Oliheň jako tempura, nebo kalamárové kroužky…
…v rádoby těstíčku a z mrazáku?
Že mořské potvory nemám příliš v oblibě je už o mně, myslím si, dostatečně známo. Že samozřejmě existují výjímky je asi logické a jasné. Že se ale do tohoto znovu zamiluju po tolika letech, jsem opravdu nečekal. Jak už jsem psal tady, přivezl mi kamarád několik pytlíků směsi na těstíčko, jež můžete znát běžně dík našim asijským podnikavcům v pohostinství. Většinou se jedná o kuřecí kousky v něm smažené a nasáklé tukem tak, že by šlo na tom co zbyde na talíři usmažit další porci. To je ale vlastnost toho typu těstíčka. Jen ti inteligenti by mohli použít ubrousek na odsání.
O kalamárových kroužcích v těstíčku jsem už nejednou psal. Ovšem dnes tato lahůdka dostala v mé kuchyni nový rozměr. Kdysi mne je naučila jíst kolegyně a kamarádka Zuzanka. Ta gumovitá věc v křupavém smaženém obalu mne zaujala a já si donedávna občas hotový balíček z mrazáku v supermarketu koupil. Spíše ale jen tak na ochutnání. Žádná vášeň. Pak jsem vyzkoušel i čerstvé kalamáry, jejichž čištění mne ovšem vážně nebaví. No a teď novinka.
Oliheň v těstíčku – tempura
Obecně dosti drahá záležitost jež, má li opravdu chutnat musí být čerstvá a maximálně leda tak chlazená. O mrazáku už ani nepřemýšlejme. Máte li to štěstí, pak se v nechutně průměrném Tesco hypermarketu nepříklad dočkáte čas od času možnosti čerstvou a perfektně připravenou tubu zakoupit. Za 299,- kč/kg. Mně tedy jediný kousek vyšel na 36,- korun. Ale! Ono to množství není málo ve výsledku. Čtetě dál.
tuba=oliheň – čistá, opracovaná, oni to takto nazvané nabízejí a je jasné o co jde…
Taže jak a co s tím
>> To čisté, bílé, gumové něco, pramálo připomínající jídlo nechejte několik minut máčet ve studené vodě. Vůně bude za ideálích podmínek lehce mořská a takřka neutrální. Vyjměte, pokrájejte na kroužky do půl centimetru. Dobře osušte v utěrce.
>> Já udělal chybu. Ovšem jen vzhledovou. Vám doporučuji: tak jak to je nasypejte do ideálně rýžové mouky, dobře obalte a hoďte do sítka. Protřepejte a vše šoupněte do těstíčka z hotové směsi. Voda na jeho přípravu má být opravdu ledová.
kroužky olihně v tempura těstíčku…
>> Pánev s nepříliš chuťově i vůní výrazným olejem už musí být rozpálená. Hodně. Protože jednotlivé kousky by se měly smažit sotva půlminutu z každé strany a musí plavat. Jako koblížky.
>> Připravte jen to co velmi ryche sníte. Jakmile začnou chladnout, není už chuť a konzistence právě ideální. Já vyzkoušel i znovu ohřát v oleji, ovšem byla to už ta nevábná guma. Na mikrovlnku rovnou zapomeňte.
Servis
>> Po vyjmutí z olejové lázně položte na ubrousek a nechejte odsát tuk. Podávejte se saláty a hlavně ochucenou majonézou.
>> Ještě k těstíčku a výsledné chuti. Směsí lze nakoupit nespočetné množství s opravdu neuvěřitelnými příchutěmi. Z toho vyplývá, že netřeba na talíři solit a podobně. Já například tu použitou musel promíchat 1:1 s běžnou hladkou pšeničnou moukou, protože byla dost slaná a hlavně hodně ostrá dík chilli prášku.
>> Majonéza – tohle je v podstatě dáno a škoda měnit. Dobrou hustou majonézu promícháme 1:1 s jogurtem a česnekem, nebo hodně ochutíme citrónovou šťávou a opět česnekem. Perfektní kombinace a důvod, proč na začátku netřeba oliheň jakkoliv kořenit.
oliheň jako tempura – naprosto skvělé smažené jídlo a dobrota k neuvěření…
Upřímně
Po těch letech co tohle jídlo znám, jsem se dík absolutní čerstvosti olihně ocitl ve zcela nové chuťové dimenzi. Normálně jsem doma hulákal nadšením a jediné na co myslel, bylo slovo i pocit: ještě! Chci ještě. Přitom docela nedávno jsem se rozhodl, že ty hotové mražené kousky už kupovat nebudu. Nejenže kalamáry byly opravdu hodně špatné, ale z těstíčka je spíš nechutná hmota z kdovíčeho, často páchnoucí velmi nekvalitním spáleným olejem.
zbude li vám připravená tempura a to bude skoro vždy, pak neváhejte – vmíchejte do těsta strouhaný brambor a připravte si normální placku, je opravdu dobrá, jiná, jen spíše to strouhané zahustěte než že uděláte jako já jakousi palačinku, méně těstíčka, dost brambor…
Olihěň jako tempura je neskutečná dobrota a při své jednoduchosti rozhodně zajímavá. Vyzkoušejte. Stejně tak kalamáry například. Klidně celé i s krunýřkem. Nikdy nezapomínejte na citrón a česnek. Na jogurt a kyselou zeleninku, nebo čerstvé listí.
6.6.2015 – další pokus a fotky
MDMP





