Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Na grilu – Anticuchos z krůtích srdíček

Anticuchos krůtí02Jak jsem je viděl v pultu, tak jsem je musel koupit a vyzkoušet. Krůtí srdíčka jako Anticuchos nedávno tady uvedené. A rozhodně se vyplatilo. A ještě jsem si porovnal rozdíly. Protože část připravena klasicky. Tedy dušená na slanině. A protože někdy mám chuť jíst hrozná svinstva, nakonec ještě taková lehce hororová kombinace. Tož kuknite. A do toho…

 

Krůtí srdíčka

Stojí to v průměru 60,- korun za kilo. Jsou dost veliká, takže se s tím dobře pracuje a velmi jemná, tedy na přípravu mnohem rychlejší než vepřová a hovězí. Stejně jako kuřecí. No a úprava před přípravou? Nádhera. U většiny kousků pouze stačí odříznout asi půlcentimetrový kousek z horní části.

Celý článek »

Sdílejte...

Na grilu – Tri Tip, neboli Maminha a…

maminha01…cesta za dokonalým steakem.

Tri Tip neboli Maminha (mamiňa, mamiňja), je část mezi ořechem a květovou špičkou, Picanhou (pikaňa, pikaňja). Má tvar nepravidelného trojúhelníku, vyznačuje se křehkým vláknem a tukovým krytím, které propůjčuje steaku výraznou chuť. Původ masa Uruguay. Alternativní názvy: Maminha, Rump Tail, Holubička. Připravuje se z něj světoznámý Rumpsteak.

No a v mé kuchyni takřka konec té cesty. Dík grilu na balkónu jsem vyzkoušel kde co. Sežral více steaků, než předtím za celý život. A ty hovězí přesunul ze skupiny "občas si dám" do nové, "chci, a to často". Tedy často. To jaksi jak který. Za těch asi pět týdnů s grilem, jsem průběžně testoval. Čerstvé maso na gril. Vyzrálé maso na gril. Čerstvé a doma vyzrálé ve vákuu. Vyzrálé a ještě odložené do vákua. Ne vše se podařilo a jeden obrovský, šestisetgramový Rib Eye dokonce skončil v odpadcích. Ale o tom potom. Nyní…

Celý článek »

Sdílejte...

Šedesátýpátý chléb – špaldový pšeničnožitný

chléb 65-04Výroční zpráva o stavu pekárny chleba v mé kuchyni. Páč ano, je to tak. 7.7.2017 to byly 3 roky od prvního pokusu. Jak si tady v mnoha textech můžete povšimnout, spousta mých pokusů jsou, a často zůstanou jen pokusy. Jsem tedy nesmírně pyšný na to, že pečení chleba jsem dotáhnul do skvělého konce. Tedy konce ve smyslu kvality toho úžasného produktu. Co se ukončení přípravy kváskového chleba týče, nemůže o něm být ani jen lehké zamyšlení. Prostě jedu dál.

Celý článek »

Sdílejte...

Na grilu – rychlá letní fazolačka

fazol10Cožeee? Fazolačka na grilu? Ale no tak, no tak jo jako. Je to o tom špekáčku. Já totiž se snažím šetřit i na tom grilu. Jaksi mi vadí, že pro ideální rozpálení potřebuji uhlíky v množství, které vydrží doutnat půl hodiny, ale steak na tom připravuji sotva 6 minut. A protože se tohle nedá ukecat, snažím se zbývající teplo nějak využít. Takže nejčastěji vypnu ventilátor a položím na rošt pořádný kus buřtu. No a ten pak, spíše zauzený než grilovaný, skvěle pasuje do polévek, nebo buřtguláše. A tak tedy na grilu. Fazolačka.

Celý článek »

Sdílejte...

Houstičky sypané lnem a mákem

DSC_0010Další klasika kupovaná léta v obchodech. A opět platí, že nerad pracuju s těsty. Přesto za ty tři roky (ano, 9.7. to budou), jsem si tak navykl na domácí chléb, že už jiný naprosto odmítám. Takže domácí houstičky byly logickým krokrm. A vyplatil se. Je to dost snadné a kdyby trochu více nakynuly, považoval bych je za dokonalé. Navíc dík opět nedomyšlení vtipná situace nakonec. Ani mne nenapadlo přemýšlet o množství. Takže výsledných 16 kousků? No musel jsem ihned po vyndání z pece začít shánět jedlíky. Nakonec logika a hospoda. Odnesl jsem to známým a bylo po nich za dvě minuty. Takže jak na ně…

Celý článek »

Sdílejte...

Na grilu – Anticuchos, grilované kousky hovězího srdce

04Odkud: tento recept pochází z Peru, kde je velmi oblíbený. Špízy si můžete koupit na každém rohu v "anticucherias", nebo jen tak na ulici u stánku. Pro nás trochu neobvyklé, ale určitě to stojí za vyzkoušení. Tolik o originálu.

Suroviny: hovězí srdce, 2 lžíce pasta de ají panca, 5 velkých stroužků česneku jemně posekaných, sůl, pepř, 1/2 lžičky cuminu (římský kmín), 2 lžičky oregáno, 5 lžic vinného octa, čerstvá koriandrová nať, jemně posekaná. Tolik o originálních surovinách.

Doma: nevěděl jsem, neměl jsem. Tedy ty suroviny. Ale fantazii ano. Takže ihned po ochutnání u stánku s peruánskými specialitami letos v dubnu na Náplavka Street Food, jsem měl jasno. Skvělá pasta původně určená k přípravě světoznámého salátu Kimchi.

Celý článek »

Sdílejte...

Rychlé polévky s rybou

05Rád bych tvrdil, že to nejlepší uvařím vždy dík náhodnému nápadu a improvizaci. Není to pravda. Kolikrát je to taková hrůza, že i jedinou porci sníst, se musím přinutit. Tentokrát ale byl ten nápad dobrý, improvizace rozumná a hlavně použitá kombinace, která dala té polévce výslednou chuť, opravdu smysluplná. Takže v hlavní roli makrela, rybí omáčka, řasa wakame. Ta makrela není vyloženě nutná. Jen náhodou se stala ideální. Zkušebně jsem totiž použil z ruské prodejny nakládanou v oleji. Skvělé a příliš drahé. Takže pokus, mražené čtyři kusy pohromadě a ideální do polévky. I když jinak mražené ryby ani omylem. První obrázek je původce, viník toho všeho. Tohle jsem ochutnal od stánkaře na farmářských trzích náměstí Jiřího z Poděbrad. Takto jsem si domů přinesl základ:

Celý článek »

Sdílejte...