – čajová lžička
(Y)
Už mám na to chuť,určitě si udělám,cibuli mám koupenou tka to hned zítra začnu. Neznala jsem,až dnes jsem se dočetla,takže děkuju !