Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Papriková bramboračka s kapustou

12Už dost dlouho, několik měsíců, chci tuto jednoduchu polévku přidat sem. Na mé stránky. Ne proto, že by byla kdovíjak úžasná. Ona je to popravdě docela nuda. Jenže mne takříkajíc dokopala smutná snaha o jakousi rádoby zajímavou nabídku v jídelně. Už ani nepopisuji které. Jedné z mnoha.

Opět a pro nováčky tady připomínám: moje primární, takříkajíc profi kuchařina probíhala od začátku vyučením v oboru kuchař číšník se zaměřením na práci ve velkojídelnách Nové huti Ostrava. Původní správný název toho molochu v komunistické Ostravě osmdesátých let minulého století netřeba vypisovat. Bylo to tam dost tristní co se týče provozu, ale, a to bych opravdu rád zmínil, v těch podmínkách velmi poctivé. I když jsem to ještě relativně nedávno viděl jinak. Suma sumárum, zaměstnanci se stravovali za daných podmínek často o dost lépe, než dnes. Konkrétním budiž roastbeef připravovaný jednou za čtrnáct dnů. Velmi kvalitně a poctivě. Dodnes lituji, že si nepamatuji jméno paní, uchařky, kterou jsem ve svých telecích letch neměl rád. Protože po mně chtěla tu poctivost. A já se hloupě bránil. Flákal to!

 

Eurest, Aramark a podobné? Směšné! Rádoby snaha o modernu a poctivost na úrovni nula. Proč? Protože za za 80 kaček na hodinu pod vedením byrokrata nebude solidně fungovat ani kanál v podlaze!

 

Papriková bramboračka s kapustou

Námět mi poskytli v jídelně Eurest v Praze na Roztylech. Něco podobného totiž mají v nabídce poměrně často. A zcela evidentně nepochopili dnešek. Požadavky zákazníků a smysluplnost přípravy. I když to jde takříkajíc směšně snadno.

 

Postup

1/ Na tuku (já použil ztuhlý z povrchu v lednici odloženého vývaru) pomalu karamelizujeme drobně pokrájenou cibuli. Do mírně zlatavé barvy. Hlavně aby změkla a pustila do tuku mnoho ze své chuti.

2/ Přidáme mletou papriku, promícháme, dvě lžíce mouky, promícháme a zalijeme litrem a půl vývaru, nebo jen vody. To ale budeme muset trochu více ochucovat nakonec. Nevadí.

3/ Sůl, pepř, chilli, kmín. Proč chilli? Do paprikového základu je trocha ohýnku ideální. Každopádně, promícháme, provaříme. Asi 15 minut. No, možná raději 20. Mouka 😛

 

Tuk z vývaru? Ztuhlý v lednici? No fůůůj! Ono je to trochu sporné. Dobře připravený vývar má na povrchu tuk, který může být opravdu vynikající v chuti a ideální pro další přípravu pokrmů. Obzvlástě kuřecí. Na druhou stranu, tuk z přípravy hovězích křížovek, nebo dokonce jehněčího, je někdy doslova odporný. Takže co? Mysleť a čuchat vážení. Když vám to nevoní, nevařte z toho!

 

4/ Provařeno? Divné v chuti? No jo no. Je to takové sladké od cibule a tak nějak o ničem. V podstatě základ na buřt guláš. Proč ale vždycky ty párky? Dnes tedy spíše pro vegetaríány v klasické češtině. Vsypeme do toho brambory. Krájené na kostičky.

5/ Kapusta neboli kel. Pokrájíme, provaříme prudkým varem v osolené vodě 5 minut. Zcedíme a zchladíme v ledové vodě. Hotovo. Nejen že toto můžeme použít na cokoliv dalšího, ale vložené do polévky v talíři máme vlastně k obědu jednoduchou polévku s takřka čerstvou zeleninou. Zimní jako řemen.

6/ Základ po odstavení z plamene dochutíme dle potřeby. Určitě solí a pepřem. Utřeným česnekem. Pokud se vám nelíbila mouka, nedávejte ji tam. Kroupy, rýže, nebo jáhly a podobné nebudou od věci. Hlavně ale, kapustu do talíře a zalít polévkou. Nevařte ji v tom. Je jí škoda.

 

14

 

Mnoho slov pro nic? O tom mé stránky jsou. Nejjednodušší dobroty podrobně. MDMP

 

PS: a zbytek obrázků na efbúčku…

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Papriková bramboračka s kapustou
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Komentáře