Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Tvarůžky, nebo syrečky?

tvaruzky Každopádně obojí. Nazývejme je jak chceme. Kolega mne upozornil na Muzeum Olomouckých Tvarůžků v Lošticích a hospodu poblíž, kde připravují z této lahůdky speciality a co mne překvapilo, také dezerty. No a tento mne vážně dostal.

Celý článek »

Sdílejte...

Domácí vepřová paštika s vínem a francozskými bylinkami

Domácí paštika04 Tak je to tady. Vždycky jsem měl strach i jen se o ni pokusit. Ale protože mám paštiky rád, přijde mi hloupé alespoň jednou ji nepřipravit. Inspiroval jsem se na DVD Zapomenuté poklady české kuchyně postupem pana Václava Friče a taky na blogu pepato. Samozřejmě jsem si, jak je mým zvykem trochu zaexperimentoval. Vzorem svou chutí mi byla paštika prodávaná v místním řeznictví za 190,- Kč/Kg. Je vynikající. Čemu jsem se chtěl kařdopádně vyhnout, je přechucení. Takové ty nesmysly typu pomeranč a spousta aromatických bylinek mi opravdu nechutnají. Mám rád v chuti jednoduchost – sůl, pepř, česnek. A dost. Přesto napoprvé vycházím z dochucení výraznějšího.

Celý článek »

Sdílejte...

Smažená játra, hranolky a tatarka

vepřová játra01 No cococo… Pro nás, milovníky čehokoliv smaženého je toto specialitka veliká. A povídejte si co chcete o zdravém stravování například. Já vím svoje! Ano. Mohu potvrdit zcela zodpovědně, že kdykoli se mi podaří trochu si zavařit v kuchyni restaurace, například u mého kamaráda v centru Prahy a dám li na jídelníček do obědového menu toto jídlo, je pravidlem, že se prodá mnohem více porcí, než jsme počítali. A stalo se i to, že játra prostě došla a servírka mazala do nejbližšího obchodu pro další.

 

Toto jídlo má dvě veliká plus. Je levné. Při ceně vepřových jater do 60,- Kč/Kg není co dodat. A jeho příprava trvá řádově pouze minuty. Takže do toho.

Celý článek »

Sdílejte...

Vánoční bramborový salát a to ostatní

porce salátu Nechce se mi ani myslet, natož míchat salát, vařit polévku a obalovat řízky. Šestý den se potýkám s virózou a dnes, v den sváteční už se cítím na zápal plic. No ale vánoce bez salátu, to přeci nejde. A spolubydlícímu jsem slíbil jak salát, tak nakládané vepřové řízečky. Odevzdaně se tedy ploužím do kuchyně a vyndavám z lednice vše potřebné. Brambory jsou uvařené včera večer a chladné. Začínám ovšem polévkou. Je 8 hodin, 24.12.2012.

Celý článek »

Sdílejte...

Zeleninová polévka s králičím masem a hříbky

Zeleninová polévka s králičím masem a hříbky_detajl Přečetl jsem si tento článek a docela se bavil. Ne obsahem. Ta polévka je opravdu výborná. Pobavilo mne téměř dětinské nadšení paní redaktorky, která evidentně něco podobného nikdy v ústech neměla. A použité výrazy typu „vycizelovaná k dokonalosti“, „velké překvapení“, „vrchol večera“ byly jasným důkazem ne jen výborného pokrmu, ale smutného faktu, že právě tato jednoduchá a tradiční česká kuchyně z našeho jídelníčku prostě zmizela. Fakt smutné.

Hned další ráno, postrádajíc kapra, jal jsem se vytahat z lednice několik základních ingrediencí a připravit si k obědu hustou polévku vycházející z tradičních postupů.

Celý článek »

Sdílejte...

Králík na cibuli

Králík na cibuli03 Cibule na plátky, slanina a voda.

Solené a pepřené porce králíka.

Péci v troubě při 170°C doměka.

Celý článek »

Sdílejte...

Vepřové ledvinky pečené na sádle s cibulí a kmínem

Vepřové ledvinky Úplně to vidím! Kdokoli jen pohlédne na název této téměř zapomenuté české klasiky, vysloví jen jedno slovo: FUJ. Jo jo, ledvinky nemají u nás příliš dobrou pověst. Páchnou, jsou jaksi slizké a dík „fantazii“ kuchařů i hospodyněk je známe v jediném provedení: dušené s rejží. Tak to vážení nejim ani já. Ovšem tohleto je jiný šáek kávy.

Celý článek »

Sdílejte...