Domácí bramborové hranolky…
…typ: prvotřídní!!! A tomu tedy věřte. Mohl jsem jejich přípravu nechat součástí nedávného textu o Fish & Chips. Jenomže jak jsem za ta léta zjistil jsou v Česku známé povětšinou jen dva druhy: ty z mrazáku v supermarketu (třebas i rádobyznačkové) a pak z McDonalds. Fuj! Jedno horší než druhé. Takže tedy samostatně, dopodrobna a extrakřupava. Superkřupava. Nádherňajs!
Inspiraci a vzor není třeba hledat daleko. Belgie, Brusel – místo hranolkům, french fries, pommes frites zasvěcené a dokonalostí i kvalitou vyhlášené. Tam je mají opravdu nejlepší na světě.
Pórková polévka s dýňovým máslem
Byl jsem dotázán: „proč do dýňové polévky dáváš vývar z kuřete když je tak dobrá sama o sobě?“ „No to proto, že pak je ještě lepší!“
Ne každý musí souhlasit. Já však jsem o tom přesvědčen. Už jen proto, že dle mého názoru neexistuje zelenina použitelná k přípravě polévky a chuťově natolik výrazná, aby mi to stačilo. Většinou pak musím doplnit výsledek něčím dalším. Kořením, octem, hříbky, další zeleninou. Jako v receptu níže. Jsem přesvědčen že na pórkovou polévku by mi v tom případě stačil jen ten pórek a vývar. Pravda, už obsahující většinu toho ostatního. Jenomže by chutnala tak nějak vyrovnanějc – vývarově 🙂
Fish & Chips
V Anglii jsem si to dával v bistru u Pákistánců každou chvíli. Oběd do krabice pod souhrnným názvem Five in One obnášel veliký kus ryby v těstíčku, hromadu hranolků, salát a dva druhy Kebabu z mletého a kuřecího masa. Majonéza ve dvou možných dochuceních a množství dle chuti. K tomu plechovka nealko nápoje dle výběru. To celé za tři pade. Tedy 3,5£.
Tady u nás nikde nic. Nedělají a když ano cena je opravdu nemalá. Posuďte sami: Fish&Chips Prague. Podívejte se na porci tresky za 195,- Kč. Vypadá to dobře. Na obrázku. Fakt ale je že ryby nemnoho a taková ta fajnovost jak ji znám z UK to není. Spíše univerzální průměrnost. A to jsme u nejlevnější verze. To ostatní se dík postupně vyšším cenám vlastně už jen zhoršuje.
Pravda ceny ryb a obzvláště čerstvých mořských jsou u nás prostě vysoké. Může si kdo chce jak chce polemizovat já si dobře rozmyslím koupi něčeho co začíná u ceny 300,- Kč/Kg. Ovšem…
>> Prodejny domácích potřeb ACTION
Nikdy jsem si nepotrpěl na chvalozpěvy směrem k podobným prodejcům domácích a hlavně kuchyňských potřeb. Už jen proto že při první návštěvě v Parku Hostivař před několika měsíci jsem se musel s jakousi rádoby prodavačkou dohadovat o rozdílech v cenovce na zboží a výsledku na účtence. Motala tam něco o probíhajícím přeceňování. No mně je po tom lautr H. Dalším důvodem proč je nemít rád je jasný fakt. Většinou jsou to prodejny typu vše za 30 a tím pádem kupa jednorázově použitelných šmejdů z Číny. Ne ale v opravdu dobře se orientujících prodejnách ACTION. Tam nakoupíte za pět peněz slušnou kvalitu značek jako je TORO nebo Provence.
Brambory pečené s cibulí a slaninou a steak z krkovice
Málem bych na tohleto zapomněl. Náhodný nápad a slušné jídlo.
Brambory a cibule pokrájené na hrubší kousky, slanina. K tomu kousek másla, sůl, pepř a kmín. To vše pod poklicí pečené při 180C půl hodiny. A pak na ještě deset minut na povrch položený rychle na pánvi opečený steak z krkovice. Vypnout, nechat dalších 10 minut odpočívat v troubě. Parádní jednoduchost s vlastní šťávou a velmi přírodní chutí.
Ultimátní hovězí vývar…
…a další opakování z vaření nejen českého. Proč ultimátní? Je to jasné a snadné – tu krásnou hromadu na obrázku o váze 2,5 kg se mně podařilo náhodně dát dohromady včera. Vše absolutně čerstvé a proto dokonale vhodné k přípravě super silného vývaru. Nebo spíše bujónu ze kterého možná zítra připravím krále všech vývarů Consommé. Pro mne, milovníka čirého zlatavého vývaru je to každopádně výzva a svátek. Jenže…
Domácí houskový knedlík – opakování je…
…matkou moudrosti. Viďte. Takže, postup už znáte odtud. Teď už jen několik fotek z přípravy a s něčím dobrým. Jak vidno a to už mne vážně štve, nejen že se mi nedaří udělat pěkné fotky obyčejného knedlíku, ale tento byl poněkud tužší. Ujela mi ruka s moukou. A ty divné díry? Nakrojil jsem právě v místě, kde byly vpichy pro odpaření. Náhoda. Ale víte co? I mně se někdy nedaří. Neznamená to ale, že to popírám. Tady vidíte výsledek. Chutný, jen malinko tužší knedlíček. Pára při ohřívání to ještě poopraví.