Pečené a uzené maso k zelí s…
Takto jsem si ten soubor fotek nazval už někdy začátkem listopadu loňského roku. V rámci takříkajíc úklidu v souborech pro tyto stránky (porůznu se mi toho v PC a na cloudu volně poflakuje dobrých 25 giga!), jsem se právě dopracoval k tomuto neuvedenému. Nejde o nic světoborného. Jen takové fintičky, které jsem jako kluk odkoukal od mámy a pro sebe vylepšil. Nebudu to moc rozmazávat. Podívejte se na obrázky…
Pečené a uzené maso k zelí…
>> O co jde? Uvařit kus uzeného, nedej bože blbého, ze suermarketu, to umí každý trouba. Jenže! Ono to jde vylepšit. Až na úroveň "jéé, tohle je ale fakt dobrý" 😀
>> To že tady k zelí neznamená, že jedině tak. Je asi jasné, že k bramborové kaši a bramborům vařeným či šťouchačkám.
>> No a naonec i k rýži. Pokud takto upravíte například kus nerozvařeného žebra z polévky a k němu extra omáčku. Už tady byla jednoduchá cibulová.
>> Takže? Jde jen o to, jak připravit maso tak šťavnaté a výrazné, aby správně doplnilo suchou přílohu a nebylo zapotřebí, krom té omáčky ani rozpuštěného másla na polití.
Ale né že to by tam nebylo 🙂
1/ Uzená rolovaá plec. Klasika ze supermarketu, nic moc kvalita. Do skoro měkka ji uvaříme ve vodě s pořádnou dávkou soli a koření. Zaléváme horkou. Kuřecí vývar nebude od věci, ale mně by ho bylo líto…
2/ Připravíme si smaženou cibulku. Ne tu křupavou. Spíše takovou dušenou. A do kombinace pečený bůček. Opět jen skoro doměkka…
3/ A teď to hlavní. Prochladlá a naporcovaná masa pořádně nakořeníme. Solí, pepřem, utřeným česnekem, kmínem. Vše vetřeme do kousků a potřeme i částí cibulky. Vyskládáme na pánev a zalijeme naběračkou uzeného vývaru. Pod poklicí přivedeme k varu, necháme napařit a bez poklice šoupneme do trouby na 180°C pěkně zčervenat…
4/ Je li potřeba, ještě podléváme vývarem a tím ode dna řádně přelléváme. Je to tak trochu jiné sotýrování. A každopádně skvělý výsledek. Po tomto zákroku je masíčko povýšeno klidně o dvě třídy vejš…
5/ No a ze zbytku vývaru samozřejmě uzená polévka. Ovšem opět promyšleně prosím. Krupky vaříme pomalu, samostatně, podobně jako risotto a v tom vývaru. S postupným přidáváním tekutiny. Případné brambory rovnou ve vývaru, ale kořenovou zeleninu předem lehce orestujeme na másle či sádle…
Babička měla úžasnou fintu na úpravu brambor. Kvalitní, žlutomasé a lojovité uvařila oloupané v celku. Nechala je prochladnout. Pak, brambotu v levé a nožík v pravé ruce okrajovala po kouscích do talíře a rovnou zalévala horkou polévkou. Nebo do pánve s troškou teplého másla a v něm prohřívala dokud všechen tuk nevsákly, ale zůstaly stále měkké, ne do křupava…
Jednoduché a prosté rady. Možná k ničemu pro vás, ale mně vyhovují výsledky podle nich. Tak si to přeberte. MDMP