Nakládaná kuřecí stehna a rýže s rukolovým pestem
K tomu nakonec finta na přípravu slušné máslové omáčky k rýži během pěti minut v mikrovlnce. No fuuuj 🙂
No ale vážně, já vím že to není moc originální a poctivé vaření. Ale takle večer po šichtě narychlo? Mně chutnala, takže projednou na poctivost pěkně prdím. I kdy to jde samozřejmě jinak a já popíšu také přijatelnější postup. Každopádně odleželé maso v podobě nakonec dokřupava upečeného kuřete je neumírající klasika. Jako dítě jsem se doma i u babiček na toto s máslovou šťávou a rýží nebo brambory těšil vždy a bezvýhradně. Na rozdíl o rodičů a sester klidně bez nakládaných okurek které jsem příliš v oblibě neměl.
Nakládaná kuřecí stehna a rýže s rukolovým pestem
Maso
>> Stehna bezvýhradně kupuji vlastně jako čtvrtky, protoře i jen ty kousky žeber, kůží a odseklých kloubů postačí k přípravě litru fajnoého silně zeleninového vývaru. Jasně že tentokrát připraveného předem. Večer po směně bych se na to mohl…
>> Stehna, očištěná jsou vynikající 24 hodin odleželá v lednici, předem potřená buďto ovocnou šťávou (citrónovou, pomerančovou, ananasovou) a posypaná solí se sušeným česnekem. Nebo namísto ovoce potřená vietnamskou rybí omáčkou. A opět česnek s minimem soli.
>> Pak už tradičně. Poprášíme kmínem (já drceným), poklademe plátky másla a v troubě při 170°C pečeme dokřupava. Trvá to asi hodinu běhen níž dvkrát lehce podlijeme vodou a přelijeme výpekem. Nakonec na talíři odložíme v už vypnuté.
stehna připravená do trouby…
Omáčka
>> V průběhu pečení si do misky nalijeme dvě deci poctivého vývaru a přidáme oříšek másla. Šoupneme do mikrovlnky na dvě minuty a přivedeme k varu. Přidáme lžíci hotové jíšky a rozhodně tím nemyslím tu z krabice v supermarketu. I když, je to vaše volba. Opět minutu v mikrovlnce, promíchat, další minutu, promíchat a můžeme to dobře pepřené odložit stranou.
>> Do nádoby ve které jsme pekli a pak ji postavili na plotnu nalijeme decku vína podle chuti, nebo jen trochu vody a po zapěnění zalijeme připravenou omáčkou. Klidně tomu říkejte UHO. Nic jiného to v podstatě není. No a necháme pozvolna bublající redukovat na potřebnou hustotu. Přidáme máslo.
>> Chcete to správně? Pak tedy na výpak na plotně nalijeme opět to víno, nebo jen vývar a zpěníme. Necháme pomalu redukovat a nakonec do odstavené vmícháme postupně několik kostek tuhého studeného máslo. Jednoznačně lepší výsledek.
stehna vytažená z trouby…
Výsledek
>> Podáváme každopádně s vařenými mačkanými brambory do kterých klidně přidáme skvělé rukolové pesto. Nebo s kvalitní rýží. Do té pesto míchám už také a měla by být ještě poměrně dost horká. Přijde mi to lepší.
nakládaná kuřecí stehna a rýže s rukolovým pestem, hotovo…
Musím přiznat že pesto z rukoly je pro mne jeden z objevů roku. A nemusím do něj nutně rvát deci oliváče (toho stačí jen pro chuť lžíce a k němu slunečnicový). Stejně tak jej připravuji na takovéto variace spíše bez sýra. Takže drahý Parmazán, či Pecorino klidně vynechávám. Naopak jednoznačně musejí být přítomna semínka. Používám směs pražených (pinie, slunečnice, dýně). Velmi osvědčená lahůdka.
Tak a je to. Dobré chutnání. Váš MDMP





