Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

No tak teda vánoce 2017

vánoce kolážA dnes průběžně vánoční sepisování. Chcete li, čtěte dál, vracejte se. Vše to tady na sebe napráskám, jak půjde den. Začínám ještě v posteli, je 7:30 a z okna po očku pozoruji svítání už tři čtvrtě hodiny. Jo a v bedně, každý rok stejně, první pohádka. Stará černobílá popelka. Mlha přede mnou, mlha za mnou …

No tak teda vánoce

U mne nic extra oblíbeného, ale nemohu tvrdit, že se vyloženě netěším. Vyrůstal jsem v prostředí, kde panoval o vánocích stres a pamatuji situace, které bych tady nechtěl popisovat. Přesto všechno ve mně jakési to těšení zůstalo. Dodnes pamatuji, jak jsme se sestrami ráno vybíhali z pokojů a mazali do obýváku. Protože přes noc tam vyrostl vánoční strom. A ten vážení, ten jsme mívali překrásný. Každý rok se stejnou sadou svítících koulí, oblíbenými baňkami a něčím novým, co sehnala máma. Mimochodem pro Pražáky, ano, u nás se tomu neříká vánoční ozdoby, ani koule, ale baňky. A ne že bychom byli bývali chemici 😀

 

Dnes to mám dost odlišné. Na vánoce se ve skrytu duše těším. Ale je to jen takový nejasný pocit. Konkrétní představa davů v obchodech je hrozná a co je zajímavé, nikdy jsem si neuvědomil, ten vánoční stres si nedělám sám. Na rozdíl od jiných situací. Ten ve mně povětšinou vyvolávají lidé okolo mne. Páč těch keců a stížností…

Každopádně, já jsem doma, sám, přesněji je tam spolubydla, kterého dost ignoruju, ale rozhodně i pro něj připravuji klasickou večeři. No a poslední léta vždy někoho pozvu. "Přijď, nebuď sám, mám spoustu jídla, mini stromeček, nezpívám koledy". Nikdy nikdo nepřijal.

 

A tak teda to jídlo

Letos, podobně jako loni, jedu nový systém. Nákupy průběžně týden předem. Vajíčka do lednice, uzeniny, maso, ryba do vakua a do lednice. Brambory, zelenina dolů do bedýnky v lednici. Den předem veka na chlebíčky a hotovo. A klidně si na 3-4 dny zavřete obchody.

Každý rok stejně a to od prvního, kdy jsem odešel od našich to celé vypukne večer před Štědrým dnem. Brambory umýt, zalít vodou, lžička soli a uvařit. Jaké, to jste si už přečetli tady. Tedy 20 minut klidného varu. Okolo deváté večer hotovo a slít a pod poklicí neodpařené odstavit v kuchyni.

A stejně tak každý rok (krom loňského) je ráno oloupu v pokoji u televize. Loni jsem měl strašné zpoždění, páč jsem se zasekal u nějaké práce na PC. Hrůza. Hned potom dám vařit kusy mrkve a celeru na salát do vody a vedle ještě vajíčka. K té zelenině letos přidám slupky z cibule a bude použitelný vývar.

 

Protože polévka

Ano, letos velká změna oproti zvyklostem. Nebude vyloženě rybí, ale s rybou. Takže základ z másla a šalotky dorůžova, na to lžička mouky, zpěnit a zalít tím zeleninovým vývarem. Nebo kuřecím, máte li. A pomalu provaříme.

 

Salát je o průběžné přípravě

Zapomněl bych sakra. Hned ráno, jako první přípravu vyrobím majonézu. Zaprvé potřebuje odpočinek v lednici, tak na hodinu. Zadruhé, kdyby se něco nepodařilo, ať stihnu zajít někam koupit hotovou.

 

Zastavení první – 11:05, salát je hotov

Letos vítězí jednoduchost a obliba nové suroviny. Takže z kila brambor a čtyř set padesáti mililitrů majonézy klasika vylepšená fenyklem. Suroviny jen orientačně, páč je to o chuti. Nakonec, já ten recept stejně sepíšu extra později. Dnes už vám k ničemu nebude…

 

>> suroviny

– brambory
– mrkev
– celer
– cibule červená
– hrášek
– okurky
– fenykl
– vejce
– majonéza

>> ochucení

– hořčice plnotučná
– worcester anglický
– sůl a pepř, bílý je li
– cukr špetka na doladění
– citrón šťáva
– kapie na ozdobu

 

přípravy11

 

Zastavení druhé – 13:15, pohodička

Letos, jako ostatně každý rok nepeču cukroví. To je jaksi mimo moje schopnosti a trpělivost. Každopádně a protože nikdo ani nedodal, ani neprodal, připravil jsem si včera večer sušenky rychlovky. Tydlety. Taky sladké, vydrží to a jsou děsně dobré. No a v kuchyni zatím zrají v lednici solené a česnekované řízečky. Kuřecí, vepřové, z tresky, z kapříka. A tady máte zajímavost. Prvorepublikovou majonézu:

 

Majonéza podle Santnerky

– 40g máslo
– 2ks žloutek
– 3PL olej
– šťáva z ½ citronu
– sůl a mletý bílý pepř

 

Utřeme máslo se solí, metličkou zašleháme žloutky, pomalu přikapáváme olej a stále šleháme, až vznikne hustá majonéza. Olej přiléváme opravdu velmi pomalu, aby se majonéza nesrazila. Ochutíme ji citronovou šťávou, bílým pepřem a solí. Majonézu promícháme s připraveným salátem a necháme do druhého dne uležet.

 

sušenky01-01

 

Zastavení třetí – 16:30, polévka je hotová

Takový pokus o jednoduchost. Zeleninka se šalotkou na másle, mouka, zeleninový vývar z přípravy salátu. Provařeno 10 minut, plus kousky nasolené ryby, tolstolobika, dalších 10 minut, smetana. A do servisu nočky se slaninkou. Jako ty tady. Jen namísto sýra slanina. Tedy škvarečky z ní.

 

polévka01-01

 

Zastavení třetí – 18:10, večeře

A je hotovo. Fotky rychlovky. Ty lepší až k receptu. Každopádně mám rád když plány vycházejí. Salát s fenyklem excelentní. A nerad plýtvám. Opět salátu metrák, ale hlavně ty řízky. To jsem teda vážně přehnal. Vám všem dobré chutnání a krásný štědrý večer.

 

sal a říz13

 

Všechny fotky průběžně ZDE

 

Tož bděte, vařte, čtěte. MDMP

 

Sdílejte...

Komentáře