Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Nářez z telecího hrudí se žemlovou nádivkou

22-Nářez z telecího hrudí se žemlovou nádivkouA hráškovým pyré. Z mrazáku abyste věděli! Myslím to pyré. Velmi zřídka chválím mražené polotovary. Ovšem balíček od Dione, hráškový krém, je opravdu výjimečně dobrý. Nedávno jsem jej koupil a ochutnal jako polévku. Hned mi ale bylo jasné, že krém bude pod maso na talíři skvělý a na pohled nádherný.

Za tento oběd mohu s klidem poděkovat Divadlu pod Palmovkou v Praze. No vážně. Byl jsem vyzvednout vstupenky na Sex noci svatojánské a při odchodu zahlédnul řeznictví naproti. Když jsem uvnitř objevil to nejmladší telecí jaké si jen dovedete představit, nemohl jsem odolat. Hrudí za 99 ! A také selečí, ale o tom potom…

 

 

Nářez z telecího hrudí se žemlovou nádivkou

Recept je plný chyb v přípravě, úpravě i výsledku. Ovšem i tak výborný oběd. Tím hlavním problémem je právě mladé telecí. Sundat z kosti plát nepříliš fajnového masa byla chyba převeliká a to i popíšu v jednom jídle navíc. Na konci. Hlavní potíž tkví v blanitosti masa a hlavně už dost výrazným hrubým vrstvám klihovitých blan (jinak to nazvat neumím), mezi takříkajíc plátečky čisté svaloviny. Níže na fotce popíši a je to skvěle vidět.

 

Příprava opět v obrázcích

A tentokráte souhrnných. Protože moje úložiště na webu není bez omezení. Časem možná ano. Budu muset zainvestovat. Ale to záleží na vás. Pokud budu mít stále sledovanost jako nyní, tedy v průměru 5500 zobrazení týdně, rád upravím typ účtu. Klikejte na reklamu prosím. Ta mi vydělává na provoz. Je to sice šul nul, ale postačující…

 

1/ Slaninku vypečeme lehce dokřupava, přidáme kousem másla a dobře v tom promícháme kostičky polosušené housky. Já tentokráte toustový chléb. Dva plátky…

91-slanina_postcard

 

2/ Sesypeme do mísy a k chladné přidáme po lžíci krájeného pórku, jarní cibulky, petrželky, řapíku, stroužek česneku, žloutek, sůl, pepř, muškátový oříšek…

92-nádivka žemle_postcard

 

3/ Promícháme a přidáme sníh z bílku. Můžou být i dva. Pro obměny doporučím například na prášek strouhaný Gran Moravia, kousky ančoviček, namísto česneku kusy toho medvědího, smaženou cibulku…

93-nádivka koření_postcard

 

4/ Plát masa, u mne po 14. dnech ve vakuu s oliváčem, česnekem a lístkem vavřínu poklademe směsí a nepřeháníme to. Co se nevejde, šoupněte do formičky a upečeme extra, nebo…

94-maso z vakua_postcard

 

5/ Takto necháme plavat v připravovaném vývaru. Roládku zamotáme do fólie na tři vrstvy, zavážeme konce a vložíme jako knedlík do pekáče s vroucí vodou. Ztlumíme a pomalu pod poklicí táhneme až 1,5 hodiny. Jak jsem si myslel, zamotat do provázku ještě před fólií by nebylo od věci. Nakonec ale bylo, páč by obsah i přes ten prostě vytekl…

95-roládka ve fólii_postcard

 

6/ A tady je vidět ten hlavní průser. Malý blanitý kousek masa, navíc pod tlakem parádně nabývající nádivky prostě nevydržel a stáhnul se. Ve výsledku to bylo moc dobré, ale jaksi nevydařené co do tvaru. Ve struktuře pak vidíte bílé vrstvičky zmíněných blan, které to způsobily. Každopádně, lehce prochladlou roládku velmi pomalu opečeme na másle do zlatavé barvy a servírujem…

96-opékačka roládka_postcard

 

7/ Je mi líto, že už nemohu nechat toto ochutnat tátovi. Na svou nádivku byl docela pyšný a já jsem si jist, že ji překonávám. Každopádně, kdybych se na to celé vykašlal a v troubě pomalu a doměkka upekl jan takto kusy původního hrudí s tou vrstvou masa, udělal bych lépe. Tohle totiž bylo bezkonkurenční a uzená vepřová se mohou s ostudou schvat do najzazší díry spíže…

02-pečená žebírka z hrudí

 

Zmínka nakonec

Pozorní si jistě povšimli, že do nádivky jsem zapoměl přidat smetanu. A víte co? Žádná škoda. Tak jak tady vydíte výsledek, byl skvělý i bez ní. A z toho vyplývá, že jistojistě není nutná. Jak jsem zmínil výše, opravdu moc chutná a vřele doporučuji jako jarní nádivku, jejíž čas se blíží. Ten kousek vařený ve vývaru byl překvapující. Prostě si to plavalo v už hodinu připravovaném vývaru z kuřecích skeletů lehce zakryté poklicí a já na povrch, z něj, nalil lžíci glancu :O

 

Suma sumárum

Telecí maso i v takto minimalistické a vlastně dosti odbyté úpravě je úžasná dobrota. Co se týče vizáže, měl bych nápad. Semlít ho. V plátu mletiny s naprosto stejným postupem by roláda byla sice úplně jiná, ale taky mnohem jedlejší. Páč to moje sice chutnalo, ale bylo poněkud kousavé. Žvejkací chcete li.

 

Ať tak či onak, ten obchod ještě navštívím a snad budou úpravy. Váš MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Nářez z telecího hrudí se žemlovou nádivkou
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Komentáře