Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa

Grilované vepřové, smažená rýže, pikantní omáčka

buncha1 Vietnamská, nebo obecně asijská kuchyně je prostě neskutečná.

Proto jsem si, po ochutnání některých specialit sestavil vlastní menu a nechal si děvčaty z blogu Viet Food Friends přeložit názvy do vietnamštiny. Za to jim samozřejmě velice děkuji. Je to vlastně sestava dobrot, které mi chutnají nejvíce. Tak do toho…

Celý článek »

Sdílejte...

Husa nebo kachnička, jak to pekla babička

Pečená kachna

husa_200x_net Tradiční český pokrm bez příkras a nesmyslů typu med a sojovka. A protože je doba Svatomartinského vína a hus…ale já raději kachničku…

Kachnu, koupím li v obchodě, vybírám vždy jen jedinou. Vodňanská chlazená. Obsahuje ideální poměr masa i sádla a chuťově je opravdu výborná s křehoučkým masem. Samozřejmě dnes, v době farmářských trhů si rád vyberu i domácí kus.

Vždy ji porcuji, protože nemám rád prsíčka vysušená pečením.Ta si odložím. Ze zbytků a kostry udělám vývar a peču vlastně jen kousek hřbetu s křídly a stehenní čtvtky. Dobře a ne málo je osolím a pokmínuji, vložím do pekáče a pokud nemám kachní sádlo z minula přidám kousek vepřového, nebo i kus bůčku. Peču přikryté při 180°C, v sádle s občasným podlitím horkou vodou. Pak si sádlo sleju a na 200°C dopeču do zlatava bez poklice.

Celý článek »

Sdílejte...

Maďarský perkelt

Perkelt_200xPerkelt, maďarský pörkölt – je vedle paprikáše dalším členem oblíbených typicky maďarských pokrmů, ve kterých se trojice surovin (tuk, cibule a paprika) snoubí do báječné harmonie chutí a vůní. Není dnes známo, kdo první přišel na myšlenku tyto suroviny kombinovat. Tuk a cibule byly používány již ve středověké kuchyni. Avšak "gulyas", "pörkölt" a "paprikás" se mohly objevit na stolech hodovníků až koncem 18. století, neboť tehdy se začala v Maďarsku používat (vlivem Turků) ke kořenění jídel paprika. Rychlé a trvalé oblibě těchto jídel snadno porozumíme, když si uvědomíme, že vepřové sádlo bylo v Maďarsku v dřívějších dobách používáno přednostně. Právě chuť, kterou spoluvytváří trojice sádlo-cibule-paprika je zcela jedinečná. Pörkölt může být připraven z masa drůbežího, vepřového, hovězího, skopového nebo jehněčího. Čerstvé hovězí bývá však upředňostňováno. Pro pörkölt krájíme maso asi na 2 cm kostky, v konečné fázi ponecháváme více omáčky, dáme relativně o něco více papriky, avšak v žádném případě nepoužijeme ke kořenění mletý černý pepř nebo majoránku. U nás je tento guláš nazýván "vídeňský guláš" a raději ho připravujeme z hovězí nebo telecí kližky. Aby se cibule dobře rozvařila přidáváme na začátku vaření i trošku octa.

Celý článek »

Sdílejte...

Kung Pao je Gong Bao

Znak pro Kung Pao_netAno, v čínštině je to Gong Bao a takto vypadá znak.

Když jsem toto skvělé čínské jídlo vařil poprvé, byl to dokonalý propadák.

Chvíli po škole, praxe téměř nulová a to ještě v závodní jídelně.

Začínal jsem v jedné, dnes už neexistující, ale tehdy, krátce po sametové revoluci známé restauraci v Ostravě. Šéf mne požádal (spíše vydal příkaz), abych mu Kung Pao udělal k večeři. Nebylo ani na jídelním lístku, ale když šéf poroučí…nikdy jsem to ani neviděl. Postup v tehdejší bibli všech kuchařů, „recepturách teplých pokrmů“ byl. Ovšem ten výsledek.!.? Nevzhledná míchaná vajíčka na „komunistický“ způsob. Sháněl jsem leší recepturu dosti dlouho a výsledek pak předčil moje očekávání. Po té spoustě příšerných napodobenin v rádoby asijských restauracích (v Ostravě Sakura v hotelu Palace) opravdu překvapení.

Celý článek »

Sdílejte...

Opět chutný a voňavý Vietnam

VietFoodFriendsLogoKdo mne zná, ví, že naprosto zbožňuji vietnamskou polévku Pho Bó, jejich Bún Cha, nebo teď nově polévku Cháo.

S nadšením musím oznámit, že se na webu objevil projekt o vaření a jídle, který tady, tedy v zemi české, chybí už od dob existence a fungování internetu jako takového. Je to foodblog dvou vitnamek představující jejich, řekl bych už nadnárodní kuchyni v celé její kráse a dokonalosti.

Navštivte jejich blog a také stránky pana Cuketky, který se s neochvějnou jistotou vrhá do náruče kuchařského umění a vše popisuje na svém blogu, obšťastňujíc tak naše jazýčky už několik let.

Celý článek »

Sdílejte...

Svíčková na smetaně

Svíčková_03Ach ta svíčková. Česká klasika a prestižní záležitost. Nikdy asi neřeknu, že ji opravdu umím. Nikdy není dvakrát stejná a nikdy nejsem spokojen. Zato se pokaždé najde nějaká výtka, či doporučení a tady opravdu platí dvojnásob, že „sto lidí = sto chutí“. Snad jediná věta kterou fakt nerad slyším: „moje babička ji dělala jinak, lepší“. JÁ VÍM, ŽE ANO! Ale nejsem babička. Ostatně o té mé to neplatí. Ta uměla na světě nejlepší rajskou. Svíčkovou dělala máma a já ji neměl rád. Bylo to příliš zahuštěné lepidlo.

Celý článek »

Sdílejte...

Zdravě a chutně pro krásu

KissChilliZačetl jsem se v jednom časopise pro ženy. Ano, náhoda a krásně zpracované texty přímo vyzývaly k začtení.

Samozřejmě, že spousta obrázků dokonalých těl v ještě dokonalejším prádle a šatech byla tou první kulisou, která přitahovala jak oči, takl mysl. Ale teprve článek „25 dietních záškodníků“ mne zaujal natolik, že jsem připravil oběd, který, zdá se, je ideálem moderní sexy ženy. Je totiž jak zdravý, tak velice chutný a voňavý. A výraz „velice“ podtrhuji.

Musím podotknout, že má krásná kolegyně Pája by na dotaz, zda si dá toto, nebo raději zelňačku, trvala téměř stoprocentně na té polévce. Přesto si myslím, že vy, které trváte na opravdu zdravém pokrmu, můžete vyzkoušet toto chutné a hlavně ohromně voňavé jídlo.

Celý článek »

Sdílejte...