Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Novoroční zelnice s hříbky – veganská

veganská zelniceTak jak slíbeno, dnes konečně i doplněno. Novoroční zelnice je u mne už léta letoucí tradiční. Dle staré zvyklosti a zkušenosti. Že totiž ráno po silvestrovském veselí není nad záchranáře v podobě zelné polévky podobné známé valašské Kyselici. Mělo by v ní být hodně kyselosti z poctivého zelí, dost brambor a nezanedbatelně sušených hříbků i poctivé uzené valašské klobásky. Jenže letos se trochu nezadařilo. Klobásu jsem jaksi pozapoměl sehnat a tak připravil polévku i pro kolegyni Petru. Veganku. A naštěstí ke vší spokojenosti. I když..??..

 

Z čeho to teda bylo

– 500g zelí
– 150g cibule
– 200g brambory
– 3PL sušené hříbky
– 1PL sušená zelenina
– 1PL paprika mletá sladká
– 2PL jíška
– 1dl smetana a sójové mléko
– paprička
– sůl, pepř, kmín

 

A co s tím vším

Sepisovat tady zas a znova nějaký podrobný postup je asi už zbytečné. Takže jen v bodech prosím pěkně.

>> Cibulový základ. To je jasné. Tentokráte na oleji, slunečnicovém. Na zlatavou cibulku nasypeme kmín a mletou papriku, zalijeme trochou vody a přidáme zelí i s vodou. Zalijeme vroucí vodou na obsah asi 1,5 litru.

 

Můj táta když tohle připravoval, nandal vody klidně půl litr a to pak teda byla síla.

 

>> Necháme půl hodinky, ale i déle vařit. To podle tvrdosti zelí. Některé se opravdu vaří více než hodinu. Namočíme si do studené vody sušené hříbky a já tentokrát přidal stejné množství sušené kořenové zeleniny s cibulí.

 

Sušenou zeleninku jsem už doporučoval nejednou a dnes používám jen tuto uvedenou tady.

 

>> Do vroucí polévky přidáme máčené houby a zeleninku, jemně posekanou papričku a po opětovném přivedení k varu i jíšku. Samozřejmě na oleji, když jde o veganský pokrm. No a necháme pomalu probublávat další půlhodinu. Brambory si uvaříme zvlášť a přidáme deset minut řed koncem.

 

Smetana na zjemnění která do kyselice nepatří stejně jako jíška a jež si obé neodpustím, musí být tentokráte nahrazena sójovým, nebo kokosovým mlékem. Ač s mléčnými výrobky nemají pranic společného a připadají mi dost nechutné, ve výsledku nejen že nevadí, ale v podstatě nepoznáte rozdíl. No a co se zahuštění týče, abychom byli opravdu velmi moderní, lze použít hrašku, nebo kašičku z vařené a rozmixované cizrny.

 

novoroční zelnice s hříbky a domácím chlebem…

veganská zelnice a domácí chléb

 

Ještě připomínka k tomu i když na začátku. Hned dvě polévky Petra ode mne ochutnala v tomto týdnu. A protože krkonošské Kyselo bylo pro ni novinkou, zajímalo mne jak a co by si vybrala raději. A světe div se, zelnice to vyhrála na celé čáře. Pro mne překvapení, protože osobní volby mám nastavené trochu jinak.

MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Novoroční zelnice s hříbky – veganská
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

One Response to “Novoroční zelnice s hříbky – veganská”

  • l0l says:

    zelnacka bez klobasy je jako obalit na vidensky rizek, misto teleciho, sojovy „maso“, bacha na to, jak na novy rok tak po cely rok :)))

Leave a Reply for l0l