Není maso jako hovězí…
…aneb malinká rychlá úvaha nad kvalitou, cenou a možnostmi.
Maso z hypermarketu není nutně šmejd. Hovězí ze Sparu poměrně dlouho považuji za minimálně slušné v kvalitě a ceně.
Trčím už 14 dnů doma s neskutečně bolestivými rojevy bloku na bederní páteři. Nikam nedojdu, skoro nevařím. Včera ale jsem se nechal ukecat a šel se spolubydlou do nákupního centra na kafe, obhlídku a případný nákup. Když pominu vše ostatní, musím s radostí poznamenat že Interspar který ž dnes patří pod společnost Ahold nejenže překvapil kdečím, ale hlavně přímo nadchnul masem, jež evidentně do pultu nechystal blbec bez fantazie. A věřte, i kdybych si samým vztekem hubu natrh, řezníka co mi podniká 100 metrů od baráku bych k tomuto nepřesvědčil.
Několik obrázků s popisem
špička z hovězí plece v akci za 139,- Kč/Kg – maso je skvělé už na pohled, poměrně suché, bez zbytečné vody, měkké a pružné, po testu třením dlaní vám tyto nádherně zavoní…
Znáte to? Test třením dlaní? To prostě jen maso trochu osaháte a pak ruce třením lehce rozehřejete. Pokud máte jen trochu citu pro maso a poznáte alespoň malinko rozdíl mezi šmejdem a kvalitou, kůže na rukou se vám nádherně rozvoní. Já tohle praktikoval už jako kluk na střední kuchařské, aniž bych tušil, že se jedná o standart profesionálů.
plátky z té špičky, opět parádní, lehce je naklepu a připravím pravděpodobně stejně jako dušené roštěnky, jen tak, na pepři, kmínu, česneku, cibuli…
Nezdá se vám ten tuk? Nedivím se. Tohle už je dávno zapomenuté v této zemi. Nositel chuti! Jíst ho nemusíte, ale odstranit jej předem je naprostá hloupost. Jinak maso v řezu je krásně mramorované (ne dost) a to také dělá svoje. Vsadím krk a připomenu to později v receptu, že tohle i když levnější, bude jiná liga než rádoby telecí nedávno tady.
koneček té špičky, hrudí a morkové kosti – to hrudí i se špikovkami mají v balíčcích za nějakých 70,- Kč/Kg, připravím z nich polévku do které přidám špičku až tak po hodině, maso bude skvělé k omáčce například…
a ještě jeden o týden později zakoupený kousek hovězí plece, prostě nádhera…
Takže resumé?
Je jasné, že když řezník stejně jako jeho zaměstnavatel nejsou pitomci, nechá se koupit slušné maso i v hypermarketu. To že ve Sparu mívají slušnou nabídku minimálně občas vím už dost dlouho. Bohužel jsem je v posledních dvou letech dost míjel. Asi svůj přístup pozměním. No a ty croissanty nakonec. To jen pro ilustraci. Pečivo je jistojistě ze směsí připravených kdovíkde. Ale nutně bych si nestěžoval. Obzvláště při těch cenách.
mimochodem prodávají i tohleto baby uřátko z francie, už brzy jej pro vás připravím s tradiční žemlovou nádivkou, samozřejmě si vyberu čerstvé chlazené…
MDMP
Krásné maso, i když nemůžu tvrdit, že se v něm stopro vyznám 😉
Croissanty kupujeme moc rádi v Lidlu, kde máme pocit, že je mají opravdu chuťově nejlepší. Běžně za 6,90 Kč, občas v nabídce nebo k večeru i za méně. Myslím ty máslové, neplněné. Nejlepší! 🙂
Co jsem z tohoto masa připravil a jaké opravdu bylo ještě popíšu časem.
Ty croisanty z Lidlu jsem ještě nevyzkoušel. Tak dám vědět jak dopadly oproti Sparu.
Mohu pootvrdit,croisanty z Lidlu dlouhodobě vedou i před malou soukromou pekárnou,jejíž chleba „žereme“ ještě za tepla a je skvělý. Přinejmenším je stejně dbrý jako chléb taktéž z Lidlu,tuším že název dřevorubecký či tak nějak…..