Hledat
Vše na vaření.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Reklama

Nakládaná červená cibule

10Já tomu říkám růžová cibulka. Jen velmi zřídka se mi podařilo někde to ochutnat. Vždy mne napadlo zjistit co a jak. Stejně tak vždy jsem na to rychle zapoměl. Až nedávno a dík Antonínu Bradáčovi, nebo možná Jardovi Kozdělkovi při ochutnávce jejich kuchyně na setkání foodblogerů s Electroluxem, jsem si slíbil že tedy konečně. A je to tady. Strašně snadné a strašně dobré. Nejzajímavější na tom jednoduchém postupu je fakt, že to může mít mnoho chutí a forem. Záleží jen na dvou věcech. Kombinace v marinádě a různé styly krájení či krouhání cibule.

 

Nakládaná červená cibule

 

Suroviny

– 1ks červená cibule (100g)
– 1/2dl voda (1dl)
– 1/2dl ocet
– 1čl citrónová šťáva
– 1čl cukr
– 1čl oliváč
– 1čl hořčičná semínka
– kulička nového koření
– sůl a pepř

 

Postup

>> Připravíme si marinádu. Základní je ta z výše uvedených surovin. Vody je ve dvou variantách. Na rychlou konzumaci po už půlhodině oužijeme jen půl deci. Na rozležení v lednici raději více. Ono to je jinak až moc kyselé. Určitě bych pro začátek doporučil med namísto cukru.

>> Cibuli nakrájíme nebo nakrouháme dle chuti a potřeby ve výsledku. Já napoprvé použil krouhač 1,5 milimetru. Příště už dám raději 3 a pak ještě klínky. Ty, myslím si, budou nejzajímavější dík různě velkým kouskům od středu k okraji.

>> Prudce svařenou a tak napolovic zchladlou marinádou zalijeme cibuli a necháme rozležet. Doporučuji nejméně hodinu. Ideální je to však po čtyřiadvaceti. Určitě nevycezujeme hořčičná semínka jak jsem někde četl. Jsou moc dobrá v tom propojení.

 

1/ Cibule – nakrouháme nebo nakrájíme. Tato je až příliš jemná. Má něco do sebe, ale výsledkem je poněkud kompaktní směs namísto jednotlivých kousků, které krásně křupnou…

04

 

2/ Zalijeme ještě horkým nálevem. Netřeba vroucí a už vůbec ne sterilovat. To snad jedině pokud chcete celé malé cibulky perličky…

06

 

3/ No a odložíme do a někam. Ideálně tedy do chladu lednice ve skle…

09

 

4/ Tady ještě týž den po sotva hodině se šťouchanými bramborami a slaninovým chipsem Gammon z TRMS. Skvělé a když uvážíte, že sotva 30 gramů masa k obědu, naprostá idea…

14,

 

5/ Druhý den už skvěle rozleželé s bramborovou kaší a kouskem uzeného bůčku…

03

 

6/ Třetí den k nedávno tady zmíněnému nadívanému husímu krku. Tentokrát už nastudeno. Toto jsem odnesl ochutnat kamarádovi s dotazem, zda pozná co to jí. Nepoznal 😀

01

 

Opravdu snadné a co je pro mne na tom nejzajímavější, vhodné k takřka čemukoliv. A protože vlastně i zdravé, přidávám odkaz na stránku skutečně zdravá škola. Včetně vysvětlení. Každopádně jedna zajímavost tady nesmí chybět. Máte rádi fenomenální vietnamskou polévku Phở? Tak do ní je tato cibule naprosto skvělá. Nemusíte už přidávat ocet ani citrónovou šťávu.

 

Tak to zkuste. MDMP

 

Shrnutí
recipe image
Název
Nakládaná červená cibule
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Sdílejte...

2 komentáře to “Nakládaná červená cibule”

  • Alex says:

    Tak toto by ma v zivote nenapadlo (aj ked na hamburger si marinujem cibulku v octe). Dakujem za napad (recept), super! S priamnim krasnych sviatkov.
    Alex.

Komentáře