Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

>> Buřtování na náplavce – první farmářské trhy 2014

buřtování - špekáček 15.února02Dobrý den a krásnou neděli přeji vám všem. Mým věrným i náhodným čtenářům. Tento textík není o mém vaření ale jídla se dotýká převelice. Byl jsem včera na prvním letošním farmářském trhu na náplavce. Na Rašínově nábřeží v Praze 2. A musím přiznat několik drobností o své osobě i povaze.

Jsou pryč ty časy, kdy jsem za vrchol zábavy považoval páteční kalbičku v klubu s velmi hlučnou muzikou. Opravdu. Mám s čím srovnávat. V pátek jsem totiž byl v O2 Aréně a pocit trapnosti, zklamání i znechucení mi v hlavě drnční ještě teď. Něco tak (ne)velkého, drahého a technicky nezvládnutého jsem opravdu dlouho nezažil. Neskromně musím trvat na faktu že i já jsem býval lepší DJ než ten tajtrlík který to tam takříkajíc vrcholil. Tedy DJ, my jsme jim říkali pouštěči… Škoda dalších slov.

Celý článek »

Sdílejte...

Narychlo dušený vepřový plátek s gremolatou, aneb (ne)manželská etuda*

Narychlo dušený vepřový plátek s gremolatou_postcardŽádná sláva a žádný šlendrián. Toto je jídlo (nejen) pro chlapy a doporučení jejich ženám. Proč? Mně ve chvíli přípravy festovní večeře po dvanáctihodinové šichtě (povšimněte si rozdílu mezi tím slovem a pouhou číslovkou 12 – rozdíl mezi časem v práci a časem obecně) napadlo že je zapotřebí připomenout naši chlapskou zálibu. Totiž věčnou chuť na teplou večeři a požadavek na přípravu osobou milovanou. Tady prosím bez poznámek, páč rodinné rozepře, stavy a případné nesoulady nehodlám řešiti. Tedy: velmi rychlé jídlo, teplá večeře, maso, pikantnost. Pivo..??..

Celý článek »

Sdílejte...

Marinované vepřové koleno šunkové

01_vepřové koleno šunkovéUž několikrát jsem je tady zmínil a pokaždé trochu upravil. Za ty více než dva roky stalo se docela hitem. Nemálo zpráv jsem dostal v mailech, osobních odkazech na facebooku a hlavně přímo od kolegů i známých. No a samozřejmě nejvíce je pochval od lidiček kteří ochutnají právě připravený kousek. Proč zas a opět přidádávám tento fotorománek? Je to jasné a logické. Co je dobré může býti ještě lepší. A co je lepší může býti dokonalým. Já za dokonalost považuji klasickou Pražskou šunku z celé kýty. To ale doma jen tak nepřipravíte. Já tedy jistojistě ne! Takže co?

Primárně říkám: já nikdy ani jen náznakem nezkusil vyhledat na webu či osobním dotazem profesionála s otázkou jak se to dělá.

Tedy dále přiznávám: snažím se od první vzpomínky na babičku která takto pekla marinované kuřecí díly s vysvětlením že „je to chutnější a stravitelnější“ přes dávné pokusy udit sám vlastoručně naložené moso, což se mi opravdu dařilo s výsledkem více než přijatelným až po dnešek kdy k udírně se nedostanu blíže než při nákupu hotového produktu a nápadu…

Celý článek »

Sdílejte...

Mléčné toustové žemličky

Mléčné toustové žemličky - hotovoMáte li ten dojem že česká máma vynalezla buchtu, dala ji Honzovi do uzlíku a tím to zhaslo nenechte mýlit. Já nemám nejmenší tušení zda ji ten Honza odnesl do světa a tam si ji přispůsobili či snad to bylo úplně naopak. Fakt ale je, že zatímco u nás tou tradiční buchtou v různých podobách tak nějak končíme, v USA například je jen začátkem pro přípravu parádních sendvičů doplněných v podstatě čímkoliv. A opět musím připomenout pořad Man vs Food z New Yorku jež je Mekkou parádních sendvičů typu Pastrami. Ty bych si jednou také rád vyzkoušel. Jenomže to uzení masa doma v kuchyni mi nějak nesedí. Prozatím.

Celý článek »

Sdílejte...

Konfit z krůtího křídla a krku vs skvělá litina

Konfit z krůtího křídla a krku - příprava02Když jsem nedávno pročítal povídání na pažitce a zahlédnul zmínku o pečeném krůtím krku, musel jsem si připomenout ze toto vlastně neznám. A to i přesto že mám hrozně rád pečená krůtí křídla o kterých jsem se tady už několikrát zmínil. Pan Pohlreich tam prozradil že si rád doma upeče a s manželkou obírá krůtí krky. Nu což. Protože jsem to nikdy nejedl je zapotřebí vyzkoušet a ochutnat. No a protože mám jak z posledního povídání vyplývá nový litinový kastrol, proč si jej rovnou nevyzkoušet při konfitování. To je totiž přesně to, co umí skvěle.

Celý článek »

Sdílejte...

Litinové nádobí z IKEA? Proč ne.

Senior kastrol - litinový pekáčNebudeme si nic namlouvat. Ať už si své hrnce, pánve a pekáče zakopíte kdekoliv, je jasné že dříve či později se dopracujete ke dvěma zásadním poznatkům. Není materiál jako materiál či nerez jako litina. A i relativně laciný hrnec může nadmíru povýšit vaše snahy je li z toho ideálního materiálu. A tím litina bezpochyby je. Generacemi kuchařů prověřená a v nemálo konkrétních receptech doslova žádoucí. Já si první zapékací pánev koupil v IKEA a druhý kousek tam na mne jen čekal. Dnes, po včerejší koupi lituji, že jsem nevzal celou sadu. A chtěl jsem tam ještě zajet. Jenomže vyprodáno!

Celý článek »

Sdílejte...

Pečená hovězí oháňka podávaná s bramborovou kaší a gremolatou

hovězí oháňka, bramborová kaše, gremolata02Když jsem poprvé použil velmi kvalitní vyzrálé stařené hovězí na pečeni a připravil si Short Ribs, byl jsem ztracen. Navždy. Hovězí maso mám prostě rád. Vlastně nějradši. Stačí kousek žebra z polévky smočený v hořčici a jsem na chvíli šťastný tvor. Je asi jasné že bylo jen otázkou času kdy šoupnu do trouby jeden z nejchutnějších kousků volka – oháňku. Tu myšlenku nemálo podpořil téměř před rokem pan Pepato na svém blogu. Jenže! Zkuste sehnat volskou oháňku. Je to jako se vším. Když ji nepotřebujete, je všude k mání. Pak ale jako z udělání zmizí z pultů a maximálně se dozvíte že ráno několik kousků měli, ale byla hned pryč. Nedávno, o vánocích mi ji paní dokonce vyfoukla před nosem. Takže bez přehánění: jedenáct měsíců smůly a pak, konečně…

Celý článek »

Sdílejte...