Novoroční zelnice s hříbky – veganská
Tak jak slíbeno, dnes konečně i doplněno. Novoroční zelnice je u mne už léta letoucí tradiční. Dle staré zvyklosti a zkušenosti. Že totiž ráno po silvestrovském veselí není nad záchranáře v podobě zelné polévky podobné známé valašské Kyselici. Mělo by v ní být hodně kyselosti z poctivého zelí, dost brambor a nezanedbatelně sušených hříbků i poctivé uzené valašské klobásky. Jenže letos se trochu nezadařilo. Klobásu jsem jaksi pozapoměl sehnat a tak připravil polévku i pro kolegyni Petru. Veganku. A naštěstí ke vší spokojenosti. I když..??..
Z čeho to teda bylo
– 500g zelí
– 150g cibule
– 200g brambory
– 3PL sušené hříbky
– 1PL sušená zelenina
– 1PL paprika mletá sladká
– 2PL jíška
– 1dl smetana a sójové mléko
– paprička
– sůl, pepř, kmín
A co s tím vším
Sepisovat tady zas a znova nějaký podrobný postup je asi už zbytečné. Takže jen v bodech prosím pěkně.
>> Cibulový základ. To je jasné. Tentokráte na oleji, slunečnicovém. Na zlatavou cibulku nasypeme kmín a mletou papriku, zalijeme trochou vody a přidáme zelí i s vodou. Zalijeme vroucí vodou na obsah asi 1,5 litru.
Můj táta když tohle připravoval, nandal vody klidně půl litr a to pak teda byla síla.
>> Necháme půl hodinky, ale i déle vařit. To podle tvrdosti zelí. Některé se opravdu vaří více než hodinu. Namočíme si do studené vody sušené hříbky a já tentokrát přidal stejné množství sušené kořenové zeleniny s cibulí.
Sušenou zeleninku jsem už doporučoval nejednou a dnes používám jen tuto uvedenou tady.
>> Do vroucí polévky přidáme máčené houby a zeleninku, jemně posekanou papričku a po opětovném přivedení k varu i jíšku. Samozřejmě na oleji, když jde o veganský pokrm. No a necháme pomalu probublávat další půlhodinu. Brambory si uvaříme zvlášť a přidáme deset minut řed koncem.
Smetana na zjemnění která do kyselice nepatří stejně jako jíška a jež si obé neodpustím, musí být tentokráte nahrazena sójovým, nebo kokosovým mlékem. Ač s mléčnými výrobky nemají pranic společného a připadají mi dost nechutné, ve výsledku nejen že nevadí, ale v podstatě nepoznáte rozdíl. No a co se zahuštění týče, abychom byli opravdu velmi moderní, lze použít hrašku, nebo kašičku z vařené a rozmixované cizrny.
novoroční zelnice s hříbky a domácím chlebem…
Ještě připomínka k tomu i když na začátku. Hned dvě polévky Petra ode mne ochutnala v tomto týdnu. A protože krkonošské Kyselo bylo pro ni novinkou, zajímalo mne jak a co by si vybrala raději. A světe div se, zelnice to vyhrála na celé čáře. Pro mne překvapení, protože osobní volby mám nastavené trochu jinak.
MDMP






zelnacka bez klobasy je jako obalit na vidensky rizek, misto teleciho, sojovy „maso“, bacha na to, jak na novy rok tak po cely rok :)))