Opékaná játra z mladé jalovičky
Tohle nebude dlouhé a ani radostné. Játra nejsou příliš oblíbena v zemi české pokud to vnímám správně. No a navíc je právě toto příklad jak se nechat napálit řezníkem a jeho personálem. Bohužel.
Stavil jsem se do řeznictví pro dva kousky kuřecích prsíček o nichž budu psát hned příště. No a už na dveřích mne upoutala nabídka: jatýrka z mladé jalovice na minutky. Tak to teda jako jó. Musím ochutnat. Takže jsem ke kuřecímu přikoupil také dvě stehna, nějaké kostry na vývar a k tomu půlkilový kousek jater. A rychle s tím domů. Připravit k věčeři opékaná játra s bramborovou kaší.
Nejdříve to vaření – snadné a velmi tradiční
>> Z kousku jsem nakrojil 3 plátky a naklepal. Já to rád pokud se jedná kusy telecí, nebo vepřové. Pěkně přes mikrotenový sáček ať není všude krev a hlavně ať je nerozbiju. To stejné platí pro kuřecí prsa, která jsem rovnou připravil na druhý den.
>> Příprava bramborové kaše–pyré je postup obecně známý, takže dnes popis vynechám. Dva kousky jater jsem jen lehce osolil a opepřil a položil na pánev se zpěněným máslem a lžicí olivového oleje. Dvě minuty z každé strany a hotovo.
>> Na talíři jsem vše polil už známou cibulovou omáčkou. Tu mám v lednici často. Pod vrstvou tuku vydží ve sklenici byla li nalita opravdu horká několik dnů.
no a tady je výsledek, hezké což…
Teď ale ta stinná stránka
Paní prodavačka tvrdla, že jsou chuťově lepší než játra vepřová. A nekecala. Bohužel jen o té chuti. Ta neuvěřitelná spousta jemných šlach a žilek byla nesežvýkatelná! Absolutně. Vyhodil jsem polovinu a musel smutně uznat, že chuť by opravdu byla lepší. Jen ta konzistence. Takže propříště a popořadě.
Játra od kvality nejnižší
1/ Vepřová – pokud je dobře připravíme a očistíme, jsou na gril a minutky opravdu slušná.
2/ Telecí – lepší, ale drahá a málokdy k sehnání v opravdu slušné kvalitě.
3/ Krůtí, králičí, kuřecí – tady neuděláte chybu. Obzvláště ta krůtí jsou poměrně velká a tedy se s nimi dobře pracuje. Králičí jsou opravdu delikatesní.
4/ Husí – no nebudeme si nic namlouvat. Nejlepší a pokud jednou ochutnáte špičková foie gras, nebudete chtít jinak. Ovšem cena okolo 1000 korun za kilo není právě příznivá. A to píši o těch levnějších. Taky nezapomeňte na způsob chovu těch hus. Mně se to moc nelíbí, takže jsem tuto položku ze svého jídelníčku poodsunul.
MDMP
A víte co? K blbému jídlu blbá muzika. Tedy jak pro koho. Já se bavím nesmírně 😀





