No tak teda vánoce 2017
A dnes průběžně vánoční sepisování. Chcete li, čtěte dál, vracejte se. Vše to tady na sebe napráskám, jak půjde den. Začínám ještě v posteli, je 7:30 a z okna po očku pozoruji svítání už tři čtvrtě hodiny. Jo a v bedně, každý rok stejně, první pohádka. Stará černobílá popelka. Mlha přede mnou, mlha za mnou …
No tak teda vánoce
U mne nic extra oblíbeného, ale nemohu tvrdit, že se vyloženě netěším. Vyrůstal jsem v prostředí, kde panoval o vánocích stres a pamatuji situace, které bych tady nechtěl popisovat. Přesto všechno ve mně jakési to těšení zůstalo. Dodnes pamatuji, jak jsme se sestrami ráno vybíhali z pokojů a mazali do obýváku. Protože přes noc tam vyrostl vánoční strom. A ten vážení, ten jsme mívali překrásný. Každý rok se stejnou sadou svítících koulí, oblíbenými baňkami a něčím novým, co sehnala máma. Mimochodem pro Pražáky, ano, u nás se tomu neříká vánoční ozdoby, ani koule, ale baňky. A ne že bychom byli bývali chemici 😀
Dnes to mám dost odlišné. Na vánoce se ve skrytu duše těším. Ale je to jen takový nejasný pocit. Konkrétní představa davů v obchodech je hrozná a co je zajímavé, nikdy jsem si neuvědomil, ten vánoční stres si nedělám sám. Na rozdíl od jiných situací. Ten ve mně povětšinou vyvolávají lidé okolo mne. Páč těch keců a stížností…
Každopádně, já jsem doma, sám, přesněji je tam spolubydla, kterého dost ignoruju, ale rozhodně i pro něj připravuji klasickou večeři. No a poslední léta vždy někoho pozvu. "Přijď, nebuď sám, mám spoustu jídla, mini stromeček, nezpívám koledy". Nikdy nikdo nepřijal.
A tak teda to jídlo
Letos, podobně jako loni, jedu nový systém. Nákupy průběžně týden předem. Vajíčka do lednice, uzeniny, maso, ryba do vakua a do lednice. Brambory, zelenina dolů do bedýnky v lednici. Den předem veka na chlebíčky a hotovo. A klidně si na 3-4 dny zavřete obchody.
Každý rok stejně a to od prvního, kdy jsem odešel od našich to celé vypukne večer před Štědrým dnem. Brambory umýt, zalít vodou, lžička soli a uvařit. Jaké, to jste si už přečetli tady. Tedy 20 minut klidného varu. Okolo deváté večer hotovo a slít a pod poklicí neodpařené odstavit v kuchyni.
A stejně tak každý rok (krom loňského) je ráno oloupu v pokoji u televize. Loni jsem měl strašné zpoždění, páč jsem se zasekal u nějaké práce na PC. Hrůza. Hned potom dám vařit kusy mrkve a celeru na salát do vody a vedle ještě vajíčka. K té zelenině letos přidám slupky z cibule a bude použitelný vývar.
Protože polévka
Ano, letos velká změna oproti zvyklostem. Nebude vyloženě rybí, ale s rybou. Takže základ z másla a šalotky dorůžova, na to lžička mouky, zpěnit a zalít tím zeleninovým vývarem. Nebo kuřecím, máte li. A pomalu provaříme.
Salát je o průběžné přípravě
Zapomněl bych sakra. Hned ráno, jako první přípravu vyrobím majonézu. Zaprvé potřebuje odpočinek v lednici, tak na hodinu. Zadruhé, kdyby se něco nepodařilo, ať stihnu zajít někam koupit hotovou.
Zastavení první – 11:05, salát je hotov
Letos vítězí jednoduchost a obliba nové suroviny. Takže z kila brambor a čtyř set padesáti mililitrů majonézy klasika vylepšená fenyklem. Suroviny jen orientačně, páč je to o chuti. Nakonec, já ten recept stejně sepíšu extra později. Dnes už vám k ničemu nebude…
>> suroviny
– brambory
– mrkev
– celer
– cibule červená
– hrášek
– okurky
– fenykl
– vejce
– majonéza
>> ochucení
– hořčice plnotučná
– worcester anglický
– sůl a pepř, bílý je li
– cukr špetka na doladění
– citrón šťáva
– kapie na ozdobu
Zastavení druhé – 13:15, pohodička
Letos, jako ostatně každý rok nepeču cukroví. To je jaksi mimo moje schopnosti a trpělivost. Každopádně a protože nikdo ani nedodal, ani neprodal, připravil jsem si včera večer sušenky rychlovky. Tydlety. Taky sladké, vydrží to a jsou děsně dobré. No a v kuchyni zatím zrají v lednici solené a česnekované řízečky. Kuřecí, vepřové, z tresky, z kapříka. A tady máte zajímavost. Prvorepublikovou majonézu:
Majonéza podle Santnerky
– 40g máslo
– 2ks žloutek
– 3PL olej
– šťáva z ½ citronu
– sůl a mletý bílý pepř
Utřeme máslo se solí, metličkou zašleháme žloutky, pomalu přikapáváme olej a stále šleháme, až vznikne hustá majonéza. Olej přiléváme opravdu velmi pomalu, aby se majonéza nesrazila. Ochutíme ji citronovou šťávou, bílým pepřem a solí. Majonézu promícháme s připraveným salátem a necháme do druhého dne uležet.
Zastavení třetí – 16:30, polévka je hotová
Takový pokus o jednoduchost. Zeleninka se šalotkou na másle, mouka, zeleninový vývar z přípravy salátu. Provařeno 10 minut, plus kousky nasolené ryby, tolstolobika, dalších 10 minut, smetana. A do servisu nočky se slaninkou. Jako ty tady. Jen namísto sýra slanina. Tedy škvarečky z ní.
Zastavení třetí – 18:10, večeře
A je hotovo. Fotky rychlovky. Ty lepší až k receptu. Každopádně mám rád když plány vycházejí. Salát s fenyklem excelentní. A nerad plýtvám. Opět salátu metrák, ale hlavně ty řízky. To jsem teda vážně přehnal. Vám všem dobré chutnání a krásný štědrý večer.
Všechny fotky průběžně ZDE
Tož bděte, vařte, čtěte. MDMP