Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Opékaná játra z mladé jalovičky

06-opékaná játraTohle nebude dlouhé a ani radostné. Játra nejsou příliš oblíbena v zemi české pokud to vnímám správně. No a navíc je právě toto příklad jak se nechat napálit řezníkem a jeho personálem. Bohužel.

Stavil jsem se do řeznictví pro dva kousky kuřecích prsíček o nichž budu psát hned příště. No a už na dveřích mne upoutala nabídka: jatýrka z mladé jalovice na minutky. Tak to teda jako jó. Musím ochutnat. Takže jsem ke kuřecímu přikoupil také dvě stehna, nějaké kostry na vývar a k tomu půlkilový kousek jater. A rychle s tím domů. Připravit k věčeři opékaná játra s bramborovou kaší.

 

 

Nejdříve to vaření – snadné a velmi tradiční

>> Z kousku jsem nakrojil 3 plátky a naklepal. Já to rád pokud se jedná kusy telecí, nebo vepřové. Pěkně přes mikrotenový sáček ať není všude krev a hlavně ať je nerozbiju. To stejné platí pro kuřecí prsa, která jsem rovnou připravil na druhý den.

 

02-játra plátky

 

>> Příprava bramborové kaše–pyré je postup obecně známý, takže dnes popis vynechám. Dva kousky jater jsem jen lehce osolil a opepřil a položil na pánev se zpěněným máslem a lžicí olivového oleje. Dvě minuty z každé strany a hotovo.

>> Na talíři jsem vše polil už známou cibulovou omáčkou. Tu mám v lednici často. Pod vrstvou tuku vydží ve sklenici byla li nalita opravdu horká několik dnů.

 

no a tady je výsledek, hezké což…

04-opékaná játra

 

 

Teď ale ta stinná stránka

Paní prodavačka tvrdla, že jsou chuťově lepší než játra vepřová. A nekecala. Bohužel jen o té chuti. Ta neuvěřitelná spousta jemných šlach a žilek byla nesežvýkatelná! Absolutně. Vyhodil jsem polovinu a musel smutně uznat, že chuť by opravdu byla lepší. Jen ta konzistence. Takže propříště a popořadě.

 

01-játra z mladé jalovice

 

Játra od kvality nejnižší

1/ Vepřová – pokud je dobře připravíme a očistíme, jsou na gril a minutky opravdu slušná.

2/ Telecí – lepší, ale drahá a málokdy k sehnání v opravdu slušné kvalitě.

3/ Krůtí, králičí, kuřecí – tady neuděláte chybu. Obzvláště ta krůtí jsou poměrně velká a tedy se s nimi dobře pracuje. Králičí jsou opravdu delikatesní.

4/ Husí – no nebudeme si nic namlouvat. Nejlepší a pokud jednou ochutnáte špičková foie gras, nebudete chtít jinak. Ovšem cena okolo 1000 korun za kilo není právě příznivá. A to píši o těch levnějších. Taky nezapomeňte na způsob chovu těch hus. Mně se to moc nelíbí, takže jsem tuto položku ze svého jídelníčku poodsunul.

 

MDMP

 

A víte co? K blbému jídlu blbá muzika. Tedy jak pro koho. Já se bavím nesmírně 😀

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Opékaná játra z mladé jalovičky
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Komentáře