Okurky kvašáky – tradiční letní osvěžení
Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'auto_sociable' not found or invalid function name in /home/users/pabloq/moje-dobroty.cz/web/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Shrnutí

Název
kvašáky
Datum vystavení
Hodnocení





Tak a teď nemohu odolat a přidávám připomínku sám.
Protože se mi se mi krom jiných objevila poznámka na FB od paní Kubesové, musím alespoň nahodit odkaz. To je totiž jak se zdá opravdová znalkyně (šmarjá to je blbý slovo:) No prostě umí.
Takže tady.
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=575909512467515&set=a.170873552971115.41094.170862382972232&type=1&theater¬if_t=photo_comment
Pavle, jsem ráda, že se Ti letos kvašáky povedly.
Je opravdu třeba dbát na hygienu (ty jo, to zní blbě). 🙂
Pořádně omýt okurky, pořádně umýt sklinku a listoví, které přidáváš…
a to množství soli je opravdu těch 100g na 2 litry vody.
Já používám listy černého rybízu od souseda ze zahrady a dávám asi poměrně dost česneku a málo křenu, nebo jen křenové listy, když se mi podaří dojet pro ně ke tchýni.
Nechávám stát v kuchyni klidně i 14 dnů a více…prostě podle toho, až se mi kvašáky zdají být akorát a pak je vrazím do ledničky.
Při letních vedrech je to velmi osvěžující pochoutka a když se při grilovačce přecpeš masem, tak spolehlivě urychlí metabolismus. 🙂
Dobrý den, udělala jsem dnes kvasary podle vašeho receptu. Mate 60-79 g soli. Dala jsem 64. A teď koukám, ze dole mate opravu na 80. Co je tedy správně? Achich! Zkazi se mi to? Udělala jsem 3l a 2l sklenici a teď se bojim, ze je to blbě….
Zdravím Zuzko. Nic není špatně. Více soli = kyselejší výsledek. Navíc můžete jen tak dosypat. Těch 40g na litr je už několikráte ověřené množství. Vy jste dala 32 a to není o moc méně. Takže klid a výdrž. Ne aby ste ujídala dříve 😀
Jestli chcete pro příště, platí tohle na kvašáky ve vodě. Zelenina kvašená bez nálevu, to dáte 5% váhy zeleniny. Například ředkvičky. Maso do láku (brinování), opět 5% na množství vody. Tedy 50g na itr.
Skvělá inspirace je tady: https://www.zkvaseno.cz/
Vynikající kvašáky, mňamky mňam. 80g soli na 2 litry vody, 14 dnů v pokojové teplotě a pak lednice, takhle jsem je dělala. A než jsem je dala do lednice, tak jsem přecedila nálev a opláchlé okurky jím zalila…. DOKONALÉ, letos jich udělám ani nevím kolik, ale více neý vloni. A díky za recept :).