Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Nakládaný hermelín

hermelín02 Tuhle hospodskou klasiku jsem neměl nikdy moc rád (před pěti lety). Pak mne ale jeden známý přesvědčil, abych alespoň ochutnal jeho verzi. A byl jsem ztracen. Najednou mi zachutnal a já si při každé návštěvě jím vedeného penzionu odnášel domů krabičku s porcí voňavého ? sýra a druhou s utopencem pro spestření. Tento človíček je mi svou pílí a neutuchajícím elánem opravdu vzorem. Pan Vandělík, profesor, RNDr, vyučující fyziku, chemii a biologii na základní škole a gymnáziu. To vše v důchodu a při vedení penzionu. Je prostě neuvěřitelný.

 

Samozřejmě bych to nebyl já, abych nepřispůsobil jeho výtvor své chuti a jako takový vám ho teď nabízím k vyzkoušení.

Sýr

– Opravdu nemám rád naložený konkrétně Hermelín. Pro jeho, na můj vkus až příliš výraznou chuť. Jistojistě se do něj ale pustím jen tak. A toho „fešáka v bílém, ušlechtilém plísňovém kožíšku“ jak popsala Camembert paní Šárka Škachová, si dám s chlebem a máslem.

– Používám k nakládání ty levnější verze z marketů většinou dovážené z Polska. Samy o sobě nic moc. Ovšem dozrálé v česnekovém oleji právě tak akorát.

Olej a česnek

Je zvykem potřít půlený sýr rozetřeným česnekem. Já raději používám svůj oblíbený česnekový olej. Asi 10 větších stroužků propasíruju lisem na česnek do 2dl slunečnicového oleje a ponorným mixerem během minutky vyrobím hustou bílou omáčku.

Postup:

Na dno připravené nádobky (ideálně o průměru jen o centimetr větším, než průměr kolečka sýru) naleju trochu slunečnicového oleje. Položím půlkolečko sýru a přeleju lžicí česnekového oleje. Další koření dle momentální chuti (drcený barevný pepř atd.). Přidám chilli papričku (feferonku) a zaleju nad povrch dalším olejem. Pak už jen vrstvy.

 

česnekový olej

česnekový olej

 

naložený sýr k papání připravený

hermelín04

Sdílejte...

9 komentářů to “Nakládaný hermelín”

  • IM says:

    Zdravím, působiště profesora jsem zřejmě vypátral, méně se mi již daří zjistit adresu jeho penzionu. Nebyl by proti reklamě ? Jistotně bych se při svých cestách do Příbrami na hermelín zastavil

  • Moje Dobroty says:

    I já přeji pěkný večer.
    Proti reklamě by jistě nebyl. Ovšem v tomto případě platí okřídlené „práce kvapná málo platná“. Ten jím vedený penzion je totiž v Praze a vlastně ani nevím, zda ještě v tomto místě působí.

    • IM says:

      I v Pivovarském domě nakládají také tuze dobrý hermelín: rozříznutá kolečka slepují pastou ze sušeného granulovaného česneku a Vaší oblíbené paprikové pasty „Csemege“ nebo „Csipos“

  • Petra C. says:

    Už jsem jednou zkoušela nakládat hermelín a bylo to dobré, ne však natolik, abych opakovala. Byť ho mám ráda docela dost. Takže to tentokrát zkusím podle tvých vychytávek s česnekovým olejem aspol.
    Btw. začínáš mě štvát – čtu tvoje články a pořád stojím v kuchyni 😀 uvědom si, že mám i jiné zájmy a nech mě někdy vydechnout 😛

    • Moje Dobroty says:

      Neboj, taky mi někdy dochází dech a to pak stagnuju. jednou si odpočineš. Teď šup do práce. Bude cibulový koláč s hříbky, domácí grissini, Banica,brambory s jablky a hříbky, další hovězí líčka…

  • Petra C. says:

    No tak to potěš! 😀

Komentáře