Nakládaný hermelín
Tuhle hospodskou klasiku jsem neměl nikdy moc rád (před pěti lety). Pak mne ale jeden známý přesvědčil, abych alespoň ochutnal jeho verzi. A byl jsem ztracen. Najednou mi zachutnal a já si při každé návštěvě jím vedeného penzionu odnášel domů krabičku s porcí voňavého ? sýra a druhou s utopencem pro spestření. Tento človíček je mi svou pílí a neutuchajícím elánem opravdu vzorem. Pan Vandělík, profesor, RNDr, vyučující fyziku, chemii a biologii na základní škole a gymnáziu. To vše v důchodu a při vedení penzionu. Je prostě neuvěřitelný.
Samozřejmě bych to nebyl já, abych nepřispůsobil jeho výtvor své chuti a jako takový vám ho teď nabízím k vyzkoušení.
Sýr
– Opravdu nemám rád naložený konkrétně Hermelín. Pro jeho, na můj vkus až příliš výraznou chuť. Jistojistě se do něj ale pustím jen tak. A toho „fešáka v bílém, ušlechtilém plísňovém kožíšku“ jak popsala Camembert paní Šárka Škachová, si dám s chlebem a máslem.
– Používám k nakládání ty levnější verze z marketů většinou dovážené z Polska. Samy o sobě nic moc. Ovšem dozrálé v česnekovém oleji právě tak akorát.
Olej a česnek
Je zvykem potřít půlený sýr rozetřeným česnekem. Já raději používám svůj oblíbený česnekový olej. Asi 10 větších stroužků propasíruju lisem na česnek do 2dl slunečnicového oleje a ponorným mixerem během minutky vyrobím hustou bílou omáčku.
Postup:
Na dno připravené nádobky (ideálně o průměru jen o centimetr větším, než průměr kolečka sýru) naleju trochu slunečnicového oleje. Položím půlkolečko sýru a přeleju lžicí česnekového oleje. Další koření dle momentální chuti (drcený barevný pepř atd.). Přidám chilli papričku (feferonku) a zaleju nad povrch dalším olejem. Pak už jen vrstvy.
česnekový olej
naložený sýr k papání připravený
Zdravím, působiště profesora jsem zřejmě vypátral, méně se mi již daří zjistit adresu jeho penzionu. Nebyl by proti reklamě ? Jistotně bych se při svých cestách do Příbrami na hermelín zastavil
I já přeji pěkný večer.
Proti reklamě by jistě nebyl. Ovšem v tomto případě platí okřídlené „práce kvapná málo platná“. Ten jím vedený penzion je totiž v Praze a vlastně ani nevím, zda ještě v tomto místě působí.
I v Pivovarském domě nakládají také tuze dobrý hermelín: rozříznutá kolečka slepují pastou ze sušeného granulovaného česneku a Vaší oblíbené paprikové pasty „Csemege“ nebo „Csipos“
Už jsem jednou zkoušela nakládat hermelín a bylo to dobré, ne však natolik, abych opakovala. Byť ho mám ráda docela dost. Takže to tentokrát zkusím podle tvých vychytávek s česnekovým olejem aspol.
Btw. začínáš mě štvát – čtu tvoje články a pořád stojím v kuchyni 😀 uvědom si, že mám i jiné zájmy a nech mě někdy vydechnout 😛
Neboj, taky mi někdy dochází dech a to pak stagnuju. jednou si odpočineš. Teď šup do práce. Bude cibulový koláč s hříbky, domácí grissini, Banica,brambory s jablky a hříbky, další hovězí líčka…
No tak to potěš! 😀