Novoroční čočka na kyselo s vinnou klobáskou
Jak jsem před rokem byl k dodání receptu na novoroční čočku musel být vyzván, tak už letos činím se sám, rád a dobrovolně. Nejen proto, že čočka k novoročnímu obědu je prostě tradiční, ale hlavně jsem na ni měl chuť. Nemalou a to dík kamarádce Páje, která mne mezi svátky inspirovala. Že prý ji budou doma mít s vinnou klobásou. Já myslel že ta patří spíše na vánoční stůl, ale proč ne. Zaujala mne. Takže do toho.
Suroviny
– 250g čočka
– 150g cibule
– 100g mrkev
– 1ks stroužek česneku
– 1PL jíška
– vinná klobáska
– ocet a cukr
– sůl a pepř
Příprava
>> Začnu pozměněným vlastním názorem. Nikdy čočku příliš nemáčím a občas zírám nad radami k její přípravě. Prý se nemá solit dokud není uvařená doměkka. Protože se pak už neuvaří. ??? Nesmysl. Naopak máčet se má a vařit pak v jiné vodě. Zbaví se oligosacharidů, které jsou nestravitelné a způsobují nadýmání. To beru. Takže máčím na 2-4 hodiny od rána. Propláchnu a postavím na plotnu.
>> Přidáme bobkový list a sůl po přivedení k varu. Tak to dělám a nevidím problém. Pomalu ne úplně zakryté poklicí vaříme do poloměkka. Mezitím si připravíme na sádle nebo slanině cibulovou jíšku. Cibulku pěkně do zlatava a mouky postačí na 1/4 kila čočky s minimem vody jen lžička. Taky si připravíme nudličky julienne z mrkve.
>> Do zpola uvařené čočky přidáme utřený česnek, mrkev, promícháme a zahustíme jíškou. A opět pomalu dovaříme. Nakonec ochutíme troškou cukru, pepřem a octem. Já už téměř výhradně jablečným nebo bylinkovým Kand.
vařená čočka…
cibulová jíška…
hotová čočka a oblíbený ocet…
Vinná klobása
>> Musím přiznat, že ji příliš v oblibě nemám. Právě dík tomu vínu v mase, které se rozleželo a dává jakousi mně dost nepříjemnou příchuť. Každopádně jednou za čas nevadí. Obsáhlejší popis jsem dával už sem.
>> Úprav je dost. Používám tu nejjednodušší – obalím v mouce, polohrubé a na sádle nebo oleji v dostatečné vrstvě pomalu opékám pod poklicí. To aby se opravdu propekla v celé struktuře. Tady, alespoň dle mého názoru neplatí to, co pro klobásky čerstvé z hrubě mletého masa. Ty připravuji spíše jako steak. Jen dostatečně propečené, aby zůstaly šťavnaté.
vinná klobása v mouce…
opékaná klbáska…
a servis…
nebo čočka s vajíčkem…
nebo klobáska s bramborem a tatarkou…
nebo klobása klasická, česneková, uzená, tady jsem přišel na zajímavou fintu, položím do kastrolku s nepřilnavým dnem, hořák na minimum a poklička, pomalu se propéká jako třeba jitrnice a je ve výsledku jiná než buřt na pánvi naprudko…
Jde to prostě všelijak.
MDMP






Jak to děláš, že je tvoje klobáska tak krásná?! Já ji tedy obaluji v hladké mouce, ale to asi takovou roli nehraje. Mně se vždycky ten tvar rozjede, vyboulí,… ač také mám spíchnuto špejlí, dokonce křížem. Co dělám špatně?
To mně taky, ale je to podle přípravy. Mouka vážně roli nehraje žádnou. Nesmí to být na začátku příliš stažené. Nejdříve ji vykoupu ve studené vodě, stčím jak sama chce, osuším a obalím. A hlavně mírnější teplotu. Jako u jitrnice. Spíše pomau a pod poklicí nechat zvolna opékat.