Nebojte se rolády
Připravit plněnou roládu nemusí být nutně náročné a klepat se strachem „že mi to nebude držet pohromadě“ je opravdu zbytečné. Pěkný kousek masa na roládu vám připraví každý slušný řezník. Pravda ale je, že to většinou bude, v případě hovězího masa, spíše z kýty. Nejlepší závitek, ptáček či roláda je ovšem z roštěnce. Samozřejmě ne z toho drahého na steaky. Řezník „odvedle“ tady u nás má například pravidelně roštěnku za asi 170,-Kč/Kg. Na pánev bych to nedával, na roládu je to maso ideální. A pokud si netroufáte rozkrájet jej na jeden plát, připravte si prostě závitky.
Hovězí roláda na sardeli
– 400g maso
– 2ks cibule
– 5ks sardelek, nebo lžička pasty
– 50g slanina
– 50g okurky nakládané
– 1PL hořčice Dijonské
– 1PL sádlo
– 1PL mouka hladká
– 1dl víno
– Sůl, pepř, kmín
>> Naklepané maso solíme a pepříme. Potřeme hořčicí a pastou, pokud ji použijeme místo sardelek. Poklademe surovinami podle vlastní chuti. Já tentokráte jen zlehka cibulí, slaninou a okurkou. Obzvláště slaninou není třeba šetřit. Lehce přeložíme boční okraje a srolujeme, Výborně pomůže folie, pomocí které utahujeme. Svážeme provázkem. Taky bez nějakého přemýšlení. Prostě to omotejte. Já sám jsem už to hezké vázání dávno zapoměl. Tedy, ne tak úplně, ale nebabrám se s tím.
>> Roládu obalíme v hladké mouce a dobře opečeme na sádle. Odložíme a na tuku dotmava orestujeme drobně krájenou cibuli. Zalijeme deckou vína – já tentokráte bílé, suché a horkou vodou. Vývar nutně být nemusí. Hovězí maso, víno a ančovičky udělají své. Maso vložím do základu, ještě zlehka solím, pepřím a kmínuji. No a pod poklicí, klidně i v troubě pomalu dusím doměka.
>> Hotové maso vyjmu a opět zabalím do folie. Nechám odpočinout a mezitím dokončím šťávu pouhým zredukováním a přepasíruji.
Tři způsoby vázání.
První používám ud školy já. Jen není vhodný vždy. Hlavně ne, když roláda nedrží moc dobře pohromadě.
Druhý je prostě ideální. Jen nerozumím tomu nesmyslně složitému začátku. Prostě uzel, co vymýšlet.
Třetí je právě to jednoduché převázání. Jen více uzlů.