Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Novoroční čočka na kyselo s vinnou klobáskou

06-novoroční čočka s vinnou klobásou a okurkouJak jsem před rokem byl k dodání receptu na novoroční čočku musel být vyzván, tak už letos činím se sám, rád a dobrovolně. Nejen proto, že čočka k novoročnímu obědu je prostě tradiční, ale hlavně jsem na ni měl chuť. Nemalou a to dík kamarádce Páje, která mne mezi svátky inspirovala. Že prý ji budou doma mít s vinnou klobásou. Já myslel že ta patří spíše na vánoční stůl, ale proč ne. Zaujala mne. Takže do toho.

  

 

Suroviny

– 250g čočka
– 150g cibule
– 100g mrkev
– 1ks stroužek česneku
– 1PL jíška
– vinná klobáska
– ocet a cukr
– sůl a pepř

 

Příprava

>> Začnu pozměněným vlastním názorem. Nikdy čočku příliš nemáčím a občas zírám nad radami k její přípravě. Prý se nemá solit dokud není uvařená doměkka. Protože se pak už neuvaří. ??? Nesmysl. Naopak máčet se má a vařit pak v jiné vodě. Zbaví se oligosacharidů, které jsou nestravitelné a způsobují nadýmání. To beru. Takže máčím na 2-4 hodiny od rána. Propláchnu a postavím na plotnu.

>> Přidáme bobkový list a sůl po přivedení k varu. Tak to dělám a nevidím problém. Pomalu ne úplně zakryté poklicí vaříme do poloměkka. Mezitím si připravíme na sádle nebo slanině cibulovou jíšku. Cibulku pěkně do zlatava a mouky postačí na 1/4 kila čočky s minimem vody jen lžička. Taky si připravíme nudličky julienne z mrkve.

>> Do zpola uvařené čočky přidáme utřený česnek, mrkev, promícháme a zahustíme jíškou. A opět pomalu dovaříme. Nakonec ochutíme troškou cukru, pepřem a octem. Já už téměř výhradně jablečným nebo bylinkovým Kand.

 

vařená čočka…

01-vařená čočka

 

cibulová jíška…

02-cibulová jíška

 

hotová čočka a oblíbený ocet…

03-hotová čočka a ocet

 

Vinná klobása

>> Musím přiznat, že ji příliš v oblibě nemám. Právě dík tomu vínu v mase, které se rozleželo a dává jakousi mně dost nepříjemnou příchuť. Každopádně jednou za čas nevadí. Obsáhlejší popis jsem dával už sem.

>> Úprav je dost. Používám tu nejjednodušší – obalím v mouce, polohrubé a na sádle nebo oleji v dostatečné vrstvě pomalu opékám pod poklicí. To aby se opravdu propekla v celé struktuře. Tady, alespoň dle mého názoru neplatí to, co pro klobásky čerstvé z hrubě mletého masa. Ty připravuji spíše jako steak. Jen dostatečně propečené, aby zůstaly šťavnaté.

 

vinná klobása v mouce…

04-vinná klobása

 

opékaná klbáska…

05-vinná klobása pečená

 

a servis…

07-novoroční čočka s vinnou klobásou a okurkou

 

nebo čočka s vajíčkem…

08-novoroční čočka s vajíčkem

 

nebo klobáska s bramborem a tatarkou…

vinná s brambory

 

nebo klobása klasická, česneková, uzená, tady jsem přišel na zajímavou fintu, položím do kastrolku s nepřilnavým dnem, hořák na minimum a poklička, pomalu se propéká jako třeba jitrnice a je ve výsledku jiná než buřt na pánvi naprudko…

čočka nakyselo,uzená klobáska

 

Jde to prostě všelijak.

 

MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Novoroční čočka na kyselo s vinnou klobáskou
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

2 komentáře to “Novoroční čočka na kyselo s vinnou klobáskou”

  • Petra C. says:

    Jak to děláš, že je tvoje klobáska tak krásná?! Já ji tedy obaluji v hladké mouce, ale to asi takovou roli nehraje. Mně se vždycky ten tvar rozjede, vyboulí,… ač také mám spíchnuto špejlí, dokonce křížem. Co dělám špatně?

    • Moje Dobroty says:

      To mně taky, ale je to podle přípravy. Mouka vážně roli nehraje žádnou. Nesmí to být na začátku příliš stažené. Nejdříve ji vykoupu ve studené vodě, stčím jak sama chce, osuším a obalím. A hlavně mírnější teplotu. Jako u jitrnice. Spíše pomau a pod poklicí nechat zvolna opékat.

Komentáře