Nejdříve tortilla, potom wrap
wrap = obal, zábal – balený sendvič typu rolka, tedy i čínské jarní rolky
Plochý chléb, často tortilla, pevně omotaná kolem náplně s konci zastrčenými dovnitř. Náplně jsou mnohé a velmi odlišné.
Hlavní, nejzajímavější a nejpodstatnější je asi fakt, že takto můžeme zabalit v podstatě cokoliv. A nemohu než přiznat, že to je pro mne fakt velmi příjemný, protože zatímco různé druhy sendvičů mi různě, více či méně chutnají, tortillu obtočenou kolem něčeho co mi chutná, mám rád vždy. Není sice nad český chleba co se chuti týče, ale tu krásnou omotávací vlastnost prostě nemá. Typickým příkladem budiž u nás tolik oblíbený "šopák". Do kapsy to nedám, obal dostatečně soudržný aby se cestou neotevřel se mi tahat nechce, ale kukuřičná tortilla jím naplněná a v alobalu…hle sváča na cestu jak udělaná.
První:
rozpečená krkovice – marinovanou obalit v cukru, pepři, paprice, česneku, kmínu
náplň postupně – ledový salát, uzený sýr, salsa (rajče, okurka, cibule, koriandr, sůl a pepř), maso, jogurtová majonéza, chilli omáčka
Co dodat. První byla inspirace, druhá krkovice, třetí tahle dobrůtka…
Druhá:
rozpečená krkovice
náplň – ledový salát, cibule, rajčatová omáčka.
No a pak už jen a jen kombinovat, balit, papat…
31.5.2013
Další náplň do tortilly:
ledový salát
konfitovaný bůček
barbecue omáčka
čerstvý kozí sýr
A abych nezapoměl, těsně před plněním si tortillu ohřejte. Na suché rozplálené pánvi asi tak 20 sekund na stranu. Jakmile se udělají hnědé puchýře, je akorát. Pokud začnete nandvat dobrůtky hned a rovnou také balit, bude pěkně naměklá a nepopraská. Samozřejmě dost záleží na kvalitě.
Kupované tortilly nejsou právě laciné, ale když je nedělám často, nechtělo se mi je připravit sám. Nicméně zkusím to později z kukuřičné mouky. Níže je postup na YouTube.
Inspirace
Seznam snad všech druhů sendvičů z celého světa: wikipedia
Mexican corn tortillas: How to Make Traditional Mexican Corn Tortillas
Ona dnes: Burritos, quesadillas, tortillas a další Tex Mex jídla, co vás rozpálí