Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Oběd narychlo a za málo peněz

krkovička pečená v pánvi11Krkovička pečená v pánvi, kadeřávek se šalotkou, šťouchačky s ničím. Jojo, je to tak, maso dá se péci i v pánvi, bez trouby. A šťouchané brambory nemusí přetékat sádlem. Každopádně je toto další kousek do sbírky k nedávnému nápadu paní Hany.

Jak za levno luxusně pojíst

Přestože by to mohlo vypadat, že nejím horší vepřové než z dokonalého chovu, vybrané a kvalitně stařené maso z Přeštíků, je tomu spíše naopak. Páč mne život naučil. Mít přehled a být skromný. Takže si buďte jisti mým stálým průběžným přehledem o cenách, a to i těch akčních, v různých obchodech v okolí mého bydliště. Ne že bych pak navštěvoval vybrané s cílem urvat nejlevnější kus žvance. Prostě jen například cestu z práce přizpůsobím zmíněným vědomostem, stejně jako jídelníček. A to je hlavní rada pro dnešek.

 

Nenakupujte zbrkle

Já nechodím do obchodu pro něco k jídlu. Jdu pro konkrétní zboží použitelné do předem vymyšleného jídelníčku. Tedy, ne že bych nějakým kompletně sestaveným vládnul. Jen mám jakousi představu dík těm cenám o kterých průběžně vím. No prostě, jedno navazuje na druhé.

 

Uf, to je ale keců, tak už vaření

>> Takže maso, krkovice s kostí, Zeman maso-uzeniny, akční cena 69,90. Popravdě skoro podezřelá. Mám ale dobrou zkušenost s těmi prodejnami a až na maličkosti tam nakupuji opravdu rád. Popravdě jsou jednou ze dvou firem, kde jsem ochoten koupit předem namleté maso.

 

krkovička pečená v pánvi03

 

>> Pečení na pánvi je velice jednoduchá záležitost. Překvapuje pak, jak často na něj zapomínáme. Troubu rozpálit stojí docela dost peněz. Pánev na plynu, nebo dokonce indukci je haléřová položka. A my přece šetříme. Takže na pánev po oříšku sádla a másla (Hery), na to lehounce naklepaný kořeněný plátek masa.

 

krkovička pečená v pánvi05

 

>> Opékáme zprudka minutu každou stranu. Pak, pod poklicí, na velmi mírném plameni, nebo indukci, stupeň 3, 10 minut z každé strany. A mezitím přílohy. Kadeřávek, neboli kadeřavá kapusta, je nudná brnkačka. Pokrájenou 5 minut vaříme ve slané vodě, slijeme a zchladíme studenou. V téže vodě pak uvaříme brambory.

 

krkovička pečená v pánvi07

 

>> K masu na poslední 3 minutky přidáme klínky pokrájené šalotky. Ne že by nešla použít klasická žlutá cibule, ale občas investujte. Je dražší, v Albertu jsou však ceny přijatelné. Kvalita už ne tolik, ovšem dá se to přebrat. Konec, odstavíme pánev a přidáme pod poklici kadeřávek. Aby se už jen prohřál, ale ne vařil.

 

krkovička pečená v pánvi08

 

>> Brambory ušťoucháme. Já na začátku zmínil, že šťouchačky s ničím. To je ale o kvalitě brambor. A tady už nehraje roli cena. Tedy ne příliš. Dobré brambory v supermarketu? Jak kdy. Jenže ne nutně lepší u farmářů. A protože dnes všechny obchody berou ve velkém z velkoskladu, jen těžko si uděláte výběr na delší dobu.

 

krkovička pečená v pánvi09

 

Takže suma sumárum

1/ Věřte mi, parádní jídlo podobné pečeni a přitom do pětadvaceti minut z pánve. Takto se vaří, není li peněz nazbyt a přesto chceme cosi onačejšího. To jde nějaké pomalé pečení při 90°C do pryč.

2/ Nápad na nějaké ty recepty s ohledem k výdajům těch, kteří nemají peněz nazbyt mi připoměla Hanka Kučerová, jíž za to dík. Zbytečně sem dávám skoro výhradně už jen to zajímavější.

3/ Fotky si posuďte sami. Já jsem zlehýnka spokojen. Protože to co vidíte, je od třetí z ruky a bez úprav fotoshopem. Což považuji za úspěch. Jen ta světla v kuchyni jsou tragédie.

 

No a dobrou chuť. Jo, ten druhý řízek bude, jak jinak, smažený 😀 MDPM

 

Sdílejte...

Komentáře