Pakora
Původem z Indie, Bangladéše, Pakistánu, je těstíčko z kukuřičné a cizrnové mouky a vody, nebo bílého vína. Podle oblasti se může složení těstíčka měnit a obsahovat i vejce a různé druhy koření a zeleniny nadrobno nasekané.
Já ji poprvé viděl v pakistánském bistru v Anglii. Neznajíc ani slovo v angličtině, ukázal jsem na tu věc a prsty naznačil, že teda tři kusy. Pakistánec reagoval pro mne naprosto nepochopitelně…prostě mi to odmítnul prodat! Až o několik týdnů později, vybaven už nějakou slovní zásobou jsme si to vysvětlili a já užasle zjistil, že mne vlastně chránil. Ano opravdu chránil. Konečně jsem ochutnal a ihned bolestivě pochopil. Peklo, které se rozpoutalo v mých ústech bylo strašné a slzy vyhrknuvší mi z očí nefalšované.
Do těstíčka z cizrnové a kukuřičné hladké mouky smíchané s vajíčkem a studenou vodou, je přidána sůl, pepř, kari a kurkuma, mletý koriandr a směs garam maasala. Dále najemno nasekaný česnek, cibule, chilli paprička. Kousky těsta pak prudce smažené v oleji a velmi horké podávané s dipem z majonézy, jogurtu, česneku, chilli papriček a cibule. Je možné si smíchat směs nahrubo pokrájených brambor, cibule a hrášku a toto jen zahustit těstíčkem. Smažit jako placičky. Nebo v něm obalit kousky jakékoliv zeleniny, nejčastěji brambor, cibule, dýně.Samozřejmě ryby, nebo kuře. To je vynikající předem naložené ve směsi z čerstvého zázvoru, česneku, citronové šťávy, cukru a rybí omáčky. Fantazii se meze nekladou a možností je nepřeberně…