Patnáctý chléb – pšeničnožitný piváček gambáček
A průser jež se v dobré obrátil. No fakt. Ten průběh přípravy byl strašný a já zuřil. Hodně a polovinu dopoledne. Někdy ve dvou třetinách přípravy to už vypadalo na závěr s těstem ve smetí a pořádným zklamáním. Při mé povaze je tedy s podivem, že jsem chléb přeci jen dokončil a byl ve výsledku hodně, ale opravdu hodně překvapen. Ovšem tu část kdy za mnou stál spolubydla, já nadával těstu a vší silou do něj mlátil dlaní na desce linky bych vám nepřál vidět. No ale raději postupně a podrobně.
Patnáctý chléb – šok a překvapení
Kvásek
– 50g kvásek Živáček
– 150g žitná mouka celozrnná
– 150ml voda
Těsto
– 300g kvásek žitný celozrnný
– 500g pšeničná mouka chlebová +3PL
– 300ml pivo Gambrinus 10°
– 2čl sůl
– 1čl kmín
– 1čl sušený česnek
>> Kvásek – 2×12 hodin v pokojové teplotě. Tedy v sobotu jsem jej vyndal z lednice, pomalu nechal temperovat do večera a pak dokrmil aby výsledkem bylo asi 400 gramů. Takže voda a celozrnná žitná chlebová mouka.
>> Těsto – Do mouky pšeničné chlebové jsem vmíchal sůl, kmín (tentokrát drcený a tak už to zůstane) a česnek. Poté přidal kvásek, neboli preferment a po chvíli pivo. 20 minut první míchání, 30 minut odpočinek, 5 minut druhé míchání, přeložení, olej a 60 minut kynutí. Skoro se nehnul. Znovu míchání s moukou navíc + 5g sušené droždí. 60 minut kynutí.
V průběhu tohoto už jsem viděl jasný problém. Těsto se ani omylem nezačalo odlepovat od stěn mísy a to ani při druhém míchání. Přeložení bylo těžkou zkouškou nervů, protože nešlo z mísy ven a na desku se nelepilo jen dokud nepřijalo veškerou podsypanou mouku. Takže po hodině odpočinku a stále stejném stavu jsem vrátil vše do robota a přidal jak mouku, tak sušené droždí. Po další hodině bylo stále tekuté.
>> Bochník – několikanásobné přeložení bez utažení jež zastalo zmíněné mlácení dlaní bez jakéhokoli efektu (jak jinak) a ošatka. 120 minut kynutí pod sáčkem. Těsto stále jako lepidlo a to i při rychlém píchnutí prstem. Zdálo se ale použitelné.
Tady ovšem nastala tragédie hodná Shakespeara. Jakmile jsem se to pokusil vyklopit na pečící fólii, v ošatce zůstalo dno přilepené. Ale kdyby jen to. Jak jsem se pokoušel tím všelijak natřásat a poté i zdvihnout, natáhlo se neuvěřitelné množství jakýchsi zajímavě strukturovaným provázků do půlmetrové výšky. Pak to vše mlasklo, uthlo se a. Podívejte se na obrázek. Placatý a pěkně hnusný bochník do trouby. Bez nařezání a slaného poprašku. To už nemělo význam.
>> Pečení – trouba s plechy 40 minut vyhřívané při 230°C, pecen na fólii na horní plech, na dolní 250 mililitrů vody a 15 minut pečení. Poté sníženo na 190°C a 30 minut dopékání. V polovině sníženo na 170°C. Samozřejmě se už vůbec nezvednul a placka má tak asi 5 centimetrů na výšku.
Výsledek je na pohled tristní ovšem ideálně křupavý a při stlačení nádherně pružný. Nevěřím vlastním očím. Poprášen bohatě slanou vodou a další hodina chladnutí zdá se být věčností. Nakrojen a neuvěřitelné. Ideální kůrka i střídka, vynikající chuť. To snad není pravda…
A tak už jen obrazový doprovod
kvásek neboli preferment – tady snad v pohodě…
příprava – mouka předměřická, pivo tentokrát gambáček a robota už znáte…
kvásek živáček – zpět do lednice napříště…
a ke strojům – tablet namísto papíru a kuchařek je opravdu ideál moderní kuchyně…
konečně trochu vykynuté těsto – to co následovalo byl ovšem horor…
a šok – když jsem viděl toto, chtěl jsem skončit a vyhodit vše do koše, vlevo jde krásně vidět ta vetřelcova slintanina…
naštěstí výdrž – i když placatý poměrně hezký kousek chleba, poprášený slanou vodou se docela blýsknul…
po hodině odpočinku nakrojení – a já nevěřil vlastním očím, chlebík ideál, střídka jedna báseň a dokonalá tenká a přesto krásně křupavá kůrka…
večerní krájení – ty krajíce jsou pro mne opravdu skvělé a takto si představuju český chléb…
takže večeře – má oblíbená smaženka, jemná vrstvička másla a hořčice, vychladlá omeleta a něco…
Co dodat? Vše zlé je pro něco dobré. Důvod toho průběhu jsem neodhalil. Při zpětném pohledu si všímám, že jsem tento chléb začínal kdysi připravovat s 250. mililitry tekutiny do těsta. Tady je o 50 více. Ale to už jsem zkoušel. Takže nevím. Mouka a její kvalita? Je to nově načatý pytlík. Počasí a jeho vliv? Bylo krásně a já včas pozavíral okna i dveře proti průvanu. Nevím.
Resumé
Když jsem kamarádovi popisoval co se dělo při vyklopení těsta z ošatky a hlavně ty provazce podivné struktury, shodli jsme se na jednom. Vetřelcovo sople do kterých si balil načaté jedince. Takže výsledek? Tento chléb byl dodatečně přejmenován na Alien Bread a dobře že to neviděla Ripleyová. Ta by nás rozstřílela všecky přítomné včetně chleba. Já mám ale starého dobrého vetřelce moc rád, takže jsem jej počestně zlikvidoval sežráním.
MDMP
