Oběd narychlo a za málo peněz
Krkovička pečená v pánvi, kadeřávek se šalotkou, šťouchačky s ničím. Jojo, je to tak, maso dá se péci i v pánvi, bez trouby. A šťouchané brambory nemusí přetékat sádlem. Každopádně je toto další kousek do sbírky k nedávnému nápadu paní Hany.
Jak za levno luxusně pojíst
Přestože by to mohlo vypadat, že nejím horší vepřové než z dokonalého chovu, vybrané a kvalitně stařené maso z Přeštíků, je tomu spíše naopak. Páč mne život naučil. Mít přehled a být skromný. Takže si buďte jisti mým stálým průběžným přehledem o cenách, a to i těch akčních, v různých obchodech v okolí mého bydliště. Ne že bych pak navštěvoval vybrané s cílem urvat nejlevnější kus žvance. Prostě jen například cestu z práce přizpůsobím zmíněným vědomostem, stejně jako jídelníček. A to je hlavní rada pro dnešek.
Nenakupujte zbrkle
Já nechodím do obchodu pro něco k jídlu. Jdu pro konkrétní zboží použitelné do předem vymyšleného jídelníčku. Tedy, ne že bych nějakým kompletně sestaveným vládnul. Jen mám jakousi představu dík těm cenám o kterých průběžně vím. No prostě, jedno navazuje na druhé.
Uf, to je ale keců, tak už vaření
>> Takže maso, krkovice s kostí, Zeman maso-uzeniny, akční cena 69,90. Popravdě skoro podezřelá. Mám ale dobrou zkušenost s těmi prodejnami a až na maličkosti tam nakupuji opravdu rád. Popravdě jsou jednou ze dvou firem, kde jsem ochoten koupit předem namleté maso.
>> Pečení na pánvi je velice jednoduchá záležitost. Překvapuje pak, jak často na něj zapomínáme. Troubu rozpálit stojí docela dost peněz. Pánev na plynu, nebo dokonce indukci je haléřová položka. A my přece šetříme. Takže na pánev po oříšku sádla a másla (Hery), na to lehounce naklepaný kořeněný plátek masa.
>> Opékáme zprudka minutu každou stranu. Pak, pod poklicí, na velmi mírném plameni, nebo indukci, stupeň 3, 10 minut z každé strany. A mezitím přílohy. Kadeřávek, neboli kadeřavá kapusta, je nudná brnkačka. Pokrájenou 5 minut vaříme ve slané vodě, slijeme a zchladíme studenou. V téže vodě pak uvaříme brambory.
>> K masu na poslední 3 minutky přidáme klínky pokrájené šalotky. Ne že by nešla použít klasická žlutá cibule, ale občas investujte. Je dražší, v Albertu jsou však ceny přijatelné. Kvalita už ne tolik, ovšem dá se to přebrat. Konec, odstavíme pánev a přidáme pod poklici kadeřávek. Aby se už jen prohřál, ale ne vařil.
>> Brambory ušťoucháme. Já na začátku zmínil, že šťouchačky s ničím. To je ale o kvalitě brambor. A tady už nehraje roli cena. Tedy ne příliš. Dobré brambory v supermarketu? Jak kdy. Jenže ne nutně lepší u farmářů. A protože dnes všechny obchody berou ve velkém z velkoskladu, jen těžko si uděláte výběr na delší dobu.
Takže suma sumárum
1/ Věřte mi, parádní jídlo podobné pečeni a přitom do pětadvaceti minut z pánve. Takto se vaří, není li peněz nazbyt a přesto chceme cosi onačejšího. To jde nějaké pomalé pečení při 90°C do pryč.
2/ Nápad na nějaké ty recepty s ohledem k výdajům těch, kteří nemají peněz nazbyt mi připoměla Hanka Kučerová, jíž za to dík. Zbytečně sem dávám skoro výhradně už jen to zajímavější.
3/ Fotky si posuďte sami. Já jsem zlehýnka spokojen. Protože to co vidíte, je od třetí z ruky a bez úprav fotoshopem. Což považuji za úspěch. Jen ta světla v kuchyni jsou tragédie.
No a dobrou chuť. Jo, ten druhý řízek bude, jak jinak, smažený 😀 MDPM