Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Ostrovní snídaně jak má být

ostrovní snídaně Dlouho, moc dlouho jsem si stýskal. Že tady v ČR v Praze nekoupím některé oblíbené dobrůtky na které jsem si navykl v zahraničí. Postupem času se možnosti zvětšují stejně jako nabídka a já si zvykám na kvalitní potraviny z dovozu a konečně také alternativy z České produkce. Jednou z těch prozatím jen importních je, světe div se anglická slanina. Ne Anglická slanina, tedy běžný český výrobek z vepřového bůčku, ale opravdová anglická slanina. Správně například streaky bacon – prorostlá slanina. Nic víc a nic méně než tradičně zpracovaný bůček v tenkých plátcích určený primárně k rychlému opékání na pánvi. Ten hlavní rozdíl je prostý – je to syrové maso!

 

 

 

Malá odbočka

Zeptal jsem se kamaráda co si představí pod značkou Marks and Spencer. Jak jsem očekával tak odpověděl: „prodejnu oblečení“. Mnoho lidí ještě evidentně nepostřehlo, že v těchto prodejnách je jaksi navíc nabídka „kvalitních“ potravin z UK. Proč ty uvozovky? Ona ta kvalita je v době návratu k čerstvým surovinám lehce kulhavá. Nicméně ve srovnání s naším Kauflandem, Tescem, Albertem a podobnými stále vysoce kvalitní. A já si zaskočil na nákup.

 

streaky bacon pod značkou Marks and Spencer – 250 g za 87,90 – nic extra za tu cenu, ale slušná

M&S Streaky Bacon

 

 

Tradiční snídaně z Britských ostrovů?

Netroufám si tvrdit, že je dnes právě taková jak píši níže. Spíše jen ten fakt, že velmi oblíbená tam i ve světě. A maximálně hutná. Když si toto dáte ráno v půl osmé snadno si zvyknete na oběd ve čtyři odpoledne.

 

1/ slaniny

bacon (slanina) – tenké plátky kotletky

streaky bacon (prorostlá slanina) tenké plátky bůčku

Ať už ta či ona je často základem snídaně v anglicky mluvících společnostech a zemích. Opečená na pánvi dvě minuty z každé strany stane se velmi chutnou a příjemně křupavou dobrůtkou. Já si na ni v UK zvyknul až příliš rychle.

 

tato z M&S není bůhvíjak dokonalá, vyzkoušel jsem mnohem lepší

M&S Streaky Bacon02

 

 

2/ fazole

beans (většinou z konzervy)

Nedávno jem o nich psal a nic neměním. Stejně kvalitní v zahraničí jako tady. Za několik málo peněz moc chutné. Stačí jen ohřát a dle vlastní chuti upravit.

 

pixla z kauflandu je velmi přijatelná

pečené fazole v tomato nebo chilli omáčce

 

 

3/ vajíčka

egg (vejce)

Primárně vždy smažené. Ať už jako míchaná, sázená, nebo prostě rozlitá na pánvi (volské oko), jsou nutnou součástí.

 

prostě vajíčko

egg

 

 

4/ chleba

toast bread (toustový chléb)

Toustový chléb opečený v toustru, nasucho na pánvi, na másle, na olivovém oleji…

 

toastový chléb – tento mám nejraději u nás, v UK je ten výběr na slušnou schízu

Chléb rosický toustový máslový 500g

 

 

5/ párky

sausage (párečky)

To už je o volbě. Někdo si je dá i s tou slaninou. Jiný zase bez. Každopádně klidně i obojí, ale ne u mne doma. Navíc anglický či americký páreček, je vlastně klobása. V ideálním případě syrová. Něco jako u nás tzv. bílá, vinná či typy které jsou k mání ve spoustě řeznictví a marketech (merqueze).

 

sausage v UK, mívají v nabídkách dokonce směs v sáčku jako tlačenka, zpracujete si sami

Sausages Oxford

 

 

Moje malá velká snídaně

Toto si nedám příliš často. Musím mít chuť a opravdu hlad. Pak vypadá asi takto:

 

>> Slaninku stačí opéci na horké pánvi dvě minuty z každé strany. Vůbec se nedivte, když na chvíli pustí dost šťávy. Je zapotřebí pracovat při vyšší teplotě. Odložím na talíř.

 

Finta – aby zůstala co nejdéle teplá nahřeju si talíř. Ne vodou či v troubě, ale pouhým ušpiněním. Ano! Prostě si tu slaninku při rozehřívání pánve na tento odložím a pak opeču. Mezitím jej tak jak je šoupnu do mikrovlnky na minutu. Ten zbyteček tuku se zahřeje a talíř je opravdu horký.

 

>> Fazole si už před opékáním slaniny vysypu do kastrůlku a ohřívám na mírném plameni. Většinou jen opepřím, zakápnu chilli omáčkou a nakonec vychutím lžičkou česnekového oleje. Dnes jsem si uvědomil, že některé jsou až příliš sladké. S tím se nedá dělat nic jiného, než je znovu nekoupit.

 

Finta – předem dozlatava usmažená cibulka na kostičkách slaniny či kachním sádle, nebo zvlášť připravená kolečka cibule po vídeňsku (dokřupava), plátečky česneku, majoránka z květníku… Možností dolnění je spousta.

 

>> Vajíčko si téměř výhradně dělám sázené. Tak nějak ze zvyku a proto, že to mám nejradši. Ani nevím od kdy, ale opravdu nejradši. Můžu si ho dát kdykoliv a kdekoliv…hmm! Krom Aramarku. To už ani nechci popisovat. Jen si představte, že je tam pečou v jakémsi velkém lívanečníku (formě na muffiny) v konvektomatu! Brr.

 

Finta – nemáte li doma pánev zvanou lívanečník použijte jako já silikonové kroužky Tescoma, nebo z obou stran otevřenou konzervu od rybiček.

 

>> Toustový chléb. To je na dlouhé povídání. Já ho zásadně vždy šoupnu do toustru a horké plátky lehce natřu stroužkem česneku a následně máslem. Ty další možnosti jsou opravdu věcí chuti a přístupu každého z vás.

 

Finta – v letní sezóně neznám lepší toustíky než tyto s rajčátkem rozsekaným na kaši a několika kapkami olivového oleje.

 

>> Párky jsou pro mne druhořadé. Buďto mám nebo ne. Neřeším. Stejně toho je už na talíři více než dost.

 

takto vypadá má Anglická snídaně běžně

ostrovní snídaně

 

a takto s výbornou slaninkou – ten žloutek si musíte rozlít do fazolí 🙂

ostrovní snídaně01

 

 

Takže dobrou Anglickou chuť a nezapomeňte na silný čený čaj (ten já ale nepiju, páč ho nerad).

Sdílejte...

7 komentářů to “Ostrovní snídaně jak má být”

  • Petra C. says:

    Tu fintu s ušpiněným talířem jsem nějak nepochopila. Asi mi to dnes nemyslí 😛

    • Moje Dobroty says:

      Když na minutu dáš do mikrovlnky talíř co se stane? – NIC
      Kdy to samé uděláš s mokrým, rozehrejí se kapičky vody a od nich talíř. – Trochu.
      Když ho tam dáš umaštěný stane se to stejné, ale mnohem více. Tuk se rozehřívá na vyšší teplotu a je navíc po velké ploše. Ten talíř je pak opravdu na chvíli horký.
      To je celé 😀

  • Petra C. says:

    No v závěru třídních schůzek jsem trochu přiostřila, ale nevida nějakou očekávanou odezvu jsem se na to vyprdla a šla domů 😛

Komentáře