Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Patnáctý chléb – pšeničnožitný piváček gambáček

šok a překvapení_postcardA průser jež se v dobré obrátil. No fakt. Ten průběh přípravy byl strašný a já zuřil. Hodně a polovinu dopoledne. Někdy ve dvou třetinách přípravy to už vypadalo na závěr s těstem ve smetí a pořádným zklamáním. Při mé povaze je tedy s podivem, že jsem chléb přeci jen dokončil a byl ve výsledku hodně, ale opravdu hodně překvapen. Ovšem tu část kdy za mnou stál spolubydla, já nadával těstu a vší silou do něj mlátil dlaní na desce linky bych vám nepřál vidět. No ale raději postupně a podrobně.

 

 

 

Patnáctý chléb – šok a překvapení

 

Kvásek

– 50g kvásek Živáček
– 150g žitná mouka celozrnná
– 150ml voda

 

Těsto

– 300g kvásek žitný celozrnný
– 500g pšeničná mouka chlebová +3PL
– 300ml pivo Gambrinus 10°
– 2čl sůl
– 1čl kmín
– 1čl sušený česnek

 

>> Kvásek – 2×12 hodin v pokojové teplotě. Tedy v sobotu jsem jej vyndal z lednice, pomalu nechal temperovat do večera a pak dokrmil aby výsledkem bylo asi 400 gramů. Takže voda a celozrnná žitná chlebová mouka.

>> Těsto – Do mouky pšeničné chlebové jsem vmíchal sůl, kmín (tentokrát drcený a tak už to zůstane) a česnek. Poté přidal kvásek, neboli preferment a po chvíli pivo. 20 minut první míchání, 30 minut odpočinek, 5 minut druhé míchání, přeložení, olej a 60 minut kynutí. Skoro se nehnul. Znovu míchání s moukou navíc + 5g sušené droždí. 60 minut kynutí.

 

V průběhu tohoto už jsem viděl jasný problém. Těsto se ani omylem nezačalo odlepovat od stěn mísy a to ani při druhém míchání. Přeložení bylo těžkou zkouškou nervů, protože nešlo z mísy ven a na desku se nelepilo jen dokud nepřijalo veškerou podsypanou mouku. Takže po hodině odpočinku a stále stejném stavu jsem vrátil vše do robota a přidal jak mouku, tak sušené droždí. Po další hodině bylo stále tekuté.

 

>> Bochník – několikanásobné přeložení bez utažení jež zastalo zmíněné mlácení dlaní bez jakéhokoli efektu (jak jinak) a ošatka. 120 minut kynutí pod sáčkem. Těsto stále jako lepidlo a to i při rychlém píchnutí prstem. Zdálo se ale použitelné.

 

Tady ovšem nastala tragédie hodná Shakespeara. Jakmile jsem se to pokusil vyklopit na pečící fólii, v ošatce zůstalo dno přilepené. Ale kdyby jen to. Jak jsem se pokoušel tím všelijak natřásat a poté i zdvihnout, natáhlo se neuvěřitelné množství jakýchsi zajímavě strukturovaným provázků do půlmetrové výšky. Pak to vše mlasklo, uthlo se a. Podívejte se na obrázek. Placatý a pěkně hnusný bochník do trouby. Bez nařezání a slaného poprašku. To už nemělo význam.

 

>> Pečení – trouba s plechy 40 minut vyhřívané při 230°C, pecen na fólii na horní plech, na dolní 250 mililitrů vody a 15 minut pečení. Poté sníženo na 190°C a 30 minut dopékání. V polovině sníženo na 170°C. Samozřejmě se už vůbec nezvednul a placka má tak asi 5 centimetrů na výšku.

 

Výsledek je na pohled tristní ovšem ideálně křupavý a při stlačení nádherně pružný. Nevěřím vlastním očím. Poprášen bohatě slanou vodou a další hodina chladnutí zdá se být věčností. Nakrojen a neuvěřitelné. Ideální kůrka i střídka, vynikající chuť. To snad není pravda…

 

A tak už jen obrazový doprovod

 

kvásek neboli preferment – tady snad v pohodě…

01-preferment

 

příprava – mouka předměřická, pivo tentokrát gambáček a robota už znáte…

02-příprava

 

kvásek živáček – zpět do lednice napříště…

03-živáček do lednice

 

a ke strojům – tablet namísto papíru a kuchařek je opravdu ideál moderní kuchyně…

04-ke strojům

 

konečně trochu vykynuté těsto – to co následovalo byl ovšem horor…

05-těsto

 

a šok – když jsem viděl toto, chtěl jsem skončit a vyhodit vše do koše, vlevo jde krásně vidět ta vetřelcova slintanina…

01-šok

 

naštěstí výdrž – i když placatý poměrně hezký kousek chleba, poprášený slanou vodou se docela blýsknul…

02-placka

 

po hodině odpočinku nakrojení – a já nevěřil vlastním očím, chlebík ideál, střídka jedna báseň a dokonalá tenká a přesto krásně křupavá kůrka…

03-překvapení

 

večerní krájení – ty krajíce jsou pro mne opravdu skvělé a takto si představuju český chléb…

04-nadšení

 

takže večeře – má oblíbená smaženka, jemná vrstvička másla a hořčice, vychladlá omeleta a něco…

05-večeře

 

Co dodat? Vše zlé je pro něco dobré. Důvod toho průběhu jsem neodhalil. Při zpětném pohledu si všímám, že jsem tento chléb začínal kdysi připravovat s 250. mililitry tekutiny do těsta. Tady je o 50 více. Ale to už jsem zkoušel. Takže nevím. Mouka a její kvalita? Je to nově načatý pytlík. Počasí a jeho vliv? Bylo krásně a já včas pozavíral okna i dveře proti průvanu. Nevím.

 

Resumé

Když jsem kamarádovi popisoval co se dělo při vyklopení těsta z ošatky a hlavně ty provazce podivné struktury, shodli jsme se na jednom. Vetřelcovo sople do kterých si balil načaté jedince. Takže výsledek? Tento chléb byl dodatečně přejmenován na Alien Bread a dobře že to neviděla Ripleyová. Ta by nás rozstřílela všecky přítomné včetně chleba. Já mám ale starého dobrého vetřelce moc rád, takže jsem jej počestně zlikvidoval sežráním.

 

MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Patnáctý chléb – pšeničnožitný piváček gambáček
Datum vystavení

Komentáře