Špagety s kuřecím masem zapečené se sýrem Cheddar
Nic gurmánského v tom nehledejte prosím. Prostě jsem jen měl chuť na gratinované těstoviny a špagety byly po ruce. Taky jsem si vzpomenul, že toto jídlo v lehkých obměnách ráda připravovala máma a my se sestrami se vždy těšili. Ikdyž to nebyla žádná velká sláva. V té nejjednodušší verzi šlo pouze o směs z vepřové konzervy, sterilovaného leča, špaget a sýra na povrchu. Nám to ale chutnalo. Bylo samozřejmě logické že jsem se jako kluk naučil právě toto připravovat sám dost brzy a vzpomínám, že jsem na pozval i spolužáky. Nicméně dnes malinko sofistikovanější verze pro vás.
Z čeho to je
– 500g kuřecí maso ze stehen
– 400g špagety
– 1ks bílá paprika
– 1ks cibule /100g/
– 1ks stroužek česneku
– 3PL rajčata z plechovky
– 2ks vejce
– 1dl smetana
– 150g sýr Cheddar
– mletá paprika, sůl, pepř, chilli
No toto, tolik věcí na tak jednoduché jídlo…
>> Maso pokrájíme na kousky a opečeme na lžičce olivového oleje, nebo jen nasucho. Dík tomu že jsem jej nechal s kůží si pustí tuk vlastní. Přidáme mletou papriku jen pro barvu, sůl, peř a rajčata z plechovka. Zastříkneme vodou, vínem, nebo jako já tentokrát zbylou šťávou-výpekem z masa. Pod poklicí dusíme 15 minut. Pak na chvíli přidáme na plátky pokrájenou cibuli, papriku a česnek. To už jen prohřejeme.
rajčata z plechovky mám raději než čerstvá – většinou jsou chuťově výraznější
>> Směs dobře promícháme s uvařenými špagetami. V tomto případě ani ne al dente – při pečení ještě dojdou.
Máma je měla vždy uvařené hodně. Takže poněkud blátivé. Sice pak lépe držely pohromadě ale… Všimněte si na fotce rozdílu. Mně se porce rozsypala. A to je dobře. Ty těstovinové kostky na talíři známé z jídelen fakt nebrat.
>> Vše složíme do pekáčku a lehce stlačíme. Vymazání kouskem másla a vysypání strouhankou není od věci, ale ani nutné. No a zapečeme při 200C do zlatava. Zalijeme smetanou s vajíčky, posypeme sýrem a opět do zlatava. Je to při té teplotě chvilková záležitost a to je opět dobře. Chceme těstoviny zapečené, ne rozpečené.
jak to šlo
vykostěné a pokrájené kuřecí stehno
základ v pánvi
srovnáno v pekáči – je to vlastně víko k pekáči
upečeno
nakrojeno
koukněte na tu zlatou krásu, nic extra a přece – je to taková ta srajda jako od mamin z mimibazaru, ale kolik tam najdete tak pěkných jídel už na pohled
Vůbec si nedovolím toto na mimibazar prezentovat. Už vidím ty stovky nasranejch komentářů o nedostatku času a podobně. Dámičky, spisovatelky co tráví polovinu mateřské sepisováním nejedlých hnusáren a keců na Facebooku.
MDMP