Nizozemský salát s krabími tyčinkami
Tak jak to vlastně je? Nizozemský, nebo holandský? On by to asi vyřešil název sýrový. Jenže tak se jmenuje kdejaká blbina. Já tedy budu vycházet z názvu který používají už spoustu let v mém oblíbeném bufetu v centru města Havířova. Tam si nikdy nezapomenu zajít na snídani. Když už se do jeho okolí dostanu. A s tím názvem je to nakonec jedno. V zemi české se pro Holandsko používá Nizozemí, a název salátu má připomínat jejich fajnové sýry. Smutný je ovšem fakt, že téměř výhradně se na ten skvělý salát používá český Eidam, nebo v lepším případě Gouda. Ten druhý je původní v receptu, ovšem při jeho kvalitách, tak jak jej běžně seženete, není od cihly příliš k rozeznání.
Takže co? No? No Ementál! Ten je totiž tajemstvím nejlepšího nizozemského salátu, jaký si doma můžete připravit. Je asi jasné, že jej nepoužívají v mém oblíbeném bufáči v Havířově. Bude to něco levnějšího. Ale i já jsem tvor šetřivý, takže výzvu přijímám a mám vybráno. Krolewski. Sýr holandského typu, zrající, s oky. Z Polska. Tedy měl by být. Já si docela vybírám a nakupuji jen podle dobré vizáže (v supermarketu), nebo jistoty (některé vybrané obchody). Je zajímavé, jak bývá rozdílný ve velikosti ok. Ten nejchutnější, 45% často s menšími očky, zatímco méně tučný s velkými. Není to nutné pravidlo a asi jde také o výrobce. Jeho postup. Ovšem pokud je opravdu slušně vyzrálý, nedám na něj dopustit. Na chlebu či rohlíku s máslem je naprosto úžasný a do toho salátu ideální. Za cenu mezi 160. – 200. korun za kilo skvělá koupě. Ale! Vynechávám vakuová balení. Obzvláště od českých producentů. To je jiná, dražší a dost hnusná liga.
Nizozemský salát
Uf. To ale bylo keců na začátku. Přitom jde o jednoduchou záležitost, kterou načala Lucinka. Že už těch Lucií znám nějak moc? No, tak tahle je jen jedna. Prostě Lucinka. A chtěla něco úplně jiného. To bych ale nebyl já, abych nepokoušel. Původní dotaz byl na krabí salát. Když jsem si představil tu hrůzu prezentovanou nespočtem výrobců a ještě více prodejců, polilo mne horko. Chtěl jsem odmítnout. Pak ale, prozření a světe div se, nápad. Proč ne? Ale tohleto ti milá Lucie osladím. Chceš tyčky z kraba nekraba? Tak tedy ano. Ovšem s nějakou tou „omáčkou“. Holandskou. Nebo spíše nizozemskou? Vlastně českou, páč to je jen náš výmysl.
Nizozemský salát s krabími tyčinkami
Základem je jen pět ingrediencí. Ty dělají hlavní chuť a jsou takřka neoddiskutovatelné.
– sýr s výraznou chutí
– sterilovaná kapie
– vejce vařená natvrdo
– dobře vychucená majonéza
– rajčatové pyré, nebo kečup
Dále už popisky k obrázkům
Sýr – Krolewski, 50 gramů, hrubé struhadlo jako na bramboráky…
Vejce a kapie – 2 kusy a 3 lžíce, nerad zavařuji a proto vždy jen několuk málo sklenic vybraných potravin. Kapie je ale nutná a nevyhnutelná. Tohle v obchodu nekoupíte…
Ochucení – sůl a pepř podle chuti, pažitka je li k dispozici, Vellenka taktéž. Já tu Davídkovu používám moc rád a už nepotřebuji sůl…
Majonéza a kečup – 5. a 1. lžíce. Majonéza domácí a dost předem ochucená octem (někdy jablečným) a hořčicí (dijonskou). Když je dobré, použiji raději rajčatové pyré…
Krabí tyčinky – 6 kusů. To je pro Lucinku! Samozřejmě tam patří šunka, ale když si slečna přeje, proč bych to nevyzkoušel. Ono to nakonec dopadlo skvěle…
Promíchat – a hlavně odložit na několik hodin do lednice. Já si to vše během pětadvaceti minut připravil i nafotil večer, a ráno vezl do práce…
Servis – do práce, pro Lucii a kolegyni Darinu. A to byla výhra. Nejen že oběma moc chutnalo, ale Lucka přinesla pořádnou hromadu palačinek s třemi náplněmi, takže žranice neskutečná…
Dopadlo to vážně skvěle. Spokojenost a mlaskání. Přestože já krabí tyčinky v podstatě naprosto odmítám a ty tentokrát použité byly dle mého názoru ještě horší kvality, než jakou běžně znám, slečnám chutnalo moc. A toho kraba nekraba volí raději, než poctivou šunku. Máme to holt každý podle svýho. Ale pravda je, že i já byl s tím výtvorem maximálně spokojen a napříště vím jedno! Takto má chutnat klasický, český, nizozemský salát s majonézou. Prostě a jednoduše, těm havířovákům jsem recept dokonale odkoukal.
Pro Lucinku a Darinku MDMP






…. nostalgie. Václavské náměstí před 30 lety Lahůdky pod Rybárnou …
Mám to podobně. Ostrava, 28.října, jídelna a lahůdky pod restaurací Neptun. Tam měli snad všechno. Nahradil je McDonald! Šmejd…
Recept na tento salát se nejvíce podobá tomu, který dělám já, ale místo vajíček dávám hrášek.A samozřejmě se šunkou.Vydedukovala jsem si recept podle vzpomínky na ten předrevoluční, který prodávali u nás v lahůdkách. Ten jsem milovala.