Patizon – ragů nebo zadělávaný?
Zmínil se kolega, že tohle někde jedl s ranými brambůrky a velice si pochutnal. Já patizon neviděl ani nepamatuju. Jenže dnes se mi dostal do ruky v Lidlu a za pár kaček. No tak proč to nezkusit. Zadělávaný patizon není nic jiného než koprovka s velkým obsahem této tykvovité zeleniny. Já jej poprvé jedl kdysi dávno na chatě u kamarádky smažený. To je snad nejklasičtější úprava. Přitom ale nic extra. Je mnohem všestrannější než by se zdálo a smažit jej je snad poslední možnost. I když Čech a řízek je jasná láska. O tom žádná.
Ještě chci zmínit jednu záhadu. Jak si jistě všímáte, všude píšu patizon. Každý to zná jako patizon. Jen pravidla českého pravopisu a Office ve kterých píšu sveřepě trvají na patisonu. Sem v pasti a jdu raději vařit.
Ragů – dvě porce
– 200g patizon
– 2PL smetana
– 1ks stroužek česneku
– máslo
– citronová šťáva
– petrželka
– sůl a pepř
>> Na zpěněném másle orestujeme kostičky patizonu. Oloupaného. Solíme a pepříme. Na mírném plameni necháme asi 3 minuty, jen občas prohodíme, nebo promícháme. Lehce, je to křehké. Pak přidáme jemně posekaný kousek česneku, petrželku, promícháme a zalijeme smetanou. Necháme zpěnit, odstavíme a dochutíme několika kapkami citronové šťávy.
Patizon ve smetanové omáčce s koprem – dvě porce
– 200g patizon
– 50g cibule
– 1dl mléko
– 2PL máslo
– 1čl mouka
– 1čl kopr
– cukr a ocet
– sůl a pepř
1/ Připravíme si bešamel, tedy omáčku jako na koprovku. Na másle zpěníme lžičku mouky a zalijeme mlékem nebo smetanou. Na mírném plamínku provaříme.
2/ Kostky oloupaného patizonu vsypeme na dorůžova restovanou cibuli na másle. Promícháme a pod poklicí dusíme ve vlastní šťávě 5 minut. Zalijeme bešamelem a po chvilce mírného varu odstavíme.
3/ Dochutíme špetkou soli, pepře, cukru a několika kapkami octa nebo citronu. Vsypeme čerstvý jemně sekaný kopr.
4/ Obměna – před přikrytím poklicí přidáme posekaný česnek a nakonec namísto kopru dijonskou hořčici, nebo muškátový oříšek.
5/ Tak jako výše v receptu k brambůrkům. Jen namísto smetany promíchat s přiměřeným množstvím holandské omáčky.
ragů z patizonu a smažené brambůrky…
Inspirace
nádivka z cukety nebo z patisonu
MDMP





