Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Okurky kvašáky – tradiční letní osvěžení

Okurky kvašáky - tradiční letní osvěžení02 aneb, jak jsem nakoupil tak prodávám. No jo no. Léta jsem je nedělal a když jsem se o přípravu pokusil loni a předloni, tak mi stejně jako na podzim zelí všecko shnilo. Rezignovaně jsem tedy letos místo do vlastní paměti nahlédnul do té elektronické webové a našel si tradiční postup. Pro začátek jen poloviční (co kdyby) a bohužel bez listí. Kde ho v Praze narychlo sehnat? A víte co? Podařilo se. Konečně. Do prvního jsem se zakousnul po devíti dnech s takovou vehemencí, že mi šťáva vystříkla rovnou do nosu a já frkal jako kůň. Nicméně dobrota to je 🙂

 

 

Recept z webu slovo od slova

 

Domácí kvašáky

Klasický recept na kvašené okurky. Rozpis na sklenici o objemu 3 l:

 

2 kg větších okurek

2 l vody

60-70 g soli

8 ks višňových listů

8 ks vinných listů

5 ks kuliček pepře

5 ks kuliček nového koření

2 ks bobkových listů

1 ks křenu

2 snítky kopru

 

 

1. Do hrnce nalijeme vodu, do které hodíme sůl, bobkový list, nové koření a pepř, necháme projít varem

2. Do třílitrové sklenice skládáme vidličkou propíchané okurky a prokládáme je listy višní, vína, koprem a na kolečka nakrájeným křenem

3. Láhev zalijeme teplým (ne vařícím!) nálevem

4. Skleněnou nádobu zaděláme igelitem a zafixujeme gumičkou

5. Necháme 8-9 dní v teple kvasit

 

 

Doporučení:

Jakmile mají kvašáky správnou chuť, zastavíme proces kvašení tak, že je uskladníme v chladnu a temnu.

 

Poznámka:

Okurky musí býti potopené v nálevu, jinak se vám rozloží (rozblebtnou) a nebudou k jídlu!

100222kvasaky-kvasene-okurky-net

 

 

Vlastní doporučení

1/ Nevím jestli snad listí či co, ale není to vono. Ne že by nechutnaly. Jsou dobré, nepřesolené jako ty šmejdy z obchodu a neskutečně šťavnaté. Jenže! Přemýšlel jsem jak nejlépe je popsat. Představte si rozdíl mezi vodou perlivou a neperlivou. Naprosto stejné u těch okurek. Prostě jim chybí ta jiskra. Jistá pikantnost kterou bublinková voda dokáže tak osvěžit a doslova vybudit smysly. Tak jsem je znával od dědy, který bohužel dával příliš mnoho česneku.

2/ Ten česnek. Stroužek na sklenici a dost. To tam prostě patří. Je fakt dobrej.

3/ Trpělivost. Romanko! Já první kousek ochutnal až devátý den a jsou jen téměř hotové. Jak uvidíte na obrázku níže v řezu není ještě okurka tak úplně prosáklá nálevem. Asi je příště více propíchám.

4/ Hygiena. Na to pozor. Ani netušíte jak snadno se na povrchu vytvoří plíseň, která pokud jediná okurka čouhá z nálevu se velice rychle rozleze po všech. Tedy čistá sklenice, ruce, okurky natěsnat ať nemají tendenci plavat a zalít dost nad povrch té poslední. Naopak na zákal který se vytvoří moc nehleďte. Patří tam a okurku si před nakousnutím opláchnete.

5/ Můj postup. Při dodržení výše popsaného jsem okurky zalil vlažným nálevem a přikryl potravinářskou fólií. Jen namačkal kolem hrdla a části sklenice a udělal jedinou dirku jehlou. Vlastní kvašení je dost rychlé a poznáte ho snadno. Vytvoří se pěna, která trochu přeteče. Jakmile spadne je vlastně konec. Hotovo. Já sebral zbytky i s lehkou plísní ve formě škraloupu, dolil malinko převařené vody, zavíčkoval a nechal odpočívat. To už si okurky jen klidně nasávají lák do celé struktury a stávají se fajnovými.

6/ Opět trpělivost. Podle dnešní zkoušky bych to viděl na 10 dnů v pokojové teplotě a nejméně 3 v lednici, nebo sklepě.

7/ 25.7.2013 – Dole oprava. 100g soli a 13 dnů v pokojové teplotě.

 

Proč ten salám společně s kvašáčkem? To je totiž prosím pěkně FUET. Španělská specialita a podle mé chuti nejlepší salám na světě. No a s okurkou je prostě dokonalý. Tak proto 🙂

Okurky kvašáky - tradiční letní osvěžení03

 

Fuetu není nikdy dost 🙂

Okurky kvašáky - tradiční letní osvěžení04

 

 

Oprava

80g soli na 2 litry vody
14 dnů v pokojové teplotě a pak lednice

 

Dvanáctý den už vypadají mnohem lépe a takto ve formě lehkého předkrmu dokonale…

předkrm - kvašáky,fuet,papriková pasta

 

Den čtrnáctý a kvašáčky jsou v plné formě. Perfektní tuhá slupka, dokonalá dužina…

kvašáky14_03

 

2.8.2014 – letošní kvašáky jsou obzvláště vypečené 😀

Kvašáky, nebo také močáky jak by poznamenala paní redaktorka Romana která mými texty oblažuje čtenáře Chrudimského a ještě snad dalšího deníku, se mně opravdu daří. Takže letošní várka a další rady.

 

>> Vřele doporučuji dbát na to, aby byly opravdu ponořené. Stejně tak aby byly opravdu nepoškozené na povrchu. Pokud se některý chudáček dostane nad hladinu a je navíc odřený či potlučený, pak tyto části po mnou vřele doporučených 14.dnech kvašení nemilosrdně odstraňte.

>> Skladování – nejlépe v lednici zalité lehce vodou naředěným a přepasírovaným (přes utěrku) nálevem který necháme hodinu odstát a pak opatrně slijeme bez usazeniny na dně. V lednici vydrží až do ledna pokud nejste jako já – tedy nenažranci. Já je krájím podélně napůl. Lépe se naskládají do pixle.

 

komplet v jednom obrázku – zbytek na FB v albu, hledejte, je to snadné…

Kvašáky 2014_postcard

 

Mimochodem, už jste si udělali náš O2 TQ test? Stojí za vyzkoušení. To mi veřte. Já jen smutných 123. Omluvou mi budiž fakt, že jsem radil kamarádovi v průběhu…

 

Stále váš MDMP

Shrnutí
recipe image
Název
kvašáky
Datum vystavení
Hodnocení
2.51star1star1stargraygray Based on 6 Review(s)
Sdílejte...

6 komentářů to “Okurky kvašáky – tradiční letní osvěžení”

  • Moje Dobroty says:

    Tak a teď nemohu odolat a přidávám připomínku sám.
    Protože se mi se mi krom jiných objevila poznámka na FB od paní Kubesové, musím alespoň nahodit odkaz. To je totiž jak se zdá opravdová znalkyně (šmarjá to je blbý slovo:) No prostě umí.
    Takže tady.
    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=575909512467515&set=a.170873552971115.41094.170862382972232&type=1&theater&notif_t=photo_comment

  • Hannah12 says:

    Pavle, jsem ráda, že se Ti letos kvašáky povedly.

    Je opravdu třeba dbát na hygienu (ty jo, to zní blbě). 🙂
    Pořádně omýt okurky, pořádně umýt sklinku a listoví, které přidáváš…
    a to množství soli je opravdu těch 100g na 2 litry vody.
    Já používám listy černého rybízu od souseda ze zahrady a dávám asi poměrně dost česneku a málo křenu, nebo jen křenové listy, když se mi podaří dojet pro ně ke tchýni.
    Nechávám stát v kuchyni klidně i 14 dnů a více…prostě podle toho, až se mi kvašáky zdají být akorát a pak je vrazím do ledničky.
    Při letních vedrech je to velmi osvěžující pochoutka a když se při grilovačce přecpeš masem, tak spolehlivě urychlí metabolismus. 🙂

  • Zuzka says:

    Dobrý den, udělala jsem dnes kvasary podle vašeho receptu. Mate 60-79 g soli. Dala jsem 64. A teď koukám, ze dole mate opravu na 80. Co je tedy správně? Achich! Zkazi se mi to? Udělala jsem 3l a 2l sklenici a teď se bojim, ze je to blbě….

    • Moje Dobroty says:

      Zdravím Zuzko. Nic není špatně. Více soli = kyselejší výsledek. Navíc můžete jen tak dosypat. Těch 40g na litr je už několikráte ověřené množství. Vy jste dala 32 a to není o moc méně. Takže klid a výdrž. Ne aby ste ujídala dříve 😀

      Jestli chcete pro příště, platí tohle na kvašáky ve vodě. Zelenina kvašená bez nálevu, to dáte 5% váhy zeleniny. Například ředkvičky. Maso do láku (brinování), opět 5% na množství vody. Tedy 50g na itr.

      Skvělá inspirace je tady: https://www.zkvaseno.cz/

Komentáře