Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Krůtí prsíčka ve smetanové omáčce s liškami a tagliolini

tagliolini a liškyKrůtí prsíčka jsem nepřipravoval opravdu dlouho. Až když si Mišutka přála maso ve smetaně s Nivou a těstovinami, vymyslel jsem si narychlo následující recept. Postup je rychlovka, doslova postaru minutka. Ale je vhodné i u takto jednoduchého jídla věnovat pozornost jak čerstvosti, tak i kvalitě potravin. Zatímco smetana zůstává smetanou téměř vždy, nahradit kuřecí maso krůtím je více než vhodné. No a použít těstoviny čerstvé, nesušené přímo žádoucí. Ty co jsou na obrázku jsem vyzkoušel poprvé. Jsou výborné, ale poměrně drahé. 300 gramů za 49,- Kč. To je opravdu dost. Na druhou stranu ale jen relativně. Vyjdou na tři porce a v přepočtu pak je ta cena vlastně přijatelná.

Celý článek »

Sdílejte...

Vepřové žebírko s kostí na řízek i na gril

vepřové žebírko s kostí na grilVepřová pečeně, kotleta, karé, žebírko. To vše jedno jest. Původně a správně karé, později v dělení vepřového známé jako pečeně. Kotleta a žebírko jsou už spíše kuchařské názvosloví. Každopádně dnes je to všem jedno. A já po nemilé zkušenosti kdysi kdesi v jednom několikráte zmíněném tady řeznictví poučen o rozdílu mezi roštěnou a roštěncem (pouhé slovíčkaření) se do těch slov raději moc nemotám. Vepřové žebírko bylo pod tím názvem známé zejména v osmdesátých letech minulého století (nesnáším ten výraz, páč si připadám jako kmet) kdy v unifikovaném stravování od rádoby restaurací až po obyčejnou jídelnu figurovalo v jídelníčcích s naprosto neoddiskutovatelnou vytrvalostí. Já jej v recepturách teplých pokrmů z té doby našel jednadvacetkrát. A pamatuji, že tehdy nejoblíbenější v jídelnách bylo vepřové žebírko sikulské, zatímco v restauracích srbské vepřové žebírko. Samozřejmě tam i tam a každopádně v domácnostech jednoznačnou perlou bylo žebírko přírodní, se šunkou a sázeným vejcem.

Celý článek »

Sdílejte...

Čtvrtý chléb – podmáslový z celozrnné mouky

čtvrtý chléb - podmáslový z celozrnné mouky02Tak a je tady. Čtvrtý pokus a opět ta bezmoc. Chlebíček je fajnový, chuťově opravdu skvělý a opět poněkud pokleslý. A stejně tak já. Prostě a jednoduše, ty pořádné bubliny neudělám. Fakt už mne to štve! Pořídil jsem si ošatku a řádně ji přeplatil dík PPL. Pořídil jsem si také celozrnnou žitnou mouku, což je vážně výhra. I když se pak s těstem hůře pracuje. Dík spojení s podmáslím je totiž těsto opravdu lepivé a vyžaduje opravdu precizní rychlou práci rukou při hnětení. Nakonec jsem sice bochník z ošatky dostal celkem bez potíží, ale při sázení do litiny jej shodil příliš na okraj, takže se ohnul do L. Setřepal jsem a sledoval jak v půli lehce spadnul. Výsledek? Jak už jsem povídal, chuťově parádní chléb, podmáslový z celozrnné mouky.

Celý článek »

Sdílejte...

Pečený marinovaný plátek krkovice a restovaná kapusta s opékaným bramborem

marinovaná krkoviceMarinování vepřové krkovice, kolena, bůčku a už i drůbežího masa (kuřecích stehen a krůtích křídel) ve slaném nálevu je tady opakováno mnohokrát. Jen pro jistotu ale připomínám, že pokud jde o maso už porcované, stačí mu pouhých 24 hodin, nebo jen třetina obsahu soli. Dále dva fakty: koleno a křídlo jsou dle mé chuti a názoru jednoznačně nejlepší. Z toho vyplývá i poznatek, že lepší se zdá být maso s kůží (propíchanou), než to čisté. A jednoznačně je vše chutnější pečené, ne jako minutka.

Celý článek »

Sdílejte...

Domácí hořčice – za pár kaček dokonalá

hořčičný prášek a hotová hořčice05Tak tohleto si nemohu odpustit a přeskočím několik připravených textů. Domácí hořčice! Ani by mne nenapadlo mlít, nebo v moždíři drtit semíka a pokoušet se o její přípravu. Jenže člověk míní a gurmánka Šárka mění. To se tak jednou, zcela nedávno zmínila na facebooku a já dva dny nato ve svém oblíbeném ruském obchůdku. Paní která už mne dobře zná okamžitě sundala z police krabičku o váze 200 gramů a jala se mne důrazně varovati: "tohleto není ta vaše plnotučná, ochutnávejte opatrně protože je opravdu ostrá, tak že vám budou stát vlasy na hlavě, neřiďte se receptem na obalu, jde to snáz…" Měla pravdu ve všem, ale to už předbíhám.

Celý článek »

Sdílejte...

Charčo – gruzínská polévka

Charčo - Хаpчo_postcardTento text vlastně patří sem, nebo také původně sem. Protože ale je Charčo polévka v chuti opravdu mocná, dostane vlastní prostor. A opět jde o připravený koncentrát z prodejny ruských specialit. Ta paní mne upozornila, že je pikantní. A věřte že je. Ne tak jak by si čech běžně představoval, tedy prostě hodně ostrý. Je prostě pikantní dík spoustě koření. Natolik, že jsem musel zvážit lehkou úpravu. Charčo nebo chcete-li v azbuce Хаpчo by nemusela být v české kuchyni polévka neznámá. Dohledal jsem ji už v recepturách teplých pokrmů pro jídelny a restaurace z osmdesátých let a zmíněna byla i v několika kuchařkách o které jsem kdysi přišel. Každopádně dva opisy přidávám.

Celý článek »

Sdílejte...

Třetí chléb – pšeničnožitný

04_bochník nakrojenýS vysokým podílem polohrubé pšeničné mouky. A spokojenost převeliká! Tedy ne že bych jej považoval za dokonalý. Každopádně 75 minut po vytažení z trouby a odpočinku na mřížce jsem se zakousnul do patky namazané nově objevenou zabíjačkovou paštikou z řeznictví Jakub Kubín a mladou cibulkou. Moje nadšení z chuti, křupavosti a celé té kombinace neznalo mezí a já si vzpomněl na tátu. Ten čerstvou chlebovou patku miloval. Já jako dítě ani ne a sestry se do ní taky nijak nehrnuly. Takže jsem dodnes rád, že na něj vždy zbyla. Protože podrobný byl minulý popis a také ten před ním, tentokrát jen v bodech.

Celý článek »

Sdílejte...