Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Naše maso, řeznictví kde srdce podávají na talíři

0001-naše maso… už v devět ráno, k snídani a od srdce. Říká se, že člověk míní a bůh mění. Stalo se a já dík té změně konečně a opravdově prozřel. Že občas nakupuji špičkové vyzrálé maso v TRMS už asi někteří z vás postřehli. Řeznictví a bufet v jednom provozovaný pod názvem Naše maso v síti Ambiente je podle mne ještě vyšší liga. Ne nutně kvalitou zpracování a nabídkou masa jako takového. Spíše celým konceptem.

A já tam původně nemířil!

Dnes už jsem měl, nebo spíše chtěl připravovat první steak na sponzorským portálem vše na vaření.cz dodané nové grilovací pánvi. Namísto toho výprava za poznáním. Včera totiž cestou z práce zjistil jsem, že můj oblíbený supermarket Interspar nejen že byl kompletně převeden pod firmu Albert, ale už také dokázali zlikvidovat vše dobré co bylo v původní nabídce. Včetně nedávno popisovaného nákupu slušného hovězího za příjemnou cenu a také nabídky dovozových steaků z jižní ameriky balených ve vakuu, jež jsem chtěl vyzkoušet. Přeci jen ty z TRMS jsou cenou trochu mimo mísu. Ale…

 

…doma vymyslet co a kde, TRMS zavrženo a nápad. Konečně do Naše maso v Dlouhé ulici číso 39. No a tam, v tom ráji masožroutů, jsem opakovaně zažíval pocit štěstí. Tedy, ne hned! Když jsem zjistil, že část v pasáži otvírá až v poledne, udělalo se mi poněkud zle. Já snad budu bez toho steaku? Ale nee. Prodejna jako taková, řeznictví, funguje už od devíti a má kompletní nabídku přímo z pultu. A ten bufet, ach.

Víte, já v této zemi a Praze obzvláště nepochopím jednu věc. Když někde pořádají nějakou akci typu trhy, pouť, nebo jen pouliční stánek, dostanete k jídlu kde co. Pofidérní klobásu z plynového grilu, halušky z prášku s kysaným zelím, předsmažený bramborák z mixovaného těsta, takzvaný steak z krkovice či kuřecích prsíček, kuře napíchané na jehle a honosně zvané ražničí nebo špíz, tady v Praze úchvatnou Václavskou klobásu, kterou já nedám do huby, nebo dokonce poměrně lahodnou pražskou kýtu z grilu na dřevu za ne méně než 850,- Kč/Kg! Co ale zcela jistě nepotkáte, je fajnový český špekáček, talián, nebo normální hamburger z poctivého masa. Proooč? Já nechci nablýskanou bídu v podobě nechutné klobásy v rádoby bagetě. Raději zaplatím za buřtík z normálního grilu, kus chleba a hořčici. A že mne ten kousek bude stát 50-60 kaček? No a co?

 

Něše maso, řeznictví kde srdce podávají na talíři

A tady, v naše maso to mají. Nejen to. Teď už ale postupně. Nejdříve a zcela plánovaně jsem si objednal snídani. Někdo ráno vstane a dá si poctivou. Jiný nejí ještě dvě hodiny a ještě další až oběd. Já mám snídani rád později a venku. Nemusím do restaurace na oběd či večeři. Ovšem ta snídaně, to ano. Takže špekáček na grilu, domácí hořčice, čerstvý chléb, dohromady za dvaapadesát plus deset minut čekání. Grilují jej poctivě, pomalu. Mezitím nákup.

 

 

>> Nízká roštěná s kostí na steak, 50 dnů zrající, tady výběr z toho nejlepšího. A pro silnější povahy. Stojí ne méně než 1160,- Kč/Kg. Takže jeden kousek 296 g mne vyšel na rovných 343 kaček! To vám povídám, jestli na mne zítra z té pánve nebude mávat a volat sláva, budu silně zklamán. Každopádně když ji ten pán vyndal z pultu a nechal mne přivonět, byl jsem rovnou v nirváně. Neskutečné! Rovnou bych to maso sežral!

>> Kotletka z vepříka Přeštíka s kostí a kouskem bůčku. Krása na pohled a opět pro fajnšmekry. Toho sádlíčka je na ní opravdu dost a tím pádem počítám s parádně výraznou chutí. Cena tohoto zrajícího masa je 398,- Kč/Kg a kousek o váze 302 g vyšel na rovných 120,- Kč.

>> Při čekání a u snídaně jsem si postupně všimnul dalších lahůdek. Nejdříve a velmi překvapeně Pastrami. O téhleté parádičce z původně židovské kuchyně a dnes profláklé hlavně v bistrech New Yorku jsem se nejednou zmínil. Tady nejenže ochutnal nabídnutou porcičku rovnou z pultu, ale následně i nakoupil. Sebou opravdu vynikající sendvič z housky pečené vyhlášenou restaurací Savoy naplněné jakýmsi tataráčkem právě z Pastrami, no a k tomu sebou domů další housku, která tady nestojí 2 kačky a je tak dobrá, že bych za ni dal více než požadovaných 6. A hovězí hrudí Pastrami, jež po ochutnání jsem si zamiloval okamžitě. Opět opakuji, za kvalitu se platí. Tohleto stojí neméně, než 410,- za kilo.

>> Nakonec jen ochutnávka, ovšem příště i nákup. Kdo by neznal českou klasiku, salám Gothaj. Tedy spíše jinak, zná jej kde kdo, ale ten tady je opravdu jiný lavor surovin. Už jsem ani nechtěl, ale ten pán za pultem to řekl jasně, ten kousek už vás neporazí. Měl pravdu a naopak, něco takového bych nečekal. Skok od Gothaje do stovky kdekoliv a tím tady je diametrální. To je jako jízda autem. Z Fabie do Ferrari? Ale né, to je špatně. Ferrari je luxus a supersport. Tady spíše z Fabie do Lexusu. Rozmazlení lahodně mazlivou kvalitou.

 

 

A už nějak nevím. Pět chválu na kvalitu není těžké. To spíše rozumně skončit. Mohl bych totiž ještě hodiny, ale o tom to není. Kvalita si cestu k vám najde i když se budete bránit. A taheta od roku 2013 už své cestičky má. Takže asi tak: Frantu Kšánu jsem nepotkal, škoda. Prý se připravuje někde na horách na narození potomka. Jelikož mi dělá potíže srovnávat originál s fotkami, nebudu vám tvrdit, že vím, koho jsem tam potkal. Takže jedna za všechny a jen myslím že: Markéta, tuhle rozkošnou blondýnku byste do řeznictví nenapasovali jen proto, že vás to napadne. Je toho místa ozdobou a to vskutku krásnou. Vidět ji při přípravě dobrůtek stojí vážně za to.

 

No a další sortiment? S Markétou či bez ní, snad časem. Tam jsem totiž naposled nebyl. Věřili byste že tam nabízejí i takové věci jako hovězí vývar v lahvi? Hotový Demi Glace, nebo klobásky čistě z hovězího masa? Mám co ochutnávat na dva roky dopředu. A možná už navždy. Jo, a hledají dalšího kolegu, ach…

 

Závěrem..??..

Naše maso, vaše maso, české maso, maso. Když jsem něco podobného viděl před léty v anglii, myslel jsem, že je něco špatně. Maso chutnalo jinak a já myslel, že je to špatně. Nepotřebovalo ochutit a já myslel, že je to špatně. Nabízeli neporcované obrovské kusy z nichž okrajovali dle přání zákazníka a já, no co myslíte? Není ani tak špatně že s velkým zpožděním poznáváme starou dobrou kvalitu, učíme se vidět to nové ve stylu zpracování a hlavně zrání, ale to, že se často vracíme zpět. Přeměna výšezmíněného Intersparu na Albert a skok hodně zpátky je toho hnusným příkladem.

 

No a to srdce na talíři? Krom toho že ta svá mají na dlani, je jejich specialitou hovězí srdíčko na slanině s karamelizovanou cibulkou. Já to jen viděl, ale…

 

Několik obrázků

 

z pasáže nahlédnete a do útrob se ani nemusíte pokoušet dostat – ovšem to by bylo škoda…

02-naše maso z pasáže

 

pod fialovým osvětlením se blbě fotí – čímkoli a já měl jen tablet, každopádně myslím, že ty super steaky jsou jasné a grrr…

03-naše maso z pasáže

 

já vám nevím – je to obtěžující nebo ne, já bych si tuhle polohu práce asi nevybral, oni s tím asi počítají, když to vemu logicky a podle firmy – nechtějí se za nic schovávat a na nic si nehrají, prostě zpracovávají maso…

04-naše maso z pasáže

 

Fandy Kšány Pražská šunka, legenda, dole je odkaz a vřele doporučuji podívat se…

05-naše maso pražská šunka

 

konečně prodejna a stále ještě zvenčí přes sklo výlohy…

08-naše maso prodejna

 

nebo ještě takto – asi příprava na nás, ukecané všeuměly…

06-naše maso z pasáže

 

a jsme doma – ti chlebíci voní, postavte se půl metru od nich a jen sajte, krása i dobrota na pohled…

07-naše maso prodejna

 

tak nějak…

08-naše maso prodejna

 

tento pán mne obsluhoval celou dobu a nejen že věděl co dělá, ke koupi toho steaku mne přiměl pouhým přivoněním, já teda na hračičky nejsem, ale až bude lego řeznictví kšána, jdu do toho bez debat a diskuzí…

09-naše maso prodejna

 

naše maso – nabídka, musím přiznat, že takto rozdělené a v podstatě rovnou určené maso jsem ještě nikdy neviděl…

10-naše maso nabídka

 

pamatujete na moje fajnové grilovací klobásky, tady bych se neopovážil komentovat, ty moje budou dost možná stejně kvalitní, až na jedno – oni použijí to odleželé maso, já čerstvé, a to je veliký rozdíl…

11-naše maso nabídka

 

přeštíci a telecí a hovězí a krásné kousky a…

12-naše maso nabídka

 

můj stoleček a objednaný mošt čekají, na…

13-naše maso nabídka

 

…normální prachobyčejný buřtík, no ano, prostě špekáček, a musím vás varovat – tohleto je nejlepší “táboráček” jak jej tam nazval jeden človíček když mi to servíroval, jaký jsem kdy ochutnal, máte li stejně jako já ten krásný pocit, potřebu kdy dobrým, ne li skvělým jídlem nazvete buřtík na klacku, pak jste tady správně…

16-naše maso špekáček

 

 

Hledejte informace a inspiraci

 

Na facebooku: tady

Na facebooku: tady

Na stránách: tady

Na stránkách: tady

U Koko: tady

A hlavně Fanda Kšána s Romanem Vaňkem: tady

 

 

MDMP pro vás…

 

Sdílejte...
Summary
product image
Aggregate Rating
4.5 based on 3 votes
Brand Name
Naše maso, řeznictví kde srdce podávají na talíři
Product Name
Naše maso

Komentáře