Pasta Bolognese? Nee! Ale …
… no, mohl bych vám to tvrdit. Pasta Bolognese je ale tradiční a světově proslulá italská specialita. Takže já jí nebudu tu proslulost kazit po vzoru spousty českých rádoby kuchařů a nazvu toto jídlo prostě. Těstoviny s masovou omáčkou. Italský styl, česká kolínka a německý Gouda. Takový supermarketový mišmaš. Ale i tak, vězte že to co popíšu dále, je mnohem více Bolognese, než ty zrůdnosti které nám prezentuje běžné české pohostinství. Šunka, kečup, eidam. Brrr…
Takže prostě těstoviny s masem a sýrem
– 300g hovězí přední
– 150g cibule
– 100g celer
– 100g mrkev
– 200g rajčata z plechovky
– 150ml víno červené
– 1ks stroužek česneku
– 1ks paprička
– olej a máslo
– vývar
– petrželka
– sůl, pepř, bazalka
>> Maso, celkem ideální je celistvější pěkný hovězí krk, semeleme na nejhrubším noži mlýnku. Průměr 8-10 mm. Vymeleme cibulí, ale nemícháme.
>> Na oliváči s máslem (tady je to důležité) orestujeme maso. Až se kompletně zatáhne, přidáme cibuli, promícháme, po chvíli ideálně na julienne strouhanou mrkev a celer, promícháme a necháme několik minut dusit ve vlastní šťávě.
>> Přidáme česnek posekaný nadrobno a stejně tak papričku, zalijeme vínem (tentokrát modrý portugal) a promíchané opět chvíli prohříváme. Nakonec doplníme rajčaty a zalijeme třemi deckami horkého vývaru (vody). No a pod poklicí, nebo klidně i v troubě dusíme doměkka.
Šťávy nakonec by mělo být jen přiměřeně. Jde přeci jen o masovozeleninovou směs. A hlavně žádná mouka! Brrr. No a jak vidíte, se servisem jsem se taky moc nemazlil. Mimochodem, do jedné z mnoha verzí hodí se přidat i drobně pokrájená drůbeží játra.
prostě kolínka a, no pasta bolognese to není, ale je to dobrý…
Ještě ale fotoreport – Pasta Bolognese ..??..
a samozřejmě možnost oblíbená u nás obzvláště – gratinované těstoviny…
Semlít jen 300 gramů masa je pro mne nesmyslné vaření. Takže následuje rychlá a snadná gulášovka. Počkejte si. Nahlédněte dále…
Inspirace od Emanuele Ridi
MDMP





