Ovarová polívka zvaná prdelačka
Tak tomu se říká následek. Když jsem si chtěl připravit kolínko na pivu, musel jsem vymyslet co s odpadem. Tedy kostí a částí kůže. Tak já totiž přemýšlím. Nic nevyhodit. No a stačilo k tomu přikoupit za 6! kaček kousek žebírek z kotlety, jedno jelítko a ovarová polívka na Moravě zvaná prdelačka byla na světě. Vše ostatní mám doma tak nějak furt. Takže šup, za chvíli je hotová…
Na 1,5 litru polévky je potřeba
– 1ks jelítko
– 100ml kroupy
– 2l vepřový vývar
– 2PL sušená zelenina
– Maso z žebírek
– Česnek
– Sůl, pepř, majoránka
Příprava
>> Celý postup je vlastně průběžná záležitost. Asi hodinu předem si postavíme na plotnu vše co je na vývar. Včetně zeleniny a tak dál. Jak už to s vývarem bývá.
>> Nedávno jsem psal o nově objevené sušené zelenině SeveroFrukt. Té si namočíme asi dvě lžíce do studené vody.
>> Jelítko sloupnuté ze střívka zalijeme v kastrůlku několika naběračkami právě připravovaného vývaru a pod poklicí necháme na mírném plamenu probublávat 10-15 minut. Ono se to pěkně rozmělní. Přidáme k němu tu máčenou zeleninu a vaříme ještě 5 minut.
>> Propláchnuté kroupy zalijeme opět připravovaným vývarem a to asi trojnásobkem. Tedy 300 ml. Pomalu, skoro úplně zakryté poklicí necháme podobně jako rýži zlehka probublávat až doměkka. Jestliže někdo tvrdí že to trvá 10 minut, tak tedy ne. Ty velké které používám já jsou takříkajíc al dente za dobrých 30. Nakonec by měly jen zlehka ukazovat zbylou tekutinu, ne plavat a ne být suché. Takové české krupoto. Je-li vývar dost silný, nebudou vyžadovat žádné dochucení.
>> Finišujeme. K základu si přidáme krup co jen sneseme (někdo málo, někdo moc), zalijeme vývarem do 1,5 litru obsahu, přivedeme k varu a odstavíme z plotny. Výrazně pak ochutíme pepřem, majoránkou a utřeným česnekem. Přidáme kousky masa obraného z žebírek.
není zabíjačková, není ani poctivá vzhledem k obsahu surovin při zabíjačce požitých, je domácí a nikdo z dotčených (ochutnávajících) si nestěžoval…
Vlastně jsem ji krom domácnosti nechal ochutnat v hospodě a vysloužil si parádní domácí grissini na něž recept je mi prozatím tajemným. Ale to přijde. Jako vše krom…
Ovarová polívka zvaná prdelačka
Ale nebudu si zase stěžovat na svět jaký je. Raději vám všem popřeji krásné a pokud možno teplé babí léto. Páč mám vás rád tajtrlíci moji. Všecky bez vyjímky. Nebo chcete-li, všech téměž 7000 týdně. Tý vole, to je číslo…
Váš MDMP





