Osmadvacátý chléb – pšenice a špalda
Co furt všichni máte s těma bublinama? Vždyť se na to nedá mazat máslo!
No jo, jenže chutný to je. Strašně moc. A tak si já nedám s tím chlebem pokoj a nedám! Tentokrát je to o ještě vydařenějším kousku a doplňku na pečení, který mohu vřele doporučit. Vyhlížel jsem jej v obchodě, jednom konkrétním, od prosince loňského roku. Takže níže obrázek a zde odkaz ke koupi. Jak vidíte, jedná se o kameninovou desku na pečení pizzy. Jak je asi jasné, chléb na ní půjde připravit také. Ostatně, níže už popis prvního pokusu a pozor! Konečně, poprvé řízeně, bubliny skoro takové, jaké je chci. Samozřejmě že ne jen dík tomu šutru. Protože hnětení je to podstatné. To se přece ví 😀
Těsto
– 225g kvásek
– 400ml voda
– 560g mouka – 280 pšenda+280 špalda
– 1čl sůl
– 1čl kmín drcený
– 1čl česnek granulky
Postup
>> Kvásek jsem tentokrát ubral, protože posledně v tom velkém množství byl aktivní až hrůza. Dnes tedy 100g mouka žitná celozrnná, 120g voda, 2 lžíce kvásek z lednice. 12 hodin při 22,5°C. Opět předvedl svou sílu a krásně vyskočil.
>> Opět nejdříve voda do kvásku, promícháno a do mouky. 280+280 gramů. 5 minut hákem v robotu, stupeň č.2, 30 minut odpočinek. Sůl, česnek, kmín, znovu 5 minut, 3 hodiny odpočinek. Páč jsem musel na nákup. Pro ten kámen.
>> Po příchodu přeloženo do velké mísy s olejem a hnětení velkou stěrkou. Poprvé, 30 minut odpočinek, podruhé, 30 minut odpočinek, potřetí, 30 minut odpočinek. Ven z mísy na pomoučený vál a ručně. Bez mouky to nesvedu, páč lepí. Ovšem těch 5 minut jsem si práci dal a vyplatilo se.
>> Každopádně tentokrát OK a do ošatky. V kuchyni stále 22,5°C. Chtěl jsem to na dýl, ale opět po dvou hodinách byla ošatka plná po okraj a nebylo se co divit. Prostě fajnový kvásek. Těsta 1,2kg, ošatka na jedno kilo. Lehce to překynulo a po vyklopení se rozteklo do obrovité šíře. Takže ve výsledku ten 33. centimetrový šutr byl akorát.
Kamenina
>> Za tu cenu už nic levnějšího neseženete. Za to ručím. A funguje. 30 minut v troubě rozehřátý na 250°C, opět jsem použil teflonovou podložku namísto papíru. Žádný velký výskok se nekonal, ale pěkných asi 11 centimetrů výšky na středu postačí. Samozřejmě voda na plech dole. 3 deci.
>> 15 minut na 250 + 30 minut na 200. Hotovo. S tím horkým kamenem včetně rámečku se nijak zvlášť dobře nemanipuluje při vytahování z trouby. Takže bych doporučil sázecí lopatku a chleba rovnou do trouby. Jinak ale spokojenost. Je dostatečně velký, i když obdélník 35×34 by byl lepší. Chléb z oválné ošatky na 1,2kg těsta už by mohl chtít přes okraj kruhu, pokud je těsto řídké. Každopádně pro mne na kiláčky akorát. Výsledný chléb vážil 1075 gramů.
Obrázky
Upečeno a spokojenost převeliká. Ta podložka pod mřížkou je zmíněný šutr. Nenápadná věcička vhodná pro nápadně kvalitní výsledky…
Nakrojeno – jak vidno, bubliny jsou všelijak rozložené a různě veliké. Pro mne hodně dobrý výsledek, i když na velké chlubení to zatím není. To co vídám u jiných na pečem pecen je opravdu velmi rozdílné…
Patečka – když jsem toto ukrojil a zahlédl díry jako v ementálu, propadl jsem takřka šílenému nadšení. To je skoro to vono. A jediná podmínka? Překládání, nebo chcete li, hnětení. Ano, je to v tom. A v trpělivosti >> níže…
Snídaně do práce. Toto je to nejmenší co si nosím k počítači a pak, postupně ukusuji od osmé až do půl jedenácté. Pomalu, ne příliš v pohodě, ale přeci jen. Klidně čtyři dny za sebou. K obědu mi pak stačí jen polévka a něco většího ne dříve, než v půl třetí…
Ať se vám to íbí nebo ne, příprava takto fajnového, nebo ještě lepšího chleba je jen a jenom o poctivosti, trpělivosti a času který mu věnujete. I když to pro umělce na pečem pecen tak asi nevypadá, tento recept vychází z Tyra chleba. Věnoval jsem se mu hodně. Vím jistě, že ne dost. Protože ten špičkový zabere klidně dva dny. A to se mi nechce. Ale…
Plánování
Napříště se musím rozhodnout. Jestli takříkajíc čistý na vodě, nebo pivní, nebo podmáslový..??.. A také jistojistě přidám smaženou cibuli. To bude další recept s tou kupovanou a jednoznačně dobrá volba. V tom kynutém těstu podle mne udělá doslova chuťové zázraky. No a ještě později to vidím na sušená, v oleji nakládná rajčata.
Tož tak to mám furt co robit :O MDMP